Wat hebben Netflix en YouTube te zoeken in de wereld van PlayStation en Xbox?

Games Jeroen Kraak 28 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je tegenwoordig aan gamen denkt, kom je uit bij namen als Nintendo, PlayStation en Xbox. Toch lijken steeds meer bedrijven zich erop te richten, want eerder zagen we Apple en Netflix stappen maken naar de games. Nu komt daar een nieuwe speler bij: YouTube. Maar waarom?

De gaming-industrie was jarenlang hetzelfde. Je kocht een Nintendo Switch, PlayStation 5, of Xbox Series X en vervolgens schafte je een game aan en je kon aan de slag. Iets wat vroeger net zo ging als in de filmindustrie. Videorecorder of DVD-speler aanschaffen, videobandje of DVD’tje erin, en gaan.

Van Netflix naar Xbox Game Pass

Waar streaming het heeft overgenomen bij muziek en films, loopt op dat gebied gaming nog een beetje achter. Logisch, want de techniek van een game is toch net iets complexer dan het afspelen van geluid of video op bijvoorbeeld YouTube.

En hoewel we natuurlijk games als Runescape al jaren geleden hadden die je gewoon online kon spelen, stond echt streamen nog in de kinderschoenen. Dankzij Nvidia, Xbox en een beetje PlayStation en Nintendo zien we nu echter ook dat het mogelijk is om goed games te streamen.

En dat zien ook andere bedrijven. Met het streamen van games is het mogelijk om abonnementen te verkopen. Zo zijn Xbox Game Pass en PlayStation Plus eigenlijk een soort Netflix, maar dan met games, geworden. Microsoft is zelfs nog een stapje verder en streamt zelfs naar andere apparaten zonder dat je een console nodig hebt om te spelen.

YouTube duikt de wereld van PlayStation en Nintendo binnen

Dat zien andere bedrijven ook en die willen er dan ook op inhaken. Eerder zagen we Apple Arcade al uit de grond schieten en later begon Netflix met games toe te voegen aan het abonnement. Nu komt daar een nieuwe speler bij: YouTube, oftewel Google die het na het mislukte Stadia-project opnieuw probeert.

Wat hebben Netflix en YouTube te zoeken in de wereld van PlayStation en Xbox?
Aanvallen! (Afbeelding: Netflix)

En natuurlijk mag je Apple, Netflix en YouTube nog niet vergelijken met Xbox en PlayStation qua games. De spellen die die diensten uitbrengen zijn vooral games die je kent van je mobiel of tablet. Verwacht dus geen daverende grafische meesterwerken. Het zijn vooral leuke indies die ze op pakken. Op Apple Arcade en Netflix staan inmiddels een aantal games die je zeker de kans moet geven.

Daarbij kan je Netflix en YouTube ook nog eens onderscheiden van Apple Arcade, omdat die eerste twee het vooral als een aanvulling op hun abonnementen zien. Ze hopen dat hierdoor mensen hun abonnementen hiervoor niet opzeggen.

Toch kan dit wel een begin zijn van iets groters. Wellicht krijgen we na een streamingoorlog op het gebied van series en films er ook eentje in het gaminglandschap. Eentje die verder gaat dan Nintendo, Xbox en PlayStation alleen.

Gaat YouTube en Netflix volledig de aanval openen op PlayStation, Nintendo en Xbox?

Het zal echter wel een tijd duren voordat het zo is. Xbox, PlayStation en Nintendo hebben ook bewezen echt grote games uit te kunnen geven. Spellen waarvan Netflix en YouTube alleen maar kunnen dromen. Als die bedrijven echt die kant op willen, zullen ze bekendere gamestudio’s over moeten nemen en contracten sluiten met grote uitgevers als Ubisoft, EA en Square Enix.

Xbox Game Pass wil Netflix en volgen voor gratis-abonnementen
Game Pass op een Samsung tv. (Afbeelding: Samsung)

Overigens ziet YouTube de huidige periode nog alleen als een test. Als het goed bevalt wil het echter een stap verder gaan. En het kan dan echt interessant worden als zij net zoals Xbox grotere games kunnen aanbieden via streaming, zonder dat er hardware nodig is. De game-industrie wordt dan voor grote partijen als Netflix flink toegankelijker, maar ze moeten geen nieuwe Stadia worden.

En helt vanlig familj: Nederland in de ban van Zweedse kraker op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen