Oculus Quest Review: Perfect device om met VR kennis te maken

Uncategorized Jelle van Es 30 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Een paar jaar geleden begon het bedrijf Oculus met een Kickstarter-campagne voor hun eerste Virtual Reality-bril. De campagne was een succes en uiteindelijk werd het bedrijf overgenomen door Facebook. Dat zorgt natuurlijk voor meer financiële middelen en hierdoor timmert Oculus verder aan de weg. Vorig jaar brachten ze met de Oculus Go een toegankelijke standalone bril uit die geschikt was om voornamelijk videocontent te bekijken. Met de Oculus Quest gaat het bedrijf een stapje verder. Ook dit is een standalone VR-bril, maar is uitermate geschikt om games mee te spelen.

Om het nog even iets duidelijker te maken: met de Oculus Quest heb je geen pc nodig. Het is handig om gebruik te maken van een smartphone om op die manier in de bibliotheek makkelijk naar games te speuren en die te installeren, maar je kunt hem voor de rest gewoon los gebruiken. In theorie betekent dat dat je hem mee kunt nemen op vakantie en op die manier er overal mee gaan spelen. In de praktijk zul je hem echter vooral thuis gebruiken. Een week lang ben ik er mee aan de slag gegaan. Dit zijn de punten die me opvielen.

Zeer gebruiksvriendelijk

De Oculus Quest verdient op het gebied van gebruiksvriendelijkheid een dikke pluim. Het installeren van de headset kost niet meer dan tien minuten, waarbij je de helft van de tijd kwijt bent door het downloaden van een update. Het is overzichtelijk en je snapt wat je moet doen. Alles is snel verbonden met het internet en de controllers en zodoende kun je dus heel rap beginnen met het spelen van de eerste games. En je hoeft dus geen sensoren of andere dingen in te stellen. Aanzetten en gaan!

Oculus Quest

Controllers werken goed

Daarbij zijn de controllers van de Oculus Quest echt fantastisch. Ze liggen uitstekend in de hand en merken kleine bewegingen die je maakt erg goed op. Zodoende heb je in de games die je speelt genoeg controle en zul je eigenlijk nooit een fout maken omdat iets niet goed werd gedetecteerd. Ook gaan de batterijen redelijk lang mee, hoewel het fijner was geweest als er gebruik werd gemaakt van een interne batterij.

Oculus Quest

Geschikt in kleine ruimtes

Hoewel het handig is om een beetje ruimte te creëren om zo met je armen te kunnen zwiepen, heb je echt geen grote huiskamer nodig. Elke keer dat je gaat spelen kun je makkelijk door de bril heen kijken en de omgeving afkaderen. Je bepaalt dus zelf het speelveld waar binnen je los kunt gaan en hoeft zodoende niet bang te zijn dat je ergens tegen aan beukt. Ook kun je gaan zitten en genieten van videocontent. En ja, VR porn werkt ook goed met de Oculus Quest.

Oculus Quest

Genoeg leuke games

Het is bij een device dat vooral draait om games belangrijk dat de content in orde is. Op dat gebied heb ik niet al te veel te klagen. Met de lancering zien er iets van 20-30 games beschikbaar, waar echt een aantal leuke games bij zitten. Beat Saber is fantastisch, Sports Scramble is ideaal voor nieuwkomers om VR te ervaren en met games als Dead and Buried 2 en Journey of the Gods heb je ook nog eens titels die je langer dan een minuut of tien kunt spelen.

Oculus Quest

Laadtijden zijn soms wat lang

De Oculus Quest kent wat mij betreft één minpunt en dat heeft te maken met de kracht. Hoewel de headset in staat is om een veelvoud aan games te spelen, vond ik het wel vervelend dat je soms echt een tijdje moet wachten voordat je met een game aan de slag kunt gaan. Zeker wanneer je een game voor een tweede of derde keer gaat spelen, is het irritant dat je eerst allemaal schermen van wie de game heeft gemaakt moet aanschouwen voordat je de game daadwerkelijk kunt gaan spelen. Waar je bij gewone games met laadtijden dan even snel je telefoon er bij kan pakken, is dat met een VR-headset op je hoofd wat lastiger.

Oculus Quest
(Afbeelding: Oculus)

Al met al ben ik erg enthousiast over de Oculus Quest. Hij doet wat hij moet doen en biedt toffe games. Wellicht had de batterij iets langer mee kunnen gaan dan een paar uur (maar hele lange sessies wil je in VR niet) en is de interne opslag van 64 GB niet belachelijk veel, ook al zijn games niet meer dan een paar gigabyte groot. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen