Nintendo voorspelde 20 jaar geleden de toekomst, maar wat klopte?

Pop-Culture Rik Claessen 25 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De voormalig president van Nintendo deed grote uitspraken over de toekomst. En wat blijkt? Ze klopten allemaal.

Nintendo is gaminggigant die niet meer weg te denken is. Nagenoeg iedereen heeft wel eens een keer op een console van het Japanse bedrijf gespeeld. Maar wist je ook dat Nintendo niet alleen consoles maakt, maar ook de toekomst kan voorspellen?

Niet helemaal natuurlijk, maar ze kwamen aardig dicht in de buurt. Er zijn beelden verschenen van een toespraak van de voormalig president van Nintendo, Satoru Iwata, die hij gaf tijdens gameconferentie E3. Dat was ruim 20 jaar geleden en Iwata deed en een aantal interessante uitspraken over de toekomst.

Nintendo voorspelde de toekomst op de E3 in 2004

We moeten je even mee terug in de tijd nemen. Het jaar is 2004. De Nintendo DS is een megasucces en de Wii bestaat nog niet. Er wordt alleen volop gesproken over een nieuwe ‘revolutionaire’ console waar Nintendo mee bezig is. De codenaam voor dit ding? De Nintendo Revolution.

Op de bekende gameconferentie E3 geeft Satoru Iwata een toespraak. Daarin deelt hij zijn visie over de toekomst. Hij is kritisch op de gamemarkt, spreekt veel lof over zijn eigen bedrijf en zegt een aantal algemeenheden. Heeft de beste man nog iets zinnigs gezegd over de toekomst? Dat kunnen we nu dankzij een video goed terugluisteren.

Iemand genaamd Adam Doree heeft de oude beelden uit 2004, van een resolutie van 320 bij 240, opgekrikt naar een volle 1080p en 60fps. Het is nu dus net alsof de toespraak vandaag de dag werd gegeven.

Dit is wat Nintendo dacht over de toekomst

Satoru Iwata sprak in 2004 veel over innovatie. Dat zou volgens hem de sleutel zijn naar de toekomst. Sterker nog: hij zei dat de innovatie van Nintendo de reden zal zijn dat hun consoles altijd zullen verschillen van Xbox of PlayStation. Vandaag de dag met de Nintendo Switch 2 op komst, lijkt deze uitspraak te kloppen.

Iwata was zelfs erg kritisch op Microsoft en Sony: “Ik denk niet dat de consoles van de volgende generatie die Sony en Microsoft overwegen een toekomst hebben.” Volgens Iwata heeft de consument veel liever een console die leuk is om te gebruiken in tegenstelling tot een console met super veel rekenkracht. “Nintendo zal revolutionair blijven”, zei Iwata daarover.

Nintendo Wii
Één van de echte klassiekers (Afbeelding: Nintendo)

Over de Nintendo Wii werd nog niet veel gesproken, maar nu we op deze toespraak terugkijken is het wel duidelijk dat Iwata op deze nieuwe console doelde. De Wii was de best verkochte console voor zijn tijd. En ook als je kijkt naar de andere best verkochte consoles ter wereld, dan staan die van Nintendo erg hoog in de lijst. De Nintendo Switch steekt nog altijd met kop en schouders boven de PlayStation 5 en Xbox Series X/S uit.

Van NES tot Nintendo Switch: alle Nintendo-consoles door de jaren heen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen