Samsung en LG droppen nieuwe OLED-tv’s en dit weten we al

Televisies Sam Dille 21 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

In 2024 kunnen we veel verwachten van nieuwe OLED-tv’s. Dit staat er op het programma voor Samsung, LG en meer.

OLED is nog steeds immens populair in de televisiewereld. De tv’s tonen beelden die er extreem natuurlijk uitzien, met prachtige kleuren en diepe zwarttinten die niet te verslaan zijn. Een van de grootste problemen is zelfs opgelost.

Vorig jaar waren de toppers in tv-land voornamelijk OLED, met modellen als de Samsung S90C, LG C3, Sony A80L. 2024 heeft dus grote schoenen om te vullen. Dit kunnen we je er alvast over vertellen.

Dit weten we over de nieuwe OLED-tv’s van Samsung, LG en Sony

We hebben de OLED-tv’s natuurlijk nog niet kunnen testen, maar we hebben al wel een glimp opgevangen tijdens CES 2024 en andere lanceringsevenementen. Het lijkt erop dat veel OLED’s dit jaar een flinke upgrade hebben gekregen.

#1 LG’s populairste OLED-tv is nog helderder geworden

De LG C-serie, die elk jaar uitkomt, is altijd een grote hit onder OLED-liefhebbers. Dit komt doordat de televisies geweldige beeldkwaliteit bieden en barsten van de functies die zowel gamers als filmliefhebbers aanspreken. Maar een zwak punt was de helderheid, die soms wat teleurstellend was.

Met de LG C4 lijkt dat te veranderen. Van wat we hebben gezien, is de helderheid flink verbeterd, met HDR die er nog dynamischer uitziet. Hoewel we nog geen officiële cijfers hebben, lijkt de LG C4 veelbelovend.

Populaire LG OLED-tv nu 150 euro goedkoper bij Bol
De C3. (Afbeelding LG

#2 Samsungs nieuwe OLED-tv krijgt, voor het eerst ter wereld, een anti-reflecterend scherm

De S95C, Samsung’s vlaggenschip van 2023, was vorig jaar de beste high-end OLED-tv. Vooral omdat het toestel echt alles uit de QD-OLED-technologie haalt wat mogelijk is. Maar net als bij de meeste OLED-schermen, hadden diepe zwarttinten een iets lagere helderheid en zag je veel reflecties in het scherm. Dat leidt natuurlijk af.

Maar dit jaar heeft Samsung aangekondigd dat hun nieuwe vlaggenschip, de Samsung S95D, anti-reflecterende technologie gaat hebben. En het lijkt erop dat het echt goed werkt. Dus, we zijn erg benieuwd hoe deze OLED-tv eruitziet.

Samsung S95C
De S95C (Afbeelding: Samsung)

#3 LG’s budget OLED is nog beter voor gamers

De LG B3 verraste in 2023 vriend en vijand door OLED-tv’s aan te bieden voor een meer betaalbare prijs. Voor gamers was dat alleen geen pretje, want er waren slechts twee HDMI 2.1-poorten.

Dit jaar komt LG echter met de LG B4, die vier HDMI 2.1-poorten heeft en zelfs beschikbaar zal zijn in een compact 48-inch formaat. Perfect voor gamers die wat ruimte en geld willen besparen. Met de nieuwe Alpha 8 AI-processor belooft LG ook betere prestaties.

LG B3
De B3 (Afbeelding: LG)

#4 Neemt Sony afscheid van OLED?

De Sony A80L en Sony A95L OLED-tv’s van 2023 waren echt hoogstandjes, vanwege het geweldige geluid, scherp beeld en PS5-gamingfeatures. Maar hun prijskaartje maakte ze niet de absolute winnaars tegenover de concurrentie van LG, Samsung en Philips.

Het schijnt dat Sony aan een nieuwe mini-LED-tv werkt die nog betere belichting en energiezuinigheid belooft. Zou Sony dan afscheid nemen van OLED? We weten het nog niet zeker, maar het lijkt erop dat ze die mini-LED’s serieus nemen.

Sony A80L OLED-tv. Anders dan Samsung en LG
De A80L (Afbeelding: Sony)

Hoe een van de grootste problemen bij OLED-televisies binnenkort opgelost is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen