Hoe een van de grootste problemen bij OLED-televisies binnenkort opgelost is

Televisies Jeroen Kraak 20 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten


Een OLED-televisie zorgt voor fantastisch beeld als je een film of serie kijkt. Een groot nadeel van de televisie lijkt nu te worden opgelost: doorbranden.

Een OLED-televisie heeft flink wat voordelen ten opzichte van een gewone smart-tv. Misschien wel het belangrijkste is dat zwart ook echt zwart is. Dit komt doordat alle pixels afzonderlijk worden verlicht. Je hebt daardoor nog een beter contrast en realistischer beeld.

Een van de nadelen van OLED-tv’s is dat door die techniek televisies makkelijker kunnen doorbranden. Dat probleem lijken wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge te hebben opgelost.

Hoe kunnen OLED-tv’s inbranden?

Laten we wat dieper ingaan op inbranden, want hoe kan dat precies? De pixels van een OLED-tv bestaan uit organische materialen. Als deze lange tijd achter elkaar hetzelfde beeld tonen kunnen ze degraderen en inbranden. Het bekendste voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een logo dat aan de bovenkant van een scherm zit. Vooral de blauwe OLED’s zijn een probleem.

Gelukkig hebben veel OLED-televisies hiervoor bescherming ingebouwd. Het kan zo zijn dat je televisie bijvoorbeeld een pixel ongezien even van kleur laat veranderen of uitzet terwijl je kijkt.

LG OLED
Een OLED-beeldscherm van LG (Afbeelding: LG)

Toch zou het fijn zijn als er helemaal geen omkijken meer naar dit probleem is en de Universiteit van Cambridge lijkt hiervoor de oplossing te hebben. De resultaten werden gepubliceerd via het wetenschappelijke medium Nature.

De wetenschappers hebben ultrasmalband blauwe emitters ontworpen die de ongewenste energieoverdracht van blauwe OLED’s kan vermijden. Ze maken gebruik van speciale diodes die het blauwe licht uitstralen langs het smalbandige spectrum. Doordat de kern is geïsoleerd met alkyleenbanden kan de ongewenste energieoverdracht onderdrukt worden. Daardoor zijn de pixels efficiënter en stabieler.

Alleen maar voordelen

In simpele mensentaal betekent het dat OLED-panelen langer meegaan, beter bestand zijn tegen inbranden en ook nog eens makkelijker te produceren zijn. Door het elimineren van ongewenste energieoverdracht wordt het OLED-scherm ook nog zuiniger en efficiënter.

Dat zijn enorme voordelen wat ervoor zorgt dat je smart-tv veel langer meegaat en ook nog eens een stuk goedkoper kan worden. Bovendien is dit ook voordelig voor andere apparaten. OLED-schermen zitten bijvoorbeeld ook in veel telefoons, en door de efficiëntie gebruiken ze minder elektriciteit, waardoor je een langere batterijduur hebt.

Dat betekent natuurlijk niet dat deze voordelen er al meteen zijn. Het zit nog in de onderzoeksfase waardoor fabrikanten moeten uitzoeken hoe ze het productieproces kunnen aanpassen. Het is in ieder geval erg hoopgevend.

Is 2024 het jaar om die 4K-televisie in te ruilen voor een 8K-tv?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen