Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

NFT-schandaal over Pulp Fiction: Quentin Tarantino aangeklaagd

Pulp Fiction is al 27 jaar oud, maar nu wordt maker Quentin Tarantino aangeklaagd. De reden: NFT’s van de film.

Wie kent Pulp Fiction niet? De film is een echte culthit uit de jaren ’90 die nu nog steeds geliefd is bij menig filmliefhebber. Het was ook meteen de doorbraak van regisseur Quentin Tarantino. De regisseur ziet nu een kans om nog een keer geld aan de film te verdienen door middel van NFT, maar filmmaatschappij Miramax is daat niet blij mee en sleept Tarantino nu voor de rechter.

NFT’s van Pulp Fiction

Tarantino zag het al helemaal zitten. Hij wilde zeven iconische scènes verkopen als NFT’s tijdens een veiling. Een NFT (Non-Fungible Token) is een digitaal eigendomscertificaat waarbij de koper eigenaar wordt van het materiaal. Vaak gaat het om GIF’jes en video’s. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, is blockchain. Dat ken je wellicht van digitale valuta als de Bitcoin.

NFT’s zijn op dit moment hot en worden voor veel geld verkocht. Veel makers van digitale producten zien er dan ook makkelijk geld in. Zo Ook Tarantino met zijn scènes uit Pulp Fiction. Er is echter een probleem: want wie is eigenaar van de content uit Pulp Fiction. Is dat maker Tarantino, of filmmaatschappij Miramax? De laatstgenoemde claimt dat te zijn en dus stapt het naar de rechter. Het bedrijf vindt dat Tarantino de NFT’s niet kan aanbieden, aangezien het vindt dat hij niet de eigenaar is, meldt The Hollywood Reporter.

Een juridisch gevecht

“Miramax zal zijn rechten met betrekking tot haar library verdedigen, inclusief de rechten met betrekken tot NFT’s. Het zal niet toestaan dat de vertegenwoordigers van Quentin anderen misleiden door te geloven dat ze de bevoegdheid hebben om soortgelijke deals te sluiten die in strijd zijn met de rechtenovereenkomsten die ze hebben ondertekend,” laat een advocaat weten aan The Hollywood Reporter.

Tarantino liet aan het begin van deze maand weten het plan te hebben om verschillende ongemonteerde scènes als NFT aan te bieden inclusief originele handgeschreven scripts en exclusief audiocommentaar. Deze wil hij verkopen via marktplaats OpenSea.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!