Ondertussen, aan het Leidseplein…

Apple Jan David Hanrath 8 apr 2011
Leestijd: 3 minuten

Naar aanleiding van de recente bouwactiviteit op de begane grond van Leidseplein 25, onderdeel van het Hirschgebouw in Amsterdam, is One More Thing op nader onderzoek uitgegaan. We wilden ontdekken hoe Neerlands eerste Apple Store eruit gaat zien en hoelang we er nog op moeten wachten totdat de deuren eindelijk geopend worden.

Met dank aan de wet openbaarheid van bestuur kunnen we een eerste tipje van de sluier oplichten: we weten iets beter wat er gaat komen, maar nog niet wanneer. Het is namelijk nog steeds wachten op een bouwvergunning.

De bouwvergunningsaanvraag is door de gemeente in behandeling genomen op 17 januari 2011, maar het Hirschgebouw is een rijksmonument. Dit betekent dat wanneer je wilt verbouwen de welstandscommissie om advies wordt gevraagd over de aanpassingen in het in- en exterieur. De verslagen van de welstandscommissie geven ons een eerste beeld van wat we straks mogen verwachten van de Amsterdamse Apple Store. Wij schetsen alvast een beeld:

OMT-impressie van de Apple Store Amsterdam

De welstandscommissie is inmiddels akkoord met de aanpassingen aan de buitenkant van het gebouw: het vervangen van de puien en het verbeteren van de verbinding tussen binnen en buiten. Met de aanpassingen aan de binnenkant en de vertaling naar de lokale situatie van Apple’s retailformule inclusief grote vide en glazen ronde trap, hebben ze echter nog grote moeite. Voor dit onderdeel is daarom negatief geadviseerd.

Welstandsadviezen zijn in principe bindend, maar kunnen door de gemeente overruled worden. Interessant in dit licht is de opmerking die de welstandscommissie maakt in een plenaire vergadering van alle Amsterdamse commissies:

Het Hischgebouw aan het Leidseplein (volgnr. 59193, 59219) krijgt een nieuwe functie waarvoor een aantal aanpassingen aan het ex- en interieur nodig zijn. Met name over de inwendige wijzigingen in het rijksmonument heeft de commissie negatief geadviseerd. De voorgestelde ingrepen in de structuur ten behoeve van het winkelconcept van de nieuwe huurder, zijn volgens de commissie te ingrijpend en willekeurig en daarom niet acceptabel. Vanwege de economische druk vreest de commissie een contrair besluit van het stadsdeel.

Welstand verwacht dus dat het bestuur van het Stadsdeel Centrum, Apple zo graag in de stad wil hebben, dat ze de bezwaren van welstand zal wegwuiven en vergunning zal verlenen. Een echte Apple Store in de stad is schijnbaar erg aantrekkelijk! Het is bij ons nog niet bekend of de interieurplannen voor het interieur een derde keer aan welstand voorgelegd gaan worden, of dat Apple het laat aankomen op de politiek. Inmiddels is aangevangen met de vergunningsvrije delen van de verbouwing en het schoonmaken van de gevel. Op de betonschaar die de vide in het gebouw knipt moeten we nog even wachten.

Het Amerikaanse architectenbureau Bohlin Cywinski Jackson is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het ontwerp. Dit bureau ontwierp tot nu toe alle Apple Flagship Stores. Het Amsterdamse architectenbureau Studio C wordt ingezet om de lokale ervaring met bouw- en monumentenvergunningen en eerder opgedane ervaringen met het Hirschgebouw.

Wil je de voortgang aan het Leidseplein met eigen ogen aanschouwen? Kom dan a.s. zaterdag om 13.00 uur naar de OMT Lenteborrel in het Vondelpark. Op een steenworp afstand van de toekomstige place-to-be voor Applefans.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen