5 grote frustraties waar Instagram echt een einde aan moet maken

Apps Jeroen Kraak 6 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel we er doorgaans flink van kunnen genieten, levert Instagram ons doorgaans ook de nodige frustraties op. Het is wat Jeroen betreft dan ook hoog tijd dat er eens een einde aan komt. Om je een idee te geven wel zaken beter kunnen, zet hij vijf voorbeelden op een rij.

We spenderen veel tijd op Instagram. Ik zeg wel we, maar misschien komt het omdat ik mijn eigen scrollgedrag wil goedpraten. Zelf loop ik tegen een hoop ergernissen aan. Iets waar Instagram nodig wat aan moet doen (vind ik, en jij vast ook). Heerlijk om juist op zaterdagochtend helemaal leeg te lopen en met een schone lei het weekend te beginnen.

Instagram verandert

Instagram is al jaren eigendom van Facebook-moederbedrijf Meta. Dat is ook goed te zien, want steeds het medium lijkt steeds minder gebruiksvriendelijk te worden. Zo erg zelfs dat nu grote sterren als Kylie Jenner en Kim Kardashian oproepen tot verandering. Van mij mogen onderstaande zaken aangepakt worden en vooral nooit meer terugkomen.

#1 Full screen content

Laat ik beginnen met een van de meest irritante toevoegingen van Instagram. De full screen-mode. Door deze modus kun je gedag zeggen tegen ongegeneerd swipen. Je moet daarbij per foto naar beneden swipen, waardoor je dus niet meer even snel kunt doorscrollen tot je iets leuks tegenkomt. De reden hiervoor lijkt vooral reclameverkoop te zijn. Zo scroll je lastiger langs reclames en dat is kassa voor moederbedrijf Meta. Inmiddels lijkt de test weer over, want sinds het weekend kan ik in weer normaal swipen. Wat een weelde!

Instagram Full Screen
Deze schermoptie wil je niet. (Afbeelding: Instagram)

#2 Tijdlijn

Instagram is regelmatig aan het klooien met de tijdlijn. In plaats van een chronologische, laat het medium ‘m regelmatig bepalen door een algoritme. Ik weet dat Instagram denkt te weten wat ik wanneer wil zien (en misschien is dat ook zo), maar ik ben liever baas over mijn eigen tijdlijn. Ik wil gewoon zien wanneer wat is gebeurd en niet twee dagen oude meuk tegenkomen. Leuk hoor dat ik een paar dagen later zie dat Max tiende is geworden tijdens de kwalificatie, terwijl ik al weet dat hij heeft gewonnen. Toprace trouwens!

Overigens lijkt Instagram dat nu weer gefixt te hebben, net zoals de full screen-mode. Nu hopen dat deze twee nooit meer terugkomen.

Instagram op je iPad: is het einde van de frustratie eindelijk in zicht?

#3 Video’s op Instagram

Hallo Instagram, kap nu eens met continu reels te promoten. Ja, ik ben ouder dan de TikTok-generatie, en voor mij draait Instagram vooral om foto’s. Video’s kijk ik wel op het Chinese medium zelf of op YouTube. Duw het dan niet door mijn strot en vooral van mensen die ik niet volg. Daar is namelijk een reden voor. Maak dan gewoon een nieuwe app om video’s te delen.

#4 Aanbevolen berichten

Het is zoals gezegd irritant om berichten te zien van personen of bedrijven die je niet volgt. Dat gebeurt echter ook in je tijdlijn. Deze komen bij sommige mensen naar voren, nadat ze hun tijdlijn hebben ververst. Gelukkig heb ik dat zelf overigens nooit meegemaakt op de iPhone-versie. De opluchting daarover alleen al is onbeschrijfelijk, dus dat pen ik dan ook niet neer hier.

Suggested Posts instagram
Liever niet. (Afbeelding: Instagram)

#5 Onduidelijke instellingen

Het instellingenmenu van Instagram is een echt doolhof. Ik werd gedwongen om dat uit te pluizen, omdat ik allemaal meldingen kreeg van mensen die live gaan en dat soort ongein. Alsof ik niets beter heb te doen dan midden op de dag live naar iemand te gaan kijken. Oké toegegeven, soms heb ik echt niets beter te doen, maar ik wil het gewoon niet zien!

Ik zocht dus uit waar ik dat precies kon uitschakelen. Bij de optie ‘meldingen’ kon ik van 24 soorten meldingen kiezen of ik ze wel of niet wil zien. Ik schrijf het nog een keer uit, omdat het dan nog meer lijkt: vierentwintig! Kan dat nou echt niet minder en simpeler Mark Zuckerberg?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen