Nieuwe iPhone 14 serie: het oog wil ook wat

Gesponsord Commerciële Redactie 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Begin september was het eindelijk zover: Apple kondigde eindelijk vier nieuwe iPhones aan in de vorm van de iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max. De vier modellen hebben zo allemaal hun unieke eigenschappen, die we in dit artikel nog even met je doornemen.

Het oog wil ook wat. Daarom heeft Apple in elk geval de iPhone 14 en iPhone 14 Plus voorzien van een veel smallere notch dan op de iPhone 13-serie. Die inkeping zit in riante schermen van respectievelijk 6,1- en 6,7-inch, die tevens een verversingssnelheid van 120 Hertz ondersteunen.

Daarmee toveren deze twee iPhones twee keer zoveel beelden op het scherm als voorgaande modellen. Ook de accu is erop vooruitgegaan. Zo kan de Plus bijvoorbeeld tot 26 uur aan video afspelen (non-stop), terwijl het reguliere model tot twintig uur meegaat.

iPhone 14 heeft een fijne processor

En ondanks het feit dat de iPhone 14 en iPhone 14 Plus dezelfde processor aan boord hebben als de iPhone 13-lijn (als het niet kapot is, hoef je het ook niet te maken, toch?), kun je gelukkig rekenen op mooie verbeteringen. Zo ondersteunt de processor nu een Action Mode en Photogenic Mode, die foto’s en video’s nog mooier en vloeiender maken. Liefhebbers van mobiele foto- en videografie kunnen hun lol dus niet op met deze speciale modi.

Tot slot kijken we nog even naar satellietcommunicatie. Wellicht denk je nu aan die lompe telefoons uit oude films uit de jaren tachtig en negentig. Maar niets is minder waar anno 2022. Apple introduceert met de release van de iPhone 14-lijn een speciale communicatiemodus via satellieten. Wanneer je in een gebied zonder bereik bent en er overkomt je iets, dan kun je altijd nog een SOS-bericht versturen naar je contactpersonen. Dat klinkt heel tof, maar hier kleeft vooralsnog een nadeel aan: de functionaliteit werkt voor nu alleen nog maar in de VS en Canada.

De iPhone 14 Pro en Pro Max: een stap verder

Over een stap verdergaan gesproken: laten we nog een blik werpen op de iPhone 14 Pro en zijn grotere broer de Pro Max. Deze telefoons beschikken over vernieuwde OLED-panelen die Apple omdoopt tot Super Retina XDR-schermen. Die displays beschikken over een maximale helderheid van 2.000 nits. Daardoor zijn ze qua helderheid vergelijkbaar met de duizenden euro’s kostende Pro Display XDR-beeldschermen van het bedrijf uit Cupertino.

Wanneer je content bekijkt in HDR (en waarom zou je dat niet doen), dan krijg je nog steeds te maken met een indrukwekkend aantal nits van 1.600. De oude iPhones hebben een maximale helderheidsstand van 1.000 nits, dus we kunnen spreken van een flinke vooruitgang. Zo kun je in elk geval altijd zien wat er op je scherm gebeurt, zelfs wanneer het buiten heel zonnig is.

Dat zijn natuurlijk niet de enige verbeteringen voor de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max . De beeldschermen hebben bijvoorbeeld een variabele beeldverversing van 10 tot 120 Hertz, waardoor het beeld zich kan aanpassen op de content die je afspeelt. Daardoor ogen films, series en zelfs games nagenoeg perfect. Onder de motorkap komen we een gloednieuwe processor tegen: de A16 Bionic. Deze chipset is sneller, efficiënter én krachtiger dan zijn voorganger. Wanner je de iPhone 14 Pro-modellen vergelijkt, zie je dat de er in de Pro modellen maar liefst 6 GB aan werkgeheugen zit’

Een belangrijk en vooral opvallend onderdeel van de iPhone 14 Pro (Max) is de nieuwe notch. Apple noemt dit een dynamisch eiland. Deze notch kan verschillende soorten informatie weergeven en zelfs in grootte toenemen wanneer dat nodig is. Zo kun je er onder meer je muziek in bedienen en worden er al games voor gemaakt. En wie weet wat de toekomst ons nog meer brengt? De grootste verandering in het camerasysteem zien we bij de groothoeklens. Die maakt namelijk een enorm sprong vooruit en gaat van twaalf naar 48 megapixels met een f/1,78 diafragma en 2,44 um-pixels. Mocht je dat niets zeggen, geen probleem: je maakt er in elk geval mooie foto’s mee.

Prijs en beschikbaarheid

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn nu te bestellen voor respectievelijk 1.329 euro en 1.479 euro en verkrijgbaar vanaf 16 september. De iPhone 14 en 14 Plus zijn eveneens respectievelijk vanaf 16 september en 7 oktober te koop. De kosten zijn vanaf 1.019 euro en 1.169 euro.

In samenwerking met KPN

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen