Huawei onthult met aanvraag per ongeluk de naam van zijn Android-killer

Tech Noah Korevaar 27 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

We weten al een tijdje dat Huawei al sinds 2012 aan zijn eigen alternatief voor Android werkt. Voor noodgevallen. 2019 is zo’n noodgeval, nu Donald Trump zijn vizier op de techgigant heeft gericht.

Nieuw besturingssysteem Huawei

Het lijkt er zelfs sterk op dat de Chinese fabrikant binnenkort geen toegang meer heeft tot zijn Android-licentie. Opeens kan dat alternatieve besturingssysteem het verschil betekenen tussen een overlevingskans of een doodvonnis op de smartphonemarkt. Onlangs bleek uit gelekte chats van de CEO van Huawei dat het OS komende herfst gereed zal zijn.

Interne bronnen spreken dat weer tegen, maar Huawei hoopt dus op de komende herfst. Dankzij recentelijk aangevraagde handelsmerken weten we nu ook hoe het besturingssysteem van Huawei waarschijnlijk gaat heten.

Het bedrijf heeft meerders handelsmerken geregistreerd bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Dat gebeurde op 24 mei, binnen een week nadat Google zijn samenwerking met Huawei stopte. Dat kan puur toeval zijn, maar alles wijst erop dat Huawei volledig inzet op zijn eigen software. Sterker nog, de techgigant heeft niet echt een keuze.

Ark OS

Maar goed, de naam dus. De aangevraagde handelsmerken zijn ‘Huawei Ark OS,’ ‘Huawei Ark,’ ‘Ark,’ and ‘Ark OS’. De kans is dus zeer groot dat Huawei smartphones eind dit jaar Ark OS draaien, in plaats van Android. Dergelijke handelsmerken zijn geen garantie dat Huawei uiteindelijk voor deze namen kiest, maar de kans op een late plottwist is klein.

Het klinkt in ieder geval beter dan HongMeng OS en Project Z, zoals het besturingssysteem intern wordt genoemd. Ark OS gaat in ieder geval niet compleet een afscheid van Android betekenen. Naar verluidt ondersteunt het OS Android apps, en komt de software gepaard met het bekende Google Play Store alternatief Aptoide. Want één ding moge duidelijk zijn: van de grond af aan opnieuw beginnen zonder apps is geen optie.

?Check ook: Huawei versus Amerika: alles wat je moet weten

Huawei nieuw besturingssysteem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Android Headlines

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen