Nier Replicant is een game die een tweede kans verdient

Games Jelle van Es 29 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Ontwikkelaars en uitgevers zijn er dol op om hun oude games een tweede leven te geven. Vaak voegt zo’n remaster niet veel toe, maar zo nu en dan ben ik blij dat een game een tweede kans krijgt. Final Fantasy VII Remake is één van mijn favoriete games van 2020. En dit jaar begint goed met Nier Replicant V 1.22474487139.

Het feit dat de ontwikkelaar ervoor heeft gekozen om de game uit te geven als Nier Replicant met daarachter een bizar cijfer, geeft eigenlijk wel aan dat we met een aparte game te maken hebben. Het origineel komt uit 2010. Ik heb hem destijds niet gespeeld. Maar ik weet dat oud-collega’s van mij dat wel hebben gedaan. En zij waren er lyrisch over. In eerste instantie ziet de game eruit als een dertien in een dozijn Japanse actiegame. Maar al snel blijkt de game veel meer diepgang te hebben en je langzaam maar zeker in de game wordt getrokken. Voor de preview-versie ben ik met de eerste paar uren van de game aan de slag gegaan. En dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Nier Replicant V 1.22474487139 Preview

Een boeiende wereld

Voor deze preview mag ik slechts over een aantal elementen schrijven. En dat is wel wat vreemd, aangezien het een remaster is van een game die in 2010 uit is gekomen en je op Wikipedia het hele plot kan lezen. Zoals gezegd ben ik een nieuwkomer en heb ik de game nu voor het eerst beleeft. En zonder echt details te noemen, kan ik niet ontkennen dat de wereld heel boeiend is. De twee plekken waar ik iets over mag zeggen betreffen een dungeon en een groot baasgevecht. Die momenten in deze twee stukken waren sterk, maar ik vond met name de stukken daartussen in echt boeiend.

Nier Replicant
Eén van de baasgevechten (Afbeelding: Square Enix)

Visueel is deze Nier Replicant net wat strakker

Nier Replicant V 1.22474487139 is zoals gezegd een remaster. De game is daarbij gebaseerd op de Japanse versie van de game en kent iets minder censuur dan de uiteindelijke Westerse versie. Daarin had je een ouder hoofdpersonage, een iets ander verhaal en wat minder bloot. Dat is in deze versie dus wat anders. Belangrijker is echter dat de plekken die je bezoekt er een stuk strakker uit zien en de animaties minder houterig zijn. Het zijn daarbij met name de diverse cutscenes die ook tijdens de baasgevechten plaatsvinden die er erg fijn uit zien. Daarnaast kun je in de game gebruikmaken van verschillende magische aanvallen. En die zien er nu ook wat beter uit dan in de gameplay die ik in oudere trailers zie. Door alle tweaks voelt het niet als een game die meer dan tien jaar oud is en dan heb je het als remaster goed gedaan.

Ziet er netjes uit (Afbeelding: Square Enix)

Muziek is van bizar hoog niveau

Er zijn veel redenen om enthousiast te worden over Nier Replicant V 1.22474487139. Maar het allersterkste punt is wat mij betreft de muziek. Die is namelijk echt perfect. Tijdens de baasgevechten waar ik over mag schrijven was het heerlijk episch, terwijl het op de momenten dat je door een groene omgeving loopt juist relaxt is. Zeker omdat dit zo’n game is die je een flink aantal uren achter elkaar speelt, is het fijn dat de muziek zo sterk is. Ook na het spelen van de game kun je dankzij Spotify of Youtube genieten van de soundtrack, zoals het onderstaande nummer.

Verhaal weet voor interesse te zorgen

Zoals gezegd kan ik op basis van wat ik mag zeggen over de preview niet heel erg veel zeggen over het verhaal. Maar de stukken die ik mag benoemen, had wel wat sterke elementen. Zo ga je op een gegeven moment naar een oude fabriek, waar aan de voet een tweetal jongens zijn om je wapens te verbeteren. Maar tegelijkertijd krijg je daar de vraag om op zoek te gaan naar hun moeder. Na een zoektocht vind je uiteindelijk de antwoorden en is het aan jou hoe je daar mee omgaat. Dat is ietwat cryptisch, maar dat komt om spoilers te voorkomen. Maar meer dan eens wist de manier waarop gesproken gevoerd werden me te boeien en ben ik benieuwd naar hoe het verder gaat lopen.

Nier Replicant
Een verhaal om in te duiken (Afbeelding: Square Enix)

Vechtsysteem is sterk

Tot slot wil ik nog iets kwijt over het vechtsysteem van de game. Want die is best wel goed. Aan het begin lijkt het een simpele actiegame te zijn, waarbij je klappen uitdeelt en dat dan een beetje afwisselt met wat wegduik-moves. Maar al redelijk snel wordt duidelijk dat het veel breder gaat. Je leert verschillende magische aanvallen, krijgt te maken met steeds sterkere vijanden en moet in baasgevechten echt alle kanten opgaan om tikken uit te delen en tegelijkertijd te overleven.

Op je hoede tijdens een ander baasgevecht (Afbeelding: Square Enix)

Ik ben dus moet bekend met het origineel, ook al weet ik wel welke kant de game opgaat. Ik ben blij dat ik dat nu zelf kan gaan ontdekken, want de game is echt heel erg interessant. Nier Replicant V 1.22474487139 moet op 21 april uitkomen en verschijnt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Nier Automata: Game of the Yorha Edition Review

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen