Alles wat je wil weten over onderhoud voordat je een elektrische auto koopt

Elektrische auto's Sam Dille 25 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Het aanschaffen van een elektrische auto is duur, dus je bent vast erg zuinig op je nieuwe aanwinst. Goed onderhoud kan dan zeker niet ontbreken.

Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan benzineauto’s onder de motorkap. Er kunnen alleen nog steeds delen kapot gaan die vervangen moeten worden. Daar betaal je flinke prijzen voor.

Onderhoud is dus super belangrijk voor EV’s, omdat het zorgt voor veiligheid en voorkomt dat je later met dure reparaties te maken krijgt. Wij helpen je op weg met een paar onmisbare tips.

Dit moet je weten over het onderhoud van jouw elektrische auto

Op het onderhoudsschema van een elektrische auto staan minder dingen dan bij een benzineauto. Dat betekent echter niet dat ze minder belangrijk zijn. Om veilig te blijven rijden is het altijd belangrijk om je voertuig goed te onderhouden. Deze tips helpen je daar ongetwijfeld bij.

#1 Vergeet de batterij niet

De batterij van je elektrische auto is in principe onderhoudsvrij, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om de levensduur van de accu te maximaliseren. Op die manier maak je de kans kleiner dat je de batterij ooit moet vervangen. Daar betaal je namelijk de hoofdprijs voor. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen:

  • Laad zo min mogelijk op met een snellader
  • Blijf tijdens het opladen tussen de 80 en 20 procent
  • Laad de batterij van je EV niet te lang op
Elektrische auto, batterij, Volkswagen
De batterij in een elektrische auto van Volkswagen. (Afbeelding: Volkswagen)

#2 Het koelsysteem van de batterij

Het is slim om te doen wat de autofabrikant zegt over het onderhouden van het koelsysteem van de batterij. Bij sommige elektrische auto’s moet je de koelvloeistof regelmatig laten vervangen of bijvullen. Kijk in de gebruikershandleiding voor instructies over hoe je het koelvloeistofniveau controleert en of de slangen in goede staat zijn.

#3 De banden van een elektrische auto

De banden van elektrische auto’s slijten meestal sneller dan die van gewone auto’s, om een paar redenen: ze moeten het zware batterijpakket dragen, ze zijn gemaakt van andere materialen, en ze moeten het extra koppel van de elektromotor bij het optrekken verwerken.

Wat de reden ook is, het is belangrijk om regelmatig het profiel van je banden te controleren en de aanbevolen instructies te volgen. Zorg er ook voor dat je de bandenspanning in de gaten houdt voor gelijkmatige slijtage en veilig rijden.

band elektrische auto
Is ‘ie goed opgepompt? (Afbeelding: Unsplash)

#4 De remmen gaan lang mee

De regeneratieve remmen van een elektrische auto zorgen ervoor dat de remblokken en remschijven minder snel slijten. Dat betekent dat ze langer meegaan dan die van auto’s op benzine.

Maar omdat je de mechanische remmen minder vaak gebruikt in een EV, moet je misschien wat vaker de remklauwen smeren. En vergeet niet om regelmatig de remvloeistof te controleren.

#5 Filteronderhoud van je elektrische auto

In tegenstelling tot gewone auto’s hebben elektrische auto’s geen olie-, lucht- of brandstoffilters. Maar ze hebben wel cabinefilters die pollen en andere allergenen uit de lucht halen. Deze filters zorgen ervoor dat vieze geuren uit je EV blijven en het voertuig lekker fris blijft. Je moet ze meestal jaarlijks vervangen.

#6 De garage heeft een aardig prijskaartje

Onderzoek heeft aangetoond dat elektrische auto’s over het algemeen minder vaak naar de garage hoeven dan benzineauto’s. Maar als ze toch gerepareerd moeten worden, kunnen die kosten flink oplopen. Dit heeft vooral te maken met de arbeidskosten, niet zozeer met de onderdelen zelf.

Automonteur aan het lachen tijdens onderhoud
Daar worden wij niet zo blij van! (Afbeelding: Unsplash)

Niet veel monteurs zijn gespecialiseerd in het repareren van EV’s, dus het tarief van een monteur ligt hoger. Hopelijk zullen deze kosten in de toekomst afnemen naarmate meer mensen overstappen op elektrische auto’s.

Is de elektrische auto echt zo goed voor het milieu als we denken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen