[PREVIEW] ZenBook Pro Duo: Laptop met ingebouwd tweede scherm

Tech Jelle van Es 27 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Vorig jaar werd tijdens de Computex in Taiwan heel wat nieuwe producten aangekondigd door ASUS. Het meest interessante daarvan was de Screenpad. Het touchpad die je gebruikt om je thuis te bewegen was tegelijkertijd een klein tweede scherm. Daar kon je muziek op luisteren via Spotify of als Youtube-player gebruiken. Het werd gelijk in een nieuwe lijn aan laptops uitgebracht.

Tegelijkertijd zagen we aan het einde van de persconferentie van het bedrijf een concept laptop die uit twee schermen bestond. Je had het normale scherm en de plek waar normaal je toetsenbord zat, was nu ook een scherm die voor verschillende toepassingen gebruikt kon worden. Daaronder een digitaal toetsenbord. Tijdens de Computex van dit jaar werd de nieuwe ZenBook Pro aangekondigd. Een ZenBook Pro Duo, die een soort tweede scherm in je laptop bouwt.

Maak kennis met de ZenBook Pro Duo

De ZenBook Pro Duo is de samensmelting van de concept laptop en de Screenpad. Het zit direct onder je scherm en boven je toetsenbord en is met een resolutie van 3840 bij 1100 een verlenging van je scherm. Je kunt dit extra stuk scherm op vele manieren gebruiken is vooral bedoeld voor hen die vele multitasking werkzaamheden doen.

ZenBook Pro Duo

De meest simpele optie is dat je het scherm laat doorlopen. Mocht je een browser gebruiken, dan heb je nu dus een extra stuk veld om in één opslag te zien of er interessante content is. Maar dan mis je wel een beetje de meerwaarde. Het is interessanter om het Screenpad scherm te vullen met applicaties of andere browsers. Je hebt er ruimte voor drie verschillende soorten programma’s. Als je iemand bent die graag games stream via Twitch, dan kun je op het bovenste scherm gamen en zie je in het onderste scherm of er wat gebeurt in de chat, of je hoofd nog binnen de webcam valt en of de capture- en uitzendsoftware wat het moet doen. Dat kun je natuurlijk ook thuis doen met een tweede of zelfs derde scherm, maar als je onderweg bent en toch je games wilt uitzenden, dan is dit een mooi alternatief.

ZenBook Pro Duo

Of je bent een video-editor. Dan kun je het onderste scherm gebruiken om snel en gemakkelijk kleurcorrecties door te voeren. En dan heb je nog het voorbeeld van iemand die photoshop gebruikt. Het onderste scherm kun je dan inzetten om een reference foto op te plaatsen voor inspiratie. En dit zijn slechts een paar van de beschikbare mogelijkheden

ZenBook Pro Duo

Op die manier heb je net wat meer controle en overzicht op elk moment. Of je nou thuis aan de keukentafel werkt, in het vliegtuig je nieuwe audiomix wilt maken of in de trein een belangrijk artikel schrijft.

In de test die we gedaan hebben na de aankondiging was het goed om te merken dat de Screenpad niet heel erg warm was, het als touchscreen lekker werkte (het laptopscherm is ook een touchpad overigens) en je er echt veel op kwijt kan. Bovendien worden de schermen die je op het touchpad zet automatisch geschaald, waardoor het super simpel werkt.

ZenBook Pro Duo

Er komen twee varianten van de ZenBook Pro Duo op de markt. Bij het premium model krijg je een laptop met een 15,6 inch hoofdscherm. Dat is een 4K OLED touchscreen. De Screenpad is in dat geval voorzien van een 14 inch 4K LCD IPS scherm. Het geheel heeft een contrastratio van 100.000:1 en beschikt over HDR. Qua specificaties is het goed om te weten dat hij gebruik maakt van een Intel Core i9 processor van de achtste generatie. Verder zit er een Geforce NvidiaRTX2060 videokaart in, zodat je er ook daadwerkelijk goed op kan gamen. Maximaal kun je er dan 32 GB RAM in proppen. Tevens wordt hij geleverd met een palmrest accessoire, zodat het geschikt is om er vele uren achter elkaar op te werken.

ZenBook Pro Duo

Daarnaast is er ook een iets goedkopere variant. Deze beschikt over een 14 inch Full HD scherm en een 12,6 inch Full HD Screenpad. Hierin vind je een i7 processor en een Geforce Nvidia MX250 videokaart. Beiden varianten moeten eind dit jaar uitkomen. Er is nog niks bekend over wat voor prijskaartje er aan gehangen gaat worden, maar gezien de doelgroep waarop men zich richt en de specificaties, lijkt het een zeer premium model te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen