Apple bezit meer cash dan schatkist VS

Apple Statenweg 29 jul 2011
Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse president Obama ligt momenteel overhoop met zijn Republikeinse tegenstanders over het verhogen van het schuldenplafond. Komen de partijen niet vóór volgende week tot overeenstemming, dan zal de overheid niet langer al haar rekeningen, pensioenen en ambtenarensalarissen kunnen betalen. Ook de rente en aflossing op staatsobligaties komen in het geding. In het ergste geval verliest het land zijn AAA-rating, wat een nieuwe kredietcrisis kan aanwakkeren.

Hoe ironisch is het dat diverse media vandaag berichten dat Apple momenteel meer kasreserves bezit dan de Amerikaanse overheid. Recente cijfers van de US Treasury Department tonen aan dat het land 73,7 miljard dollar in de schatkist heeft. Tijdens de presentatie van Apple’s kwartaalcijfers eerder deze maand werd bekend dat het bedrijf inmiddels 76,4 miljard aan kasmiddelen bezit. Apple dankt dit spaarpotje aan een reeks succesvolle kwartalen sinds de introductie van de iPhone en iPad. De Amerikaanse overheid komt, in tegentelling tot Apple, elke maand miljarden tekort.

Natuurlijk is het een beetje appels met peren vergelijken, maar het doet opnieuw de vraag rijzen wat Apple van plan is met al dat geld. Een groot deel is weggezet als korte termijndeposito’s, waardoor Apple er snel bij kan als het nodig is. Dividend uitkeren aan de aandeelhouders of het inkopen van eigen aandelen vindt CEO Steve Jobs maar niks. Hij houdt het geld naar eigen zeggen liever achter de hand voor strategische overnames of investeringen in de toekomst. In 2010 zei hij er het volgende over:

Cash gives us tremendous security and flexibility. When you take risks, it’s like jumping up in the air, and it’s nice to know the ground will be there when you land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen