Nieuw gerucht over opvolger Nintendo Switch baart flinke zorgen

Games Jeroen Kraak 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Heel veel gamers kijken uit naar een nieuwe Nintendo Switch die, als we recente geruchten mogen geloven, volgend jaar het daglicht ziet. Feest, zou je denken, maar toch gaat er een gerucht rond dat Jeroen flinke zorgen baart.

De Nintendo Switch is een gigantisch succes, en dat is eigenlijk ook heel logisch. Niet alleen maakt het bedrijf indruk met unieke games zoals Super Mario en Zelda, maar ook het feit dat je ‘m overal mee naartoe kan nemen maakt ‘m een populair gadget.

Gaat de Nintendo Switch 2 teleurstellen?

Om aan dat succes te kunnen tippen, moet Nintendo flink indruk maken met de Nintendo Switch 2. Nee, het hoeft echt geen Xbox Series X of PlayStation 5-killer te worden. De vorige versie hoefde het ook niet van de uitdagende specs te hebben. Toch moet Nintendo daarin niet te lui worden, want dan wordt het wel een heel groot verschil.

Daarom baart een nieuw gerucht juist grote zorgen. Als we de podcast van Digital Foundry mogen geloven, krijgt de Nintendo Switch 2 de Nvidia T239-processor. Hiermee is echter iets bijzonders aan de hand. Deze heeft geen Deep Learning Accelerator (DLA). Dat heeft gevolgen voor Deep Learning Super Sampling (DLSS).

Goed, nu in gewone mensentaal. Door middel van deze systemen kunnen de graphics beter worden gemaakt. Maar door het ontbreken van DLA en de mindere DLSS wordt er gebruikgemaakt van een lagere beeldresolutie. Zo zou de Nintendo Switch 2 mogelijk gelimiteerd worden tot 1080p upscaling of 1440p. Dat is teleurstellend, aangezien dit dus lager is dan 4K.

Waarom 4K nodig is

Laat 4K tegenwoordig nu echt standaard zijn op televisies. Zelfs bij de Lidl kan je al een goedkope smart-tv met 4K kopen. Als je nu al eens gamet met je Nintendo Switch op een 55-inch tv, zie je al hoe onscherp het beeld is als je wat dichterbij komt. Een nieuwe console zou dus dat gewoon moeten kunnen.

The Legend of Zelda-serie waar je nog nooit van hebt gehoord, Nintendo
Zelda in topkwaliteit. (Afbeelding: Nintendo)

En nee, 8K-ondersteuning zoals de PlayStation 5 of Xbox Series X is echt niet nodig, aangezien het bij de Nintendo Switch 2 om veel meer gaat dan de graphics, maar koppig zijn heeft echt geen nut.

Natuurlijk heeft 4K weinig nut op een kleiner scherm om mee te nemen, maar ook de concurrentie zit op dat gebied niet stil. Zo is er natuurlijk al de krachtige Steamdeck en is het ook gewoon via Cloudgaming mogelijk om Xbox-games bijvoorbeeld op een tablet te spelen, al heb je daarvoor, net zoals de nieuwe PlayStation Portal, natuurlijk wel een internetverbinding nodig. Dus ook op dat gebied heeft Nintendo er concurrenten bij.

Maar goed, er zijn ook andere belangrijke updates nodig voor de Nintendo Switch 2. Zo zou een betere batterijduur en ook minder laadtijden een fijne verbetering zijn.

Nintendo Switch verliest app waarvan je niet eens wist dat hij er was

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen