NS aan de bodycam: vijf belangrijke vragen beantwoord over de camera

Tech Jeroen Kraak 15 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

NS start een proef in de trein met een bodycam. Maar wat is het precies, hoe werkt het en mag het ook echt? WANT geeft antwoord op vijf belangrijke vragen.

Ongeveer 120 hoofdconducteurs en servicemedewerkers van de NS gaan een bodycam dragen. Hiermee wil de NS de veiligheid in de trein en van het personeel vergroten. Medewerkers kunnen zichzelf voor de proef aanmelden en na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd, laat het bedrijf weten in een persbericht.

Het is natuurlijk vooral treurig dat het nodig is. De trein zou een veilige plek moeten zijn, en het personeel moet zijn werk kunnen doen. En toch: de komst van de bodycam kan vragen oproepen.

Hoe werkt de bodycam van de NS?

Op dit moment hangen er in verschillende treinen al beveiligingscamera’s. Het moet zorgen voor een veiliger gevoel in de trein. Toch hebben die wel een nadeel, aangezien ze soms op een behoorlijke afstand kunnen hangen, waardoor beelden niet duidelijk zijn. Bovendien kan het geluid ook niet goed zijn.

De bodycam van een NS-hoofdconducteur of een servicemedewerker wordt gedragen op de werkkleding. Deze staat uit, maar wanneer een medewerker dit nodig acht, kan hij deze aanzetten. Het neemt beeld en geluid op.

NS trein
Fijn met de trein (Afbeelding: NS)

Doordat de bodycam beelden opslaat, kan het ook worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden en ondersteunt het medewerkers bij hun aangifte.

Waarom wil de NS de bodycam inzetten?

Het gebrek aan het gevoel van veiligheid is een toenemend probleem voor de NS. Het wil dan ook hulp van de overheid om maatregelen te nemen, maar vindt dat het die hulp te weinig krijgt. Zo moet de politie alleen al 7.000 keer per jaar uitrukken om de NS te ondersteunen bij identiteitscontroles.

De bodycam is dus een van de maatregelen die het bedrijf neemt. Daarnaast wil het ook sneller reis- en stationsverboden opleggen.

Volgens de NS voorkomt de bodycam escalatie. Het denkt dat mensen minder snel geweld gebruiken als ze worden gefilmd. Naast opsporing is het dus ook een psychologische maatregel. De echte resultaten brengt de NS in kaart na de zes maanden durende proef.

NS aan de bodycam: vijf belangrijke vragen beantwoord over de camera
Ook kunnen ze op het station worden gebruikt. (Afbeelding: NS/Arno Leblanc)

Is het echt zinvol?

De bodycam wordt al gebruikt door veiligheidsmedewerkers van de NS. Het bedrijf heeft er dus al ervaring mee, maar heeft resultaten daarover nog nooit gepubliceerd. Toch lijkt het bedrijf goede ervaringen te hebben, aangezien ze de bodycam dus naar nog meer medewerkers willen brengen.

Gelukkig heeft de politie wel al onderzoek gedaan naar het gebruik van de bodycam. Daaruit blijkt dat het vooral een toevoeging is in opsporing van daders en kunnen de beelden gebruikt worden als een situatie om te leren.

Hoe goed is de kwaliteit?

Ook hiervoor kijken we naar het onderzoek van de politie. Volgens de organisatie houdt de batterij het lang genoeg vol en is de kwaliteit van beeld en geluid prima.

De politie hamert er echter op dat ook de randvoorwaarden goed moeten zijn. Zo moeten gegevens naar de cloud kunnen worden gebracht en moeten werkplekken daarop ingericht worden. Daarnaast moet ook integriteit en authenticiteit kunnen worden aangetoond.

Mag het zomaar?

Ja, het is zeker toegestaan door de NS om te filmen in de trein. In de openbare ruimte zou het sowieso mogen, maar in gesloten ruimtes, waar je een trein onder kunt schalen, zijn de regels iets strenger. Daar weegt het recht van privacy zwaarder.

Hoewel het geen publieke ruimte is, is het wel een publiekstoegankelijke ruimte en gelden er wel strengere regels. Zo moet vooraf aangegeven worden dat er camerabeelden kunnen worden gemaakt. De medewerker moet daarom zeggen dat hij een bodycam gaat gebruiken voor het filmen van de desbetreffende persoon.

Omstanders worden volgens de NS onherkenbaar gemaakt om hun privacy te waarborgen, laat de NS aan Tweakers weten. Daarnaast zegt het bedrijf de beelden 28 dagen versleuteld op te slaan. In bepaalde gevallen worden ze langer opgeslagen wanneer opsporingsdiensten hierom vragen.

Waarom je Johan Derksen of Geert Wilders in 2024 niet meer kan vertrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen