Wie met zijn billen in het OV zit, kan deze apps best wel goed gebruiken

Apps Sam Dille 11 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een vertraging hier, een gemiste overstap daar: het openbaar vervoer is vaak stressvol. Maar daar merk je een stuk minder van als je de juiste app gebruikt. Wij geven je een paar handige suggesties.

Apps voor het openbaar vervoer maken het makkelijker om te reizen. Je kunt de volgende bus of trein checken en realtime updates zien. Zo kun je slimme keuzes maken voordat je de deur uitgaat.

Reizen met het openbaar vervoer? Vergeet dan niet deze apps te installeren

Jouw reis in het openbaar vervoer wordt een stuk minder stressvol dankzij wat overzichtelijke apps. In deze lijst geven we de beste opties. Fijne reis!

#1 NS-app

De NS is zonder twijfel de bekendste en misschien wel grootste vervoerder van ons land. Daarom is het prettig dat er ook een app is, die je een overzicht geeft van alle treinreizen door heel Nederland. Je kunt in de NS reisplanner treintijden en perrons opzoeken, maar je kunt ook een kaartje kopen.

Het komt vaak voor dat de treinen van NS een storing hebben. Dankzij de app weet je precies wanneer je langer over een reis gaat doen. Want storingen worden direct in de app weergegeven.

NS trein
Fijn met de trein (Afbeelding: NS)

#2 9292

9292 is een enorm handige app om je reizen met het openbaar vervoer te plannen. Of je nu met de bus, trein, tram of metro wilt reizen, 9292 laat je de beste route zien en geeft informatie over vertrektijden en overstappen. De app is ideaal als je niet bekend bent in een bepaalde stad of gewoon wilt weten hoe je het snelst op je bestemming kunt komen.

#3 Google Maps

Google Maps is niet alleen handig om met de auto te navigeren, maar ook voor het plannen van bus- en treinreizen. Je kunt je locatie en bestemming invoeren en zien hoe laat je aankomt en welke vervoermiddelen je moet gebruiken om bij je bestemming te komen.

Maps laat je zien waar de dichtstbijzijnde stations zijn voor de bus, trein of tram. Je kunt ook vertrektijden bekijken en kiezen welke reis het beste bij je past. Je kunt geen kaartjes kopen in de app, maar wel de contactgegevens van het station vinden. Als je eenmaal onderweg bent, kun je je reis live volgen. Je ziet elke stop en vertraging in een overzicht op je scherm staan.

Reizen met de bus
Komt hij op tijd? (Afbeelding: Unsplash/Yaoqi)

#4 Citymapper

Als je CityMapper opent, zie je een overzicht van verschillende vervoersopties. Je kunt in de app zoeken naar bussen, taxi’s, trams en andere vervoersmiddelen. Een leuke functie is dat je kunt zien hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel CO2-uitstoot en geld je bespaart met reizen met het openbaar vervoer. Het zijn schattingen, maar het geeft je een idee van hoe je de planeet (en jezelf) helpt.

De app heeft een makkelijke interface. Je kunt zelf de kleur en het pictogram kiezen voor CityMapper op je startscherm. En je kunt zelfs een emoji kiezen om je locatie aan te geven en deze in de applicatie te zien bewegen.

#5 Tranzer

Mensen die niet heel vaak met het openbaar vervoer reizen, hebben niet per se een ov-chipkaart nodig. Maar dan is het wel handig als je ergens overzichtelijk je tickets kunt bestellen. In dit soort gevallen komt Tranzit goed van pas.

Met de app kun je namelijk van deur tot deur je reis plannen. Je kunt daarna meteen een kaartje kopen voor elk vervoermiddel. Tranzer werkt nog niet voor alle maatschappijen, maar in ieder geval wel voor de trein en bussen van Connexxion en RET. Je kaartje wordt na aankoop opgeslagen in de app, zodat je alleen maar je telefoon nodig hebt om te kunnen inchecken.

5 handige Google Maps-functies op je iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen