Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Elektrische auto's 9 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zijn vliegende boten straks het perfecte alternatief voor de elektrische auto?

Het is duidelijk dat men de elektrische auto al de toekomst van transport ziet. Toch is dat bij lange na niet de enige vorm van vervoer. Maak niet alleen kennis met de elektrische, maar ook de vliegende boot.

Goed, een vliegende boot is natuurlijk helemaal niet nieuw. Watervliegtuigen bestaan al jaren. Toch heeft een start-up een bijzonder idee. Het wil elektrische vliegende boten maken die verdomd veel weghebben van elektrische auto’s. Maar gaat dat goed?

Geen elektrische auto maar een vliegende boot

Hoewel de elektrische auto populair is, blijft elektrisch vliegen toch echt de ultieme droom. Het gebruik van kerosine en de efficiëntie van het het vervoersmiddel zorgt ervoor dat we snakken naar een alternatief. Het model wat we nu tegenkomen komt aardig in de buurt.

Volledig leunen op elektriciteit is niet alleen weggelegd voor de auto, maar dus ook voor boten. Ondanks dat het zichzelf op het water voortbeweegt. Op dit moment is het mogelijk om 80 kilometer afleggen op een volle lading, in de toekomst zal zelfs 800 kilometer bereikt kunnen worden.

De topsnelheid ligt rond de 300 kilometer per uur. Dat is snel genoeg om het model uit de haven te laten varen en het vervolgens een beetje op te laten stijgen. Ze maken gebruik van het grondeffect. Eigenlijk zijn het dus een soort hovercraft, maar dan zonder kussens.

Hoewel we direct denken aan een elektrische auto, is dat niet de technologie die de inspiratie was voor het vervoersmiddel. CEO Billy Thalheimer heeft gekeken naar de techniek achter waterscooters en elektrische vliegtuigen.

Grote toekomstplannen

Beleggers lijken enthousiast over het idee, want de start-up heeft zo’n 90 miljoen dollar opgehaald. Zelfs de bekende vliegtuigbouwer Lockheed Martin en Japan Airlines zien het idee zitten en investeren erin.

Met het geld moet het team achter deze vliegende boot worden uitgebreid. Zo moet er een prototype worden gebouwd van het alternatief voor de elektrische auto. De eerste tests staan op de planning voor 2024.

Op dit moment heeft het bedrijf twee modellen in de planning. De eerste is een voertuig voor 12 personen. De tweede is een vliegende boot voor 100 mensen. Wellicht zal dit model zelfs bepaalde vluchten overbodig kunnen maken.

5 machtige elektrische auto’s die we dit jaar nog op de weg gaan zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!