5 iconische Star Trek-acteurs en actrices die niet meer onder ons zijn

Pop-Culture Mark Hofman 1 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Actrice Nichelle Nichols is afgelopen weekend op 89-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse was voornamelijk bekend door haar rol als Nyota Uhura in Star Trek: The Original Series.

Het Star Trek-universum is helaas weer een ster armer. Naast Nichelle Nichols zijn er namelijk nog meer bekende namen uit de eerste serie die niet meer onder ons zijn. We zetten ze voor je op een rij.

Star Trek: Nichelle Nichols en 4 andere overleden acteurs en actrices

Star Trek is al sinds de jaren ’60 een absoluut begrip in de sci-fi wereld. Het begon allemaal met The Original Series, waar Nichelle Nichols een grote rol in speelde. Daarna wisten titels als The Next Generation, Deep Space Nine en Voyager het succes van de franchise op de been te houden.

Het moge duidelijk zijn: Star Trek gaat al een hele lange tijd mee. En daarmee zijn we helaas ook een hoop iconische acteurs en actrices verloren. We zetten er vijf voor je op een rij.

Leonard Nimoy | Mr. Spock | Star Trek

Leonard Nimoy is zonder twijfel één van de meest iconische Star Trek-acteurs aller tijden. Het is dan ook niet voor niets dat hij als enige de eerste pilot wist te overleven, voor de gehele cast voor de tweede pilot helemaal opnieuw samengesteld werd. De manier waarop de acteur de rol van Mr. Spock vertolkte in Star Trek: The Original Series heeft zonder twijfel voor het grote succes gezorgd.

Op 27 februari 2015 overleed Leonard Nimoy aan de gevolgen van COPD. De acteur maakte een jaar eerder bekend de ziekte te hebben. Hij is 83 jaar geworden.

Star Trek Leonard Nimoy
Spock (Afbeelding: NBC)

DeForest Kelley | Dr. Leonard McCoy | The Original Series

DeForest Kelley was een ander icoon uit het Star Trek-universum. Samen met Leonard Nimoy was hij te zien in Star Trek: The Original Series. Daar vulde hij de rol van Dr. Leonard McCoy in. Opvallend, want de makers van de serie hadden hem eerder op het oog voor de rol van Mr. Spock. De acteur was dan ook in beide pilots niet te zien, maar werd uiteindelijk toch binnengehaald voor de rol waar we hem inmiddels zo goed van kennen.

Op 11 juni 1999 overleed DeForest Kelley aan de gevolgen van darmkanker. De acteur is 79 jaar geworden.

Star Trek
McCoy (Afbeelding: NBC)

Nichelle Nichols | Nyota Uhura | Star Trek

Nichelle Nichols, de vrouw waar we dit artikel voor schrijven. Als we het hebben over iconische personages uit Star Trek moeten we haar zeker benoemen. Al is Nichols heel veel meer dan dat. In de jaren zestig was het vrij ongebruikelijk om een zwarte Amerikaanse vrouw op televisie een rol in een belangrijke positie te zien spelen. Daarbij ging ze ook de geschiedenisboeken in door haar zoen met hoofdrolspeler William Shatner. Het was namelijk de eerste keer dat een zwarte vrouw en witte man elkaar zoenden op de Amerikaanse televisie.

Het overlijden van Nichelle Nichols werd afgelopen zondag bekendgemaakt door haar zoon Kyle Nichols. Ze is 89 jaar geworden.

Star Trek Nichelle Nichols
Uhura (Afbeelding: NBC)

James Doohan | Chief Engineer Scott | The Original Series

Helaas is ook een vierde hoofdrolspeler van de originele Star Trek-serie niet meer onder ons. James Doohan speelde in The Original Series de rol van Chief Engineer Scott. Hoewel hij bijna ontslagen werd na zijn werk in de tweede pilot, wist de acteur het personage toch immens populair te maken. Drie seizoenen, een geanimeerde serie en zeven films stonden op het CV van deze man. Daarbij keerde Scotty nog een keer terug in The Next Generation.

James Doohan overleed op 20 juli 2005 aan de volgende van Alzheimer en Parkinson. De acteur is 85 jaar geworden.

Star Trek
Scott (Afbeelding: NBC)

Jeffrey Hunter | Captain Cristopher Pike | Star Trek

Captain Cristopher Pike: de kapitein die voor James T. Kirk de baas was van de Enterprise. Acteur Jeffrey Hunter speelde de rol van de kapitein tijdens de eerste pilot, maar keerde daarna niet meer terug. Dat lag niet aan de makers van de serie, maar aan de acteur zelf. Daarom besloten ze in het daadwerkelijke seizoen de oude beelden van de aflevering te gebruiken, waardoor hij alsnog een onderdeel werd van de prachtige serie.

De acteur kreeg op 26 mei 1969 een hersenbloeding en overleed op 27 mei aan de gevolgen daarvan. De acteur werd niet ouder dan 42 jaar.

Star Trek
Pike (Afbeelding: NBC)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen