iPhone-gebruiker raakt flink geldbedrag kwijt door obscure crypto-app in de App Store

Apps Jeroen Kraak 14 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten


Over het algemeen ondergaan apps in de App Store een strenge controle. Desondanks kan er soms een obscure iPhone-app tussendoor glippen, en daarom luiden slachtoffers nu de noodklok.

Helaas proberen internetcriminelen op allerlei manieren je geld af te troggelen. We kennen natuurlijk de WhatsApp-fraudeur en de nepwebshops, maar er zijn ook apps die je flink kunnen misleiden.

Zo is een gebruiker van een crypto-app meer dan 40.000 dollar kwijtgeraakt. Hij vertelt nu hoe hij het slachtoffer is geworden van een frauduleuze iPhone-app uit de App Store.

De iPhone-app die slachtoffers tienduizenden euro’s kost

De app die de man op de iPhone gebruikte leek sprekend op de bekende Bitcoin-wallet Leather. In plaats van dat deze al je crypto’s moet verzamelen, gaan de makers er met je digitale munten vandoor. Waarschijnlijk voeren ze transacties uit naar hun eigen rekeningen.

Om het echt te laten lijken hebben de makers een aantal slimme trucjes gebruikt. De iPhone-app maakt dan ook gebruik van het logo van Leather. Wel heeft de ontwikkelaar van de criminele app een andere naam. Deze gaat door het leven als LetalComRu.

Nieuwe malware zorgt ervoor dat Android-gebruikers de sjaak zijn
Sommige mensen kunnen je gewoon niet met rust laten (Afbeelding: Pixabay)

Let goed op in de App Store

Daarnaast hebben de makers ook een aantal neprecensies in de App Store achtergelaten. Hierdoor lijkt het alsof de app voor je iPhone ook echt betrouwbaar is. Dat is dan ook gelijk een waarschuwing. Deze recensies zijn namelijk echt extreem positief, wat juist weer een alarmbel doet rinkelen.

Verschillende gebruikers die de iPhone-app hebben gedownload waarschuwen nu anderen op X. “Er is een neppe Leather Wallet-app in de App Store. Ik heb zelfs gecheckt of de recensies goed waren. Dit heeft me minimaal 40.000 dollar gekost,” schrijft een van de slachtoffers.

Gelukkig is er toch nog een klein beetje goed nieuws te melden. Apple heeft de crypto-app inmiddels verwijderd uit de App Store. Heb je een Leather-app geïnstalleerd op je iPhone, controleer dan goed of het de echte is. Bij twijfel verwijder je hem en zoek je de echte op in de App Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen