[REVIEW] OnePlus 7 Pro: daadwerkelijke iPhone-killer?

Tech Mark Hofman 28 mei 2019
Leestijd: 13 minuten

Twee weken geleden presenteerde OnePlus hun nieuwste vlaggenschip aan de wereld: de OnePlus 7 Pro. De producent, die jarenlang bekend stond om zijn high-end smartphones voor een mid-range prijs, deed een stapje omhoog qua prijs en specs. Maar hoe pakt dit daadwerkelijk uit?

De grote vraag rondom de OnePlus 7 Pro is of de hogere prijsklasse past bij wat het toestel daadwerkelijk levert. Is het voordelig voor de producent om zowel in prijsklasse als in specs een stapje omhoog te doen? Ik ging twee weken lang aan de slag met het nieuwe vlaggenschip en dit zijn mijn bevindingen.

OnePlus 7 Pro: something else

Wie OnePlus al jaren volgt zal zonder enige twijfel weten dat de OnePlus 7 Pro echt iets anders is. Waar de producent voorheen bespaarde op heel veel elementen om hun smartphones goedkoop te houden, lijkt het bedrijf alles wat het in zijn macht heeft nu doorgevoerd te hebben. Van het beeldscherm tot aan de speakers en van de prijs tot aan de verschillende opties: je ziet aan alles dat OnePlus een nieuwe koers vaart met dit nieuwe vlaggenschip. Maar de grote vraag is: hoe pakt dat voor het bedrijf uit?

In mijn preview van het toestel is te lezen wat mijn eerste indruk van de 7 Pro nu eigenlijk was. Ik vertel je alles over de dingen die mij zijn opgevallen en waar ik van onder de indruk was. De grote vraag is alleen: zijn deze dingen daadwerkelijk zo goed als dat ze lijken?

In dit artikel praat ik voornamelijk over de zaken die mij na ruim twee weken op zijn gaan vallen, me tegen zijn gaan vallen en waar ik heel gelukkig mee ben. Dit is de review van de OnePlus 7 Pro.

OnePlus 7 Pro Review

Beeldscherm op het (scherm)randje van perfectie

Het beeldscherm van de OnePlus 7 Pro oogt in eerste instantie belachelijk groot, en dat is het ook. We hebben te maken met een 6.67-inch Fluid AMOLED display met gebogen schermranden. Naast het feit dat OnePlus nog nooit aan de haal ging met zo’n groot (en scherp) scherm, heeft het ook nog nooit een toestel gehad met gebogen schermranden. Iets dat er, samen met het all-screen design, voor zorgt dat het toestel echt een pareltje voor het oog is. Daar kunnen we niet onderuit.

Maar de magie van het beeldscherm begint pas echt wanneer je hem dagelijks gaat gebruiken. Bij het gebruik van de Galaxy S10 Plus kreeg ik het elke keer al warm als ik naar het scherm keek. Of ik nu een WhatsApp bericht verstuurde of een Netflix series bekeek: ik werd gewoon enthousiast van het scherm. En dat is exact het gevoel dat ik bij de OnePlus 7 Pro ook heb. Elke keer als je het toestel uit je zak haalt ligt er een gigantisch scherp scherm in je handpalm te wachten om gebruikt te worden.

De kwaliteit is fantastisch en de grootte is, naar mijn idee, alles behalve storend. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik me zeker zou kunnen vinden in negatieve geluiden over de grootte van het scherm. Ik ben nu eenmaal fan van grote smartphones en voor mij is dit een topper. Heb jij liever een compactere telefoon in handen, dan is de OnePlus 7 Pro zeker niet iets voor jou.

OnePlus 7 Pro Review

Net niet perfect

“Mark, hebben we dan te maken met een perfecte display?” Helaas niet. OnePlus komt ontzettend dicht in de buurt met de kwaliteit, de grootte, het all-screen design en de schermranden, maar weet het niet helemaal over de streep te trekken. Iets dat voornamelijk met dat laatste te maken heeft. De schermranden zijn hartstikke dun, dus dat is het probleem niet. Maar de gebogen schermranden zorgen wel degelijk voor problemen. OnePlus heeft ze namelijk net iets te veel gebogen, waardoor licht je grootste vijand wordt. Iets dat ik uitgebreid heb ervaren door het Lenteweer dat zich op dit moment in ons land begeeft.

Zit ik in de trein naast het raam, op de bank naast het raam of loop ik simpelweg door de stad: dan reflecteren de randen van het display als een malle. En nu kan dat nog wel eens gebeuren met minimale problemen als resultaat, maar helaas is dat bij de OnePlus 7 Pro niet het geval. Ik heb een aantal keer gehad dat ik bepaalde stukken van mijn tekst even niet kon lezen. Iets dat voorkomen had kunnen worden door het scherm iets minder erg te buigen (zoals de Galaxy S10 serie dat goed doet).

Een uiterst goed scherm dus, maar wel met een probleem.

Belachelijk snel laden voor een belachelijk goede batterij

De OnePlus 7 Pro heeft flink wat kracht onder de motorkap zitten en dat vereist flink wat energie. Dat is de hele reden dat de OnePlus 7 Pro beschikt over een 4000mAh batterij, en dat merk je! Ik moet eerlijk bekennen dat ik met de OnePlus 6T ook weinig nare ervaringen heb gehad met betrekking tot de batterij en dat is ook met dit toestel het geval. Ben ik ondersteboven van het feit dat het toestel makkelijk 1,5 dag meegaat? Nee, zeker niet! Maar dat ik me ook geen seconde zorgen maak over het percentage van de accu, zegt wat dat betreft ook genoeg.

OnePlus 7 Pro Review

Waar ik wel van ondersteboven ben, en ook zal blijven, is de warp-charge die beschikbaar is voor de OnePlus 7 Pro. Door deze manier van opladen doet het percentage van je batterij er eigenlijk ook helemaal niet toe. Is mijn telefoon als ik wakker wordt voorzien van 30% batterij, dan gooi ik hem even in de lader en voor ik een half uur later de deur uit ben is het toestel voorzien van ruim 80% aan batterij. Opladen ging, naar mijn idee, nog nooit zo snel en dat is toch echt wel een big deal wat mij betreft

Pop-up camera zoals het moet?

Ik ben erg te spreken over het all-screen design van de OnePlus 7 Pro, maar er moet wel een feature zijn die dit mogelijk maakt. Het vlaggenschip maakt gebruik van een pop-up camera en doet dat, wat mij betreft, als een van de weinige producenten echt goed. We hebben al pogingen gezien van Samsung, OPPO en zelfs ASUS, maar ik heb constant het gevoel dat dit de juiste manier is. Het blokje is klein, hij schuift snel omhoog en de afwerking is top. Geen zorgen over stofjes, zand of wat dan ook: ik ben om!

Maar als we naar de kwaliteit van de pop-up camera kijken, kom ik toch weer thuis van een koude kermis. De selfie-camera bestaat uit een 16 megapixel groothoek lens en heeft de mogelijkheid om in 1080p te filmen, in combinatie met 30fps. Op papier uitstekend, maar in de praktijk toch echt wel tegenvallend. Of het nu gaat om de kwaliteit van de foto, de lichtinval of de diepte: het is niet helemaal hoe het moet zijn. Sterker nog: het is gewoon niet goed. Niet voor die prijs.

Afgelopen weken mocht ik ook gebruik maken van de OPPO Reno, een toestel van minimaal €499 (€200 goedkoper), en de kwaliteit van die selfiecamera was een stuk hoger. OnePlus staat de laatste jaren bekend om het afleveren van een fantastische prijs/kwaliteitsverhouding, waarbij de camera-kwaliteit eigenlijk altijd voor lief genomen werd. Maar eerlijk is eerlijk: daar komen ze met een startprijs van €709 niet meer mee weg.

OnePlus 7 Pro Review

Is het camera-systeem echt zo slecht?

Maar geldt dit dan ook voor het camera-systeem aan de achterkant van het toestel? Overal lezen we berichten over hoe slecht die camera wel niet is, een geluid dat zelfs wordt nagebootst door de trouwe community van OnePlus. En helaas, we moeten ze gelijk geven.

Begrijp ons niet verkeerd: smartphones die anno 2019 hele slechte foto’s maken zijn er bijna niet. Iedereen kan wel een foto sturen van een gebeurtenis, huisdier of locatie en iedereen kan dit prima identificeren. Maar wie met een scherp oog kijkt naar de kwaliteit van deze foto’s, zal zien dat de OnePlus 7 Pro toch echt achter ligt in zijn prijsklasse. En ik kan het mis hebben,  maar volgens mij is dat een van de eerste keren dat we dat kunnen zeggen.

De camera’s van de OnePlus smartphones waren nooit echt denderend, maar door het prijskaartje van €550 viel dat eigenlijk niet heel erg op. Maar stel: je neemt de duurste variant (12GB RAM/256GB opslag), dan ben je ruim €850 lichter. Nog steeds een goede deal? Overall zeker! Maar de camera werkt daar alles behalve aan mee. De kwaliteit van de foto’s zijn niet goed wanneer je ze tegenover het prijskaartje zet.

Wil dat zeggen dat ik geen mooie foto’s met de OnePlus 7 Pro heb kunnen maken, zeker niet! Maar de foto’s waarvan ik echt onder de indruk was, waren voornamelijk spectaculair te noemen vanwege de licht-inval en het moment van de dag. Nightscape is oke, HDR is matig en de kwaliteit is simpelweg niet goed genoeg wanneer je het gelijk trekt aan de prijs.

OnePlus 7 Pro Review
Bron: Mark Hofman / WANT

Wel moet ik er eerlijk bij vermelden dat ik normaal gesproken gebruik maak van een iPhone XS Max of een Samsung Galaxy S10 Plus. Wat dat betreft zijn mijn ogen ook wel een beetje verpest.

OnePlus 7 Pro: snelheid en systeem

Uiteraard heeft OnePlus niet alleen het prijskaartje omhoog gegooid. Dat zou ook helemaal niet bij het bedrijf passen. Er zijn wel degelijk dingen van een ander niveau. Dat zie je terug in het scherm, dat zie terug in de batterij en dat zie je terug in de specificaties. Het toestel dat ik in handen heb beschikt over 12GB aan RAM en dat is aan alle kanten te merken. Hoe precies? Je merkt helemaal niets! En dat klinkt raar, maar betekent wel heel veel goeds.

Tijdens het gebruik van de OnePlus 7 Pro heb ik geen seconde last gehad van lag, geen seconde last gehad van traag gedoe en heb ik met geen enkele game problemen gehad. Het werkgeheugen in de OnePlus 7 Pro is, in combinatie met de RAM Boost, een heerlijkheid van begin tot eind.

Iets dat vooral tot zijn recht komt in OxygenOS, het besturingsysteem van OnePlus. Ik denk dat ik hier voor de mensen die voorheen een smartphone van de producent hebben gehad niets meer over hoef te zeggen. OxygenOS is Android hoe het moet zijn. Zowel qua skin, zowel qua werking. Het is strak, het is mooi en het doet gewoon uitermate goed zijn werk. Wat wil je nog meer?

OnePlus 7 Pro Review

Vingerafdrukscanner bizar snel, verbinding niet?

De OnePlus 6T, de voorganger van de 7 Pro, beschikte over een uiterst snelle vingerafdrukscanner. Misschien wel over een van de snelste van de markt. Maar we moeten daarbij dan ook wel weer zeggen dat dit iets meer over de andere producenten zei, dan over OnePlus. De vingerafdrukscanner was snel, maar kon echt nog wel een stukje sneller. Iets dat ons bij de OnePlus 7 Pro dan ook beloofd werd.

En sneller: dat is hij zonder twijfel! Tijdens presentatie van het toestel kregen we te horen dat de telefoon, door middel van de in-screen vingerafdrukscanner, binnen 0.21 seconde ontgrendeld zou zijn. En dat is het ook (niet dat we het hebben kunnen meten, maar hij is SNEL!). Mensen om mij heen blijven zich verbazen over hoe snel de scanner is en ik sta er zelf, heel stiekem, af en toe ook nog van te kijken. Het is simpelweg fantastisch.

Maar waar de vingerafdrukscanner snel is, is de verbinding op de telefoon dat niet. Het kan aan mij liggen, het kan aan Tele 2 liggen (mijn provider), maar ik heb sinds het gebruik van de OnePlus 7 Pro toch echt veel vaker H+ in mijn scherm staan dan 4G. En dat merk je ook. Er zijn, vooral in de trein, momenten dat mijn internetverbinding me toch in de steek laat.

Nogmaals: ik weet niet zeker waar dit exact vandaan komt, maar ik weet wel dat dit zo is sinds ik de OnePlus 7 Pro gebruik. Ik zeg dus niet dat dit bij iedereen het geval is en dat het toestel er onbruikbaar van wordt, maar wel dat het me best wel opvalt.

OnePlus 7 Pro Review

OnePlus 7 Pro: draadloos opladen?

Ik hoor veel mensen klagen over het feit dat de OnePlus 7 Pro niet draadloos kan opladen en ik snap dit eerlijk gezegd niet zo goed. Uiteraard heeft een smartphone met een prijs van €850 premium-features nodig zoals waterdichtheid of draadloos opladen, maar dat is simpelweg omdat dit een standaard is geworden die iemand ooit eens bedacht heeft bij de productie van zijn smartphones.

Maar als we realistisch naar de zaak kijken is de 7 Pro wel degelijk waterdicht (alleen heeft het geen IP-rating) en is Warp-charge zo belachelijk snel, dat je Wireless Charging ook niet mist. Had daarvoor de prijs nog wel iets mogen dalen, zeker! Maar ik ben van mening dat Wireless Charging het nooit had kunnen winnen van de gemakken die Warp-charge, en de grote batterij, met zich meebrengt. Dus wat dat betreft lever je in op het gebied van de gevestigde “premium” feature, om ruimte te maken voor een veel betere. Wat dat betreft een juiste keuze.

En nu we het toch over premium-features hebben, ik ben van mening dat we het speakersysteem met Dolby Atmos wel degelijk als premium kunnen zien. Wordt geluid lichtelijk schel wanneer je ’em helemaal voluit aanzet? Zeker, maar aanzienlijk minder dan bij andere smartphones. Ik heb genoten van het geluid van de OnePlus 7 Pro.

OnePlus 7 Pro Review

Design

Het is een kwestie van smaak en het is een kwestie van wat je gewend bent, maar de OnePlus 7 Pro (ik heb de Nebula Blue variant) is een waar feestje voor de oogballen. Hij voelt stevig aan, ziet er strak uit en ligt heerlijk in de hand (ondanks de grootte). Wat moet ik er nog meer over zeggen?

OnePlus 7 Pro: The Good & The Bad

En tot zover mijn bevindingen van de OnePlus 7 Pro. Nu snap ik dat je helemaal overrompeld bent door alle informatie, dus zet ik de plus- en minpunten nog even voor je op een rij

The Good

 • Display (kwaliteit, all-screen)
 • Batterij (accuduur, warp-charge)
 • Pop-up camera (design-wise)
 • Specificaties (RAM, specs, snelheid)
 • Design toestel
 • Vingerafdrukscanner
 • OxygenOS
 • Audio (Dolby Atmos)
 • Prijs

The Bad

 • Camera (kwaliteit selfiecamera + systeem)
 • Gebogen Display
 • Connectiviteit (wegvallende verbinding)
OnePlus 7 Pro Review
Bron: Mark Hofman / WANT

OnePlus 7 Pro: conclusie

OnePlus was altijd al een dreiging voor premium-merken als Samsung en Apple, maar door een stapje omhoog te doen komt de producent steeds dichterbij. Kunnen we de OnePlus 7 Pro een iPhone-killer noemen? Ik denk het wel. Al moet je het hele verhaal wel vanaf twee kanten kunnen zien.

Vanuit de premium-markt gezien is de OnePlus 7 Pro, met een adviesprijs van minimal €709, een keiharde deal. Van het scherm tot aan de batterij en van het besturingsysteem tot het design: voor een paar honderd euro minder dan een iPhone XS, heb je echt een ijzersterke telefoon.

Maar aan de andere kant valt dit wel buiten het plaatje van OnePlus. De producent stond bekend om high-end smartphones die voor een mid-range prijs de deur uitgingen. Vanuit dat perspectief valt er wel veel te zeggen over het verschil. De camera is niet goed genoeg, het gebogen display zorgt voor de nodige problemen en de verbinding lijkt soms weg te vallen. Is het voor iemand die al jaren een OnePlus toestel heeft de moeite waard om minimaal €150 neer te tikken. Ik denk het niet.

Maar al met al moeten we niet vergeten dat we markt-wise echt te maken hebben met een uiterst goede deal. Een dusdanig goede deal dat ik voorlopig mijn simkaart in de OnePlus 7 Pro laat zitten. Tenzij ik andere toestellen moet reviewen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen