Meta wordt aangeklaagd door Meta vanwege Meta

Tech Wesley Akkerman 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Facebook veranderde zijn bedrijfsnaam eind vorig jaar in Meta. Nu staat er een partij op die het daar niet mee eens is. Die partij heeft dezelfde bedrijfsnaam als het oude Facebook en sleept het bedrijf nu voor de rechter. Zuckerberg & co maken zich naar verluidt schuldig aan handelsmerkschending.

Er was destijds veel om de naamswijziging van Facebook te doen. Maar dankzij die naamsverandering was wel meteen duidelijk waar het bedrijf voortaan zijn pijlen op richt: de metaverse. De onderneming investeert er hevig in. Maar nu staat er een bedrijf op dat wellicht roet in het eten kan gooien met een rechtszaak.

Meta aangeklaagd om nieuwe naam

Het bedrijf dat de rechtszaak aanspant heet eveneens Meta. Het maakte dinsdagavond Nederlandse tijd bekend het oude Facebook voor de rechter te slepen, vanwege vermeende handelsmerkschending. Dat maakt de onderneming bekend via zijn eigen website, waar je ook een link naar de volledige klacht aantreft.

Facebook Zuckerberg illegale deal, iPhone
Mark Zuckerberg (Afbeelding: EPA / Michael Reynolds)

Waarom het bedrijf Meta nu pas voor de rechter sleept? Dat is een goede vraag. Op de officiële website kun je lezen dat het kunstinstallatiebedrijf maandenlang probeerde te onderhandelen met het oude Facebook. Maar daar is dus niets uit voortgekomen, waardoor de onderneming zich nu gedwongen voelt.

Privacyschandalen spelen nu een grote rol

In de klacht staat dat de vele privacyschandalen omtrent Meta en Facebook ervoor zorgen dat de kunstinstallateur nu zijn eigen naam niet meer kan delen. Consumenten denken namelijk heel snel dat ze te maken hebben met een onbetrouwbaar bedrijf. Terwijl beide toko’s dus eigenlijk niets met elkaar van doen hebben.

Ondanks het feit dat Meta het handelsmerk voor de naam in handen heeft, kan dit nog een pittige juridische strijd worden. Het oude Facebook heeft namelijk ook een hoop handelsmerken in handen, voor berichtendiensten en meer. Daarnaast bestaan er veel Meta-handelsmerken voor zaken die niets met technologie te maken hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meta (1)Meta (2)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen