TikTok beschermt je tegen nepnieuws en dit is hoe het dat doet

Apps Lucas van de Wetering 23 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Vanaf mei krijgt TikTok weer nieuwe regels. Deze keer zullen ze ook een grote invloed hebben in wat je op de app te zien krijgt.

Het populaire TikTok krijgt weer nieuwe community guidelines. En deze keer zullen de nieuwe regels zich helemaal focussen op het veiliger maken van je Voor jou-pagina. Deze veiligheidsregels gaan in vanaf mei.

Deze regels hebben vooral te maken hebben met het tegengaan van haatzaaien en misinformatie die te maken hebben met de gezondheid van een persoon. Verder komen er ook aanpassingen die te maken hebben met de gedragscode voor contentmakers op TikTok.

TikTok beschermt je For You page

De belangrijkste aanpassingen aan de community guidelines van TikTok gaan over het veiligstellen van je Voor jou-pagina. Zo zorgt TikTok daar voor minder haatzaaiing en misinformatie over gezondheid.

Zo worden bijvoorbeeld video‚Äôs die onjuiste informatie verspreiden over de gezondheid of een dieet minder snel voorgesteld op je Voor jou-pagina. TikTok ziet deze video‚Äôs als een groot probleem die de gezondheid van de kijker in gevaar kan brengen als ze de ‚Äėtips‚Äô uit de video volgen. Naast video‚Äôs van zogenaamde di√ętisten die vasten voorstellen als afvaloptie, horen ook afslankproducten en cosmetische operaties (zonder goede waarschuwing) bij de taboes.

TikTok maakt een einde aan complottheorie√ęn met nieuwe community guidelines
(Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

Ook video‚Äôs die te maken hebben met complottheorie√ęn zullen moeilijker op je Voor jou-pagina terechtkomen. Deze vallen volgens TikTok ook onder onjuiste informatie. Het gaat hier vooral over complottheorie√ęn tegen de overheid of zogenaamde geheime gemeenschappen. Ook complottheorie√ęn tegen wetenschappelijke studies worden verboden. Video‚Äôs waarbij beelden gebruikt worden in een totaal andere (politieke of complot-achtige) context zijn ook niet toegestaan.

Door het algoritme van TikTok krijg je meer te zien van content die je langer bekijkt. Door video’s met onjuiste informatie en haatzaaiing tegen te gaan, krijg je ook minder snel meer van deze content te zien. TikTok haalt deze video’s uit het algoritme voordat het algoritme de video’s kan oppakken.

Contentmakers opgelet

Ook voor contentmakers heeft TikTok enkele aanpassingen. Zo blijft er een grote focus op de gedragscode. Ze moeten zich goed aan deze regels houden zodat TikTok geen slechte naam krijgt. Al helemaal nu TikTok nog steeds onder druk staat in de Verenigde Staten.

Maar TikTok voegt ook een handige nieuwe functie toe voor contentmakers, de Account Check. Wanneer je een video maakt die zich volgens TikTok niet aan de community guidelines houdt, krijg je een strike. Na een bepaald aantal strikes wordt je account verwijderd. Je kan wel in hoger beroep gaan als je het niet eens bent met een strike.

Tot nu toe kan je nergens zien hoeveel strikes je nou precies hebt, maar dat gaat veranderen. Met de Account Check-functie kan je makkelijk zien welke video’s een strike hebben en waarom. Ook kan je met de Account Check zien of je bepaalde functies zoals livestreamen of privé-chatten niet meer kan gebruiken.

TikTok heeft weer veel nieuwe community guidelines veranderd en toegevoegd, maar de meeste hiervan zijn over het algemeen redelijk positief. De veranderingen en toevoegingen van TikTok gaan in vanaf mei.

Gamers met PlayStation of Xbox vol verbazing door waanzinnige batterijtip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft ūüöÄ

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen