De herfst komt eraan: zo onderhoud jij je elektrische fiets

Elektrische fietsen Sam Dille 24 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische fiets heeft, zoals elke fiets, regelmatig onderhoud nodig. Het schoonmaken en verzorgen van je e-bike zorgt ervoor dat hij soepel, efficiënt en veilig blijft. En dat draagt dan weer bij aan een langere levensduur van de batterij en motor.

In veel opzichten is het onderhoud van een elektrische fiets niet anders dan dat van een normale fiets. Sommige onderdelen, en met name de aandrijflijn (crank, ketting en tandwielen), worden echter blootgesteld aan meer kracht. Dat zorgt ervoor dat de kans op slijtage toeneemt. Daarom is het regelmatig wassen en goed onderhouden van je e-bike heel belangrijk als je het maximale uit het voertuig wilt halen.

Zo maak je een elektrische fiets schoon

First things first: een schone elektrische fiets is een gelukkige fiets. Houd allereerst de aandrijflijn schoon en goed werkend. De levensduur van de batterij en het uitgangsvermogen stellen immers niets voor als je versnellingen vastlopen door vuil. Als je aandrijflijn er overmatig vies uitziet, kun je deze het best reinigen met een doek en een beetje ontvetter. Kettingen van een elektrische fiets worden meestal vaker gesmeerd dan gewone fietskettingen. Breng regelmatig een kwaliteitssmeermiddel aan op de ketting om ervoor te zorgen dat de transmissie soepel verloopt. Het kan geen kwaad om dit na elke rit te doen. Na het wassen van de fiets, kun je hem afdrogen met een schone doek.

Controleer ook regelmatig de bandenspanning van je e-bike. Slecht opgepompte banden zijn niet alleen gevaarlijk, maar verminderen ook je snelheid. Houd je banden opgepompt binnen de aanbevolen bandenspanning die op de zijkant van de band is aangegeven. Maar experimenteer om de ideale druk voor jouw elektrische fiets te vinden.

Controleer regelmatig jouw e-bike

De onderdelen van een elektrische fiets zijn gemiddeld een stuk sterker dan die van een normaal model. Ondanks deze extra versterking vraag je nog steeds veel van een elektrische fiets. Of het nu gaat om trappen, remmen, klimmen of dalen. Des te belangrijker dat je de componenten en het frame scherp in de gaten houdt. Controleer je fiets dus regelmatig op veiligheid en zorg ervoor dat je alle bouten en assen goed vastdraait. Pas ook op voor overmatige slijtage. Als een onderdeel verslijt kan dit een domino-effect hebben op andere componenten.

Waterschade

De batterij en motor van een e-bike zijn goed afgedicht om waterschade te voorkomen. Dat betekent alleen niet dat het onmogelijk is voor water om binnen te dringen. Maar met een beetje gezond verstand hoef je, je er geen zorgen over te maken. Dingen om te vermijden met een elektrische fiets zijn onder andere jetwashes en het volledig onderdompelen van je e-bike. De motor zelf bevindt zich in een verzegelde eenheid en moet je nooit proberen uit elkaar te halen voor onderhoud. Als het lijkt alsof er iets mis is met de motor of het systeem, bezoek dan de winkel waar je de e-bike kocht of breng de fiets naar een gerenommeerde dealer.

Elektrische fiets kopen? Dit moet je weten voor je er aan begint!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen