OnePlus 12 review: Android heeft na de Galaxy S24 Ultra al een nieuwe koning

Tech reviews Mark Hofman 28 feb 2024
Leestijd: 6 minuten

Hoewel de Samsung Galaxy S24 Ultra de markt als een gek weet te bestormen, is het volgens WANT-hoofdredacteur Mark Hofman de OnePlus 12 die momenteel de titel van Android-koning verdient. Tijd voor tekst en uitleg.

Mag je een smartphone met een prijskaartje van 999 euro nog wel een flagship-killer noemen? In het geval van de OnePlus 12 in ieder geval wel. Tja, en wat dan met het jaar 2024? Want in 2019 had deze Android-smartphone die titel nooit kunnen dragen.

Maar zodra je de OnePlus 12 vergelijkt met de peperdure Samsung Galaxy S24 Ultra of de iPhone 15 Pro Max, blijft het principe wel hetzelfde. Voor 400 euro minder heb je een smartphone die de grote jongens uitstekend bij kan benen en in sommige gevallen het zelfs beter doet. Oef.

OnePlus 12: Galaxy S24, maar voor minder

De OnePlus 12 is een smartphone die je vanaf 949 euro kunt vinden in Nederland. Gewapend met 12GB werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit, zou ik echter willen aanraden om dat model links te laten liggen en vijftig euro meer uit te geven. In dat geval biedt de Android-smartphone je 16GB werkgeheugen én 512GB aan opslagcapaciteit.

Als je bedenkt dat de iPhone 15 Pro Max je 1479 euro en de Galaxy S24 Ultra je 1449 euro kost, dan lijkt het prijskaartje van 999 euro relatief laag. Maar in hoeverre zie je dat terug in het dagelijkse gebruik met de OnePlus 12?

OnePlus 12 review: Android heeft nu al een nieuwe koning
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nou, om heel eerlijk te zijn bijna niet. Een verschil van 450 euro is groot en je moet wel van hele goede huize komen om dat verschil te rechtvaardigen. Of de iPhone 15 Pro Max of Galaxy S24 Ultra dat doen, is aan jou om te bepalen.

Ik vertel je alleen dat, zodra je verder kijkt dan de standaard specificaties alleen, deze Android-smartphone een wel heel krachtige uitdager is voor de toppers van de markt.

OnePlus 12 op (bijna) elk vlak net een beetje extra

Als je de OnePlus 12 puur beoordeelt op specificaties, maakt de Android-smartphone al indruk. Maar op bijna elk vlak geeft het toestel nog net een beetje extra, waardoor het steeds lastiger wordt om het prijsverschil van 450 euro goed te praten.

Laat me het je uitleggen.

OnePlus 12 review: Android heeft nu al een nieuwe koning
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Goed beeldscherm, krankzinnige helderheid

De OnePlus 12 beschikt over een 6.82-inch LTPO AMOLED-beeldscherm. Deze heeft een verversingssnelheid van 1Hz tot 120Hz en een screen-to-body ratio van 90.8%. Best netjes, maar dat is niet de kracht.

De maximale helderheid van 4500 nits is daarentegen wel indrukwekkend. Hiermee is de Android-smartphone feller en dus beter te zien in de buitenlucht dan elk ander toestel op de markt. En niet zo’n beetje ook, want dit is wat de concurrentie biedt:

  • iPhone 15 Pro Max | 2000 nits
  • Samsung Galaxy S24 Ultra | 2600 nits
  • OnePlus Open | 2800 nits

Verder beschikt het scherm over Aqua Touch, waarmee je het gewoon in de regen kunt gebruiken, en is er een PMW-dimming zodat het scherm minder flikkert op een lage helderheid. Met andere woorden: minder hoofdpijn voor jou.

Het enige nadeel is echter dat bepaalde apps er nog goedkoop uitzien. Zo flikkert bijvoorbeeld de beschrijving van een Instagram Reel nog steeds van het scherm af.

@wantnl

Het beeldscherm van de OnePlus 12 doet iets wat geen enkele andere Android-smartphone kan doen, sick 🔥🔥🔥 #android #androidsmartphones #oneplus12 #oneplus #oneplus12review #techtok

♬ origineel geluid – WANT

Lange accuduur, leipe optimalisatie

Dankzij de 5400 mAh batterij is de OnePlus 12 voorzien van een sterk staaltje accuwerk. Volledig opgeladen is hij zelfs goed voor minimaal anderhalve dag gebruik en kun je er zelfs twee volledige dagen uithalen.

Persoonlijk had ik na 1 dag en 2 uur bijvoorbeeld nog 51 procent over en na 1 dag en 11 uur, met een schermtijd van 5 uur en 49 minuten, zelfs nog 3 procent over. In dat laatste geval zei de telefoon nog voldoende kracht te hebben voor 9 uur gebruik.

Mocht je dat niet redden, dan kun je het toestel vervolgens met een vermogen van 100W opladen. Met andere woorden: binnen 26 minuten is de OnePlus 12 helemaal vol. Draadloos haalt het toestel zelfs een vermogen van 50W en is hij binnen 55 minuten helemaal vol.

De kracht zit echter in de speciale chip en de 14 sensoren in de Android-smartphone én oplader. Hiermee wordt de temperatuur in de gaten gehouden en de laadsnelheid automatisch bijgesteld om de batterij gezond te houden.

Volgens OnePlus moet de 5400mAh batterij na vier jaar nog net zo goed functioneren als een gloednieuwe smartphone met een 4350mAh batterij.

@wantnl

Wat die batterij van de OnePlus 12 allemaal kan #techtok #oneplus #oneplus12 #oneplus12review #oneplusreview #android

♬ origineel geluid – WANT

Krachtige chip, bizarre Trinity Engine

Onder de motorkap van de OnePlus 12 ligt ook een krachtige chip. Met de Snapdragon 8 Gen 3 heeft het Chinese bedrijf de krachtigste chip van de markt (tot nu toe) in handen. Het 12 GB of zelfs 16 GB aan werkgeheugen helpt logischerwijs ook mee.

Met de Trinity Engine pakt OnePlus de concurrentie overigens in door hardware en software beter met elkaar te laten samenwerken. Hoewel de uitleg lang en technisch is, komt het erop neer dat de Android-smartphone meer nadenkt.

De CPU weet waar het vermogen moet worden gebruikt, het RAM-geheugen herkent welke apps je het meest gebruikt (en welke dus kunnen worden gesloten), en de opslag defragmenteert zichzelf.

Al met al zorgt dit ervoor dat de batterij lang meegaat en de telefoon ontzettend snel is.

OnePlus 12 review: Android heeft nu al een nieuwe koning
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Android 14, OxygenOS-functies

Android 14 draait als een zonnetje op de OnePlus 12, maar dankzij OxygenOS biedt het iets meer dan elders.

Zo is het mogelijk om apps snel te starten door de vingerafdrukscanner langer ingedrukt te houden. Je kunt apps naar je toe roepen als je de OnePlus 12 met één hand gebruikt. Of wat dacht je van het feit dat je timers kunt bijhouden met een soort van Dynamic Island.

@wantnl

4 kneiterhandige tips voor je OnePlus 12 🔥 #oneplus12 #oneplus #android #smartphones #androidtips #androidtricks #androidhacks #techtok

♬ I Love Doing Math – Blake Rules & Netherfriends

Wat doet de OnePlus 12 dan minder?

Klinkt allemaal best goed voor de 999 euro die je betaalt, maar het toestel is zeker niet perfect. De OnePlus 12 loopt met het camerasysteem tegen enkele problemen aan en mist door het ontwerp wat creativiteit.

Ontwerp is wat eenvoudig

Hoewel ik de kleur Flowy Emerald bijzonder mooi vind, is het een beetje jammer dat het ontwerp van het toestel er bijna hetzelfde uitziet als dat van de OnePlus 11.

Ik ben nog steeds geen fan van het ronde camerasysteem, maar verder valt er weinig aan te merken. Het is gewoon meer van hetzelfde en ik weet niet zeker of ik dat in dit geval heel prettig vind.

Camerasysteem blijft een zwak punt

Wat ik zeker niet prettig vind, is het camerasysteem van de OnePlus 12. Hoewel de toestellen me al jaren weten te bedienen tot het maximum, blijft het camerasysteem een zwak punt van het bedrijf.

@wantnl

De Oneplus 12 is een geweldige Android-smartphone voor zijn prijs, maar wat heeft die camera allemaal te bieden? #android #oneplus #oneplus12

♬ origineel geluid – WANT

Met een 50-megapixel hoofdcamera, 64-megapixel telefotolens, 48-megapixel ultragroothoeklens en 32-megapixel selfiecamera heeft het systeem op papier de potentie om een topper te zijn. In de praktijk valt het echter wat tegen.

Er is gewoon te veel mis. Overbelichting wanneer je binnen bent, uitgewassen kleuren bij selfies, nabewerking die niet real-time is waardoor je niet zeker weet of je het goed hebt, problemen met autofocus, en ga zo maar door.

Het camerasysteem doet zijn werk, maar zorgt tegelijkertijd ook voor frustratie. De iPhone 15 Pro Max en Galaxy S24 Ultra hebben hier minder last van.

Is het verschil in kwaliteit echter 450 euro waard? Tja, dat denk ik dan ook weer niet.

OnePlus 12 maakt het iPhone 15 Pro Max en Galaxy S24 Ultra moeilijk

De OnePlus 12 doet heel veel indrukwekkende dingen voor aanzienlijk minder geld dan zijn tegenhangers. Natuurlijk doet hij ook zelf dingen beter, vooral op het gebied van de camera, maar het prijsverschil en verschil in kwaliteit zijn gewoon niet gelijk.

Als ik op dit moment zelf een (Android) smartphone zou moeten kiezen, en ik weet wat ik voor 450 euro minder krijg, dan is de OnePlus 12 zonder twijfel dé smartphone voor mij.

Waarom je die nieuwe Samsung Galaxy S24 Ultra (niet) wil kopen

OnePlus 12

OnePlus

8 Score

Pluspunten

  • Scherpe prijs (999 euro)
  • Beeldscherm (helderheid en kwalitet)
  • Batterij (accuduur, laadsnelheid en duurzaamheid)
  • Snelheid (Snapdragon 8 Gen 3 met 16GB RAM en Trinity Engine)
  • Ligt heerlijk in de hand

Minpunten

  • Camerasysteem kampt nog altijd met veel te veel problemen
  • Ontwerp verdient niet de schoonheidsprijs

De OnePlus 12 doet heel veel indrukwekkende dingen voor aanzienlijk minder geld dan zijn tegenhangers. Natuurlijk doet hij ook zelf dingen beter, vooral op het gebied van de camera, maar het prijsverschil en verschil in kwaliteit zijn gewoon niet gelijk. Als ik op dit moment zelf een (Android) smartphone zou moeten kiezen, en ik weet wat ik voor 450 euro minder krijg, dan is de OnePlus 12 zonder twijfel dé smartphone voor mij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen