Netflix moet echt een voorbeeld nemen aan Microsoft en de Xbox Game Pass

Games Dennis Mons 5 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel Netflix er alles aan wil doen om het delen van accounts tegen te gaan, lijkt Microsoft met de Game Pass precies de andere kant op te bewegen. Wat dat betreft moet de streamingdienst ook echt een voorbeeld nemen aan de game-dienst, zo vind WANT-redacteur Dennis Mons. Waarom? Dat legt hij met liefde aan je uit.

Netflix heeft een lastig jaar gehad. De beurswaarde kelderde hard. Hierdoor verloor het 50 miljard euro(!). Volgens de streamingdienst komt dat onder andere door het delen van accounts en geduchte concurrentie van andere diensten. Hier denkt Microsoft echter anders over. Daar is het binnenkort juist wél mogelijk je account te delen met anderen.

Game Pass Ultimate Family Plan door Microsoft

Er zijn vooralsnog slechts twee landen waar familie en vrienden gebruik kunnen maken van de gedeelde gaming-dienst. De gelukkigen moeten wonen in Columbia of Ierland.

Xbox Game Pass
Xbox Game Pass (Afbeelding: Microsoft)

Harde verliezen voor Netflix?

Het punt is dat Netflix extreem nerveus is geworden door dit soort praktijken. Niet alleen kost het delen van een account veel geld (als je nagaat dat Netflix nog altijd meer dan 220 miljoen abonnees heeft, overigens een peuleschil).

Microsoft pakt het anders aan. Met het mogelijk maken van gedeelde accounts sleept het vast nieuwe fans binnen. Dankzij Game Pass Ultimate kunnen veel nieuwe gebruikers duiken in de honderden games voor Xbox. En hier komt ‘ie: zónder een Xbox te hebben.

Game Pass Ultimate is namelijk ook te gebruiken op PC, Android– en iOS-apparaten (met een omweg). Het is zelfs onlangs een samenwerking aangegaan met Samsung zodat je op je nieuwe 4K-tv Xbox-games speelt via een handige app. En toegegeven; vaak speel je dan in 1080p-resolutie en tik je mogelijk slechts 30 frames per seconde aan, maar voor casual gamers is dat écht meer dan genoeg.

samsung xbox
Wie heeft er nu nog een Xbox Series nodig? (Afbeelding: Samsung)

Niets is goedkoop

Terwijl Netflix met de staart tussen de benen gebruikers wil beperken, smijt Microsoft flink geld over de boeg om Game Pass aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden. Is dit voor eeuwig? Wat denk je zelf…?

Aan de andere kant geeft Microsoft ook een duidelijk signaal naar concurrenten als PlayStation, Nintendo en Steam (Valve): het draait om de dienst en de games, niet om de consoles. En daarmee geeft het zelfs streamingdiensten als Netflix, HBO Max, Amazon Prime of game-streamingdiensten als PlayStation Now en Stadia een draai om de oren.

Maandelijkse pijn

Het doet wel pijn in de portemonnee met al die streamingdiensten. In mijn geval heb ik Netflix, Game Pass, PlayStation Now, Videoland, HBO Max, Disney+, AppleTV+, Google Stadia, Prime Video, Nintendo Switch Online, Plex én Viaplay. Ik durf niet uit te rekenen hoeveel me dat elke maand kost.

Ik rammel dit er niet uit om te flexen (zou kunnen, maar nee). Maar het feit dat Microsoft met Game Pass juist het delen wil aanmoedigen, is te applaudisseren. Dit in tegenstelling tot Netflix dat miljarden naar halfbakken films en series mikt en juist de slot op de pot gooit qua delen van accounts.

Wat een gedeelde Game Pass Ultimate gaat kosten is ook niet zeker. Gebruikers van de huidige dienst betalen sowieso hetzelfde bedrag. Maar het gerucht gaat dat nieuwe leden $25 betalen. En da’s $5 per persoon en dus goed te overzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen