Organisatie zet nu definitief streep door E3-gamebeurs

Games Jelle van Es 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Er was een tijd dat de E3-gamebeurs met voorsprong het belangrijkste gamemoment van het jaar was. Daar kondigde verschillende ontwikkelaars en uitgevers hun grote games aan en wist je op die manier een beetje wat er aankwam.

In 2020 werd de E3-gamebeurs geschrapt. Dat kwam door de coronapandemie, waardoor grote evenementen niet door konden gaan. En in 2021 was er een digitale versie, die eigenlijk niet zo interessant was. En voor dit jaar komt er helemaal niks uit.

Geen E3-gamebeurs in 2022

Via een email zou de organisatie ESA geïnteresseerden hebben laten weten dat E3-gamebeurs voor 2022 niet door gaat. Eerder dit jaar werd al bekend dat het te vroeg zou zijn om een fysiek evenement te organiseren. Maar nu is dus ook duidelijk geworden dat een digitale versie van de baan af is. En eigenlijk is dat maar beter ook. Want als je puur kijkt naar wat het digitale evenement bood, dan was dat niet veel soeps. Het waren vooral de persconferenties rond die week die interessant waren. De kans is groot dat dat soort evenementen alsnog gaan komen. Microsoft liet al eerder weten rondom het evenement al een persconferentie te geven. Dat kan het nu nog steeds doen, zonder dat het iets met E3 te maken heeft. Wel is de organisatie van Summer Game Fest om gelijk hun evenement te pitchen, dat in juni plaatsvindt en wellicht een alternatief is.

Toekomst onzeker

De ESA is overigens nog niet klaar met de E3-gamebeurs. Het bedrijf wil in 2023 terugkomen met een traditioneel fysiek evenement. Of dat ook gaat gebeuren, dat is nog maar de vraag. De afgelopen jaren hebben diverse uitgevers gemerkt dat ze op hun eigen manier hun verhaal kunnen vertellen en dus zo’n groot evenement dat vooral bedoeld is voor professionals niet meer echt nodig hebben. Nintendo heeft bijvoorbeeld hun eigen Nintendo Direct, Sony hun State of Play en ook Electronic Arts en Ubisoft doen hun eigen ding. Of zij zin hebben om de ESA een berg geld te geven om met een stand op een gamebeurs te staan, is maar de vraag.

Wat dat betreft lijkt de toekomst van game-evenementen vooral te liggen bij consumenten-evenementen in plaats van de E3. Dat is veel interessanter voor gamepartijen. Zo zijn de organisaties van de Gamescom en de Tokyo Game Show van plan hun evenementen dit jaar door te laten gaan.

Tokyo Game Show wordt na paar jaar digitaal weer een fysiek evenement

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen