Mark Hofman
Mark Hofman Tech 4 jun 2019

[REVIEW] OnePlus 7: gewoon een 6T of toch echt meer?

Naast het feest dat de OnePlus 7 Pro heet, komt de producent in 2019 met nog een telefoon. Voor het eerst in tijden lanceert OnePlus niet één, maar twee toestellen in mei. Naast de pro-variant krijgen we ook te maken met de OnePlus 7, maar wat voegt het toestel nu eigenlijk toe? Ik nam de proef op de som en ging er een aantal dagen mee aan de slag. 

En wat ik nu precies van deze OnePlus 7 vind is dus in deze review te lezen. In het eerste opzicht lijkt het toestel een hele kleine upgrade te zijn van de populaire 6T, maar is dat in de praktijk ook echt het geval? Ik trok mijn simkaart uit de 7 Pro, waarvan je de review overigens hier kan vinden, en stopte hem in het andere vlaggenschip. En dit viel mij het meeste op.

OnePlus 7 of OnePlus 6T?

Wie de OnePlus 7 voor het eerst in handen heeft, zou zonder enige twijfel zien dat er weinig verschillen zijn met de 6T. Het toestel dat eind vorig jaar verscheen was immens populair en wist ons te voorzien van een fantastische ervaring. Nu is dat uiteraard een prachtige reden voor OnePlus om dat design aan te houden, maar of het echt gewaardeerd wordt is een tweede. Op het ontwerp van het camerasysteem na, is het toestel bijna volledig hetzelfde qua design. De OnePlus 7 is net zo groot, heeft een zelfde display en kent een zelfde soort notch.

Het enige echte design-verschil is dus het camerasysteem, waarbij de flitser nu meegepakt wordt in het blokje. Bij de 6T viel deze er nog onder. Ook op het gebied van de speakers zien we overigens een flink verschil. De grill aan de bovenkant is een flink stuk breeder en doet nu ook daadwerkelijk iets. Hierdoor is het toestel niet van slechts een, maar twee speakers voorzien. Wat dat betreft een uiterst goede upgrade.

OnePlus 7 Review

Maar verder zien de toestellen er, op een andere kleur na, zo goed als hetzelfde uit. En dat is iets wat OnePlus naar ons idee nog niet echt gedaan heeft. Iets dat we best wel konden waarderen aan het bedrijf. Maar helaas is daar nu dus verandering in gekomen.

OnePlus 7: Specificaties minimaal gegroeid

Dat een toestel die er hetzelfde uitziet niet hetzelfde hoeft te bieden, heeft Apple overigens wel bewezen. Van de iPhone 5 en 5S tot de 6 en 6S: er waren flink wat verschillen te vinden onder de motorkap. Maar is dat met de OnePlus 7 en OnePlus 6T ook zo? Heeft de producent daadwerkelijk twee nieuwe toestellen op de markt gebracht of hebben we te maken met een iets uitgebreidere versie van een ouder toestel? Het antwoord is helaas dat laatste.

Uiteraard kent de OnePlus 7 wel wat veranderingen op het gebied van de specificaties. Zo is de vingerafdrukscanner (net als bij de Pro) een heel stuk sneller geworden. En dat is tof, want deze was bij de 6T al bijzonder snel. Op het gebied van werkgeheugen wijzigt er niet veel, al hangt dit wel af van de variant die je kiest. De OnePlus 7 komt namelijk ook in een 8GB variant, met 256GB aan opslagcapaciteit, en weet dus wel degelijk een stap te maken. Maar wie voor het basismodel kiest van €559, zal nog steeds aan de slag moeten met 6GB.

Wel zien we een flinke upgrade van de camera. Althans, op papier. Waar de OnePlus 6T over een 16 megapixel camera beschikte, doet de OnePlus 7 het met 48 megapixel. En dat is een flink stap. Maar wanneer we een foto maken en deze naast een foto van de 6T zetten, is er eigenlijk niet heel erg veel verschil te vinden. En dat is precies het hele verhaal van deze telefoon.

We zien wel degelijk wat verbeteringen en wijzigingen ten opzichte van de OnePlus 6T, maar op het gebied van specificaties en ontwerp zijn deze wel erg minimaal.

Batterij nog net zo sterk

Maar goed. Dat de OnePlus 7 slechts een minimale verbetering is ten opzichte van de OnePlus 6T, wil niet zeggen dat het een slechte telefoon is. Zo hebben we bij de 6T genoten van de ijzersterke batterij en de snelheid waarmee hij oplaadt. En dat is ook zeker het geval bij de OnePlus 7. Het toestel beschikt, net zoals zijn voorganger, over een 3700mAh batterij. En dat is zonder enige twijfel meer dan genoeg. Zeker wanneer je bedenkt dat het verschil tussen de twee toestellen niet heel groot is, heb je ook echt niet meer nodig.

Het opladen van de batterij gaat, zonder warp-charge, nog steeds sneller dan de gemiddelde smartphone van een concurrent. OnePlus heeft dat spelletje echt heel goed onder de knie, wat ervoor zorgt dat ik toch verliefd blijf op het merk en de smartphones die het produceert. Maar eerlijk is eerlijk: een upgrade is het niet.

Het verschil met de OnePlus 7 Pro

En dan komen we aan tot misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze review: de vergelijking met het andere vlaggenschip. Waar OnePlus voorheen altijd twee toestellen in een heel jaar uitbracht (vaak 1 in mei en 1 in oktober), komt de producent dit jaar met twee toestellen in mei. Maar wat is nu het verschil tussen de twee in exact dezelfde serie en is het prijsverschil van minimaal €150 het eigenlijk wel waard.

OnePlus 7 Review

Het antwoord is zonder enige twijfel ja. De OnePlus 7 Pro heeft op heel veel fronten veel meer te bieden dan de OnePlus 7. Wie dus opzoek is naar een echte upgrade, moet toch echt voor dit toestel gaan. Of het nu gaat om de grotere batterij van 4000mAh of de grootte van het display: er is wel een degelijk verschil. Iets dat we vooral merken door de 90hertz framerate die de Pro met zich mee brengt en het hoge werkgeheugen dat ermee gepaard gaat.

Op alle fronten is de OnePlus 7 Pro een aanzienlijk grote verbetering. Wie dat simpelweg niet zoekt en aan de slag wil gaan met een iets sterkere OnePlus 6T, zal zonder twijfel voor de 7 kunnen gaan. Maar op dit moment heb ik sterk het gevoel dat we te maken hebben met een toestel die vooral de waarde van de grotere OnePlus 7 Pro blootlegt.

OnePlus 7: The Good & The Bad

Nu snappen we dat je door al het bovenstaande door de bomen het bos niet meer ziet, dus zet ik even alle positieve en negatieve punten voor je op een rij.

OnePlus 7 Review

The Good

  • Batterij
  • Speakers
  • Specificaties
  • Prijs

The Bad

  • Design
  • Camera
  • Verschil met de 6T

Conclusie: nog steeds een goede deal?

De OnePlus 7 is een prima smartphone die, zeker tegenover het prijskaartje, gewoon uiterst goed zijn werk kan doen. Maar wanneer je in de lijn van OnePlus’ historie kijkt, zie je dat er eigenlijk wel heel erg weinig is veranderd. Mensen die anno 2019 nog een 3T of 5T op zak hebben, moeten zonder twijfel echt voor dit toestel gaan. Maar mensen met een 6 of 6T kunnen dit toestel, wat ons betreft, prima laten schieten.

Wie opzoek is naar een echte stap omhoog moet meer geld op tafel leggen en aan de haal gaan met de OnePlus 7 Pro. Want dat dit toestel een echte upgrade is, wordt wel duidelijk door de OnePlus 7. Maar wil jij niet dat extra geld neerleggen en heb je (met je huidige 6 of 6T) wel behoefte aan een flinke upgrade, dan ben ik bang dat OnePlus je dit keer niet van dienst kan zijn. Maar geloof me als ik zeg dat we nu nog duidelijker in beeld hebben dat de OnePlus 7 Pro die extra centen wel degelijk waard zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
[REVIEW] OnePlus 7: gewoon een 6T of toch echt meer?
Sluiten