[REVIEW] OnePlus 8T: OnePlus valt terug in oude gewoontes

Smartphones Mark Hofman 15 okt 2020
Leestijd: 9 minuten

Vanmiddag is de OnePlus 8T volledig onthuld. De smartphone is voorzien van een hoop nieuwe specificaties en snufjes, zoals we je dat in dit artikel al vertelde. Maar hoe is deze in de praktijk?

We hebben al enige tijd met de OnePlus 8T door kunnen brengen en hebben dus al een goede indruk van de smartphone gekregen. In dit artikel vertellen we je exact hoe goed het toestel is en voor hij een interessante koop kan zijn.

De nieuwe OnePlus 8T

De nieuwe OnePlus 8T valt dit jaar iets anders in het aanbod van OnePlus dan we gewend zijn. Normaal gesproken heb je een T-variant en een T-Pro variant die beiden duidelijk gepositioneerd zijn. De T-Pro is het meest geavanceerde toestel, waar de T het goed presterende model is voor mensen die minder geld kwijt willen zijn. Maar dit jaar steekt de vork, dankzij de komst van de Nord en de 8 Pro eerder dit jaar, toch iets anders in de de steel.

Waar de Nord het goedkope model is met uitstekende specificaties, tik je met de OnePlus 8 Pro een vlaggenschip op de kop voor een schappelijke prijs. En deze OnePlus 8T valt er precies tussenin. Goedkoper en minder indrukwekkend dan de 8 Pro en beter, maar duurder, dan de Nord. Dit lijkt een beetje de opvolger te zijn van de OnePlus 8 en dat is eigenlijk ook precies wat hij is. Niet alleen op papier, maar ook zeker in de praktijk.

De hardware

De OnePlus 8T ziet er zonder twijfel uit als een vlaggenschip. Het toestel is afgewerkt met glas en aluminium, beschikt over een camera-eiland en is voorzien van een indrukwekkend beeldscherm. Met een gewicht van 188gram ligt het toestel heerlijk in de hand. Iets dat ook zeker komt doordat de telefoon met 8.4mm dikte dunner is dan we gewend zijn.

De meest opvallende kleurenoptie, en degene die je mogelijk het meest tegen zal gaan komen, is Aqua Marine Green. Het ziet er naar mijn idee bijzonder strak uit, maar het moet zeker wel je smaak zijn. Wat dat betreft is het dan ook jammer dat het alternatief Lunar Silver is, dat naar mijn idee wel heel erg saai is.

In de afgelopen paar uur zijn er verschillende reviews naar buiten gekomen waarin gemeld wordt dat de OnePlus 8T niet gevoelig is voor vingerafdrukken. Iets waar ik mij, na ruim een week gebruik, echt niet in kan vinden. Wanneer je de telefoon ook maar in enig licht houdt, zie je de vingerafdrukken vol glorie shinen op de achterkant van je smartphone. Iets dat toch een beetje de charme van dit uitstekende ontwerp weg lijkt te nemen.

OnePlus 8T
Opladen als een speer! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

OnePlus 8T: het beeldscherm

Het beeldscherm van de OnePlus 8T ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar is ook in de praktijk indrukwekkend. We hebben te maken met een 6.5-inch FHD+ beeldscherm dat uitstekende kwaliteit weet te leveren. De kleuren zijn nauwkeurig, het beeld is haarscherp en de helderheid ligt met 1100 nits net iets hoger dan voorheen. Over het algemeen is dit een prima beeldscherm waar je makkelijk een film op kan kijken of een game op kan spelen. Iets dat ook zeker te maken heeft met de compact hole-punch notch in de linker bovenhoek van het scherm.

De OnePlus 8T biedt een verversingssnelheid van 120Hz en dat is 30Hz hoger dan bij de voorgaande modellen. Ondanks het feit dat dit een uitstekende toevoeging is en de beleving op deze manier fantastisch blijft, is de stap wel echt aanzienlijk klein. Het verschil tussen een 60Hz scherm en 90Hz scherm is nu eenmaal veel groter dan het verschil tussen 90Hz en 120Hz. Het is een stap vooruit, maar hou er rekening mee dat deze stap misschien minder groot is dan je zou verwachten.

Hou er overigens rekening mee dat het beeldscherm van de OnePlus 8T dit keer plat is. Dat kan een voordeel zijn, voor mensen zoals ik, maar dat zou je ook als nadeel kunnen zien. Het is maar net waar je voorkeur ligt.

Specificaties en prestaties

Als we kijken naar de specificaties van de OnePlus 8T, dan ziet het er op papier heel indrukwekkend uit. Dat wil overigens niet zeggen dat dit in de praktijk niet het geval is, maar het is wel minder dan het bedrijf je in eerste instantie doet geloven.

De OnePlus 8T is uitstekende geschikt voor het draaien van je favoriete apps, maar komt echt tot zijn recht bij het spelen van games. Of het nu aan de 8GB werkgeheugen ligt of de game-modus: het werkt allemaal uitstekend. Zeker nu de smartphone beschikt over de Vaper Chamber, die het toestel bij hoge werkdruk koel weet te houden.

De smartphone beschikt verder over een stereo-speaker opstelling, dat echt goed zijn werk doet. Ondanks het feit dat ik de bastonen nog wel eens mis, is de ervaring over het algemeen goed.

Verder beschikt de OnePlus 8T over een minimale opslagcapaciteit van 128GB, is hij 5G-ready en wordt Wi-Fi 6 ondersteund. Zoals gezegd alles behalve een slechte smartphone, maar de stap vooruit is minder klein dan je zou verwachten. Zeker nu er op bepaalde zaken wederom bespaard wordt. Denk hierbij aan draadloos opladen (later in de review meer) en de beperkte waterdichtheid.

OnePlus 8T
Beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

OnePlus 8T: de software

De OnePlus 8T is een van de eerste smartphones die direct met Android 11 geleverd wordt. Ik heb hiermee dus ook mijn eerste week met het nieuwe besturingssysteem gespendeerd. Uiteraard krijg je toegang tot alle nieuwe functionaliteiten van Android 11, maar daar gaat het op dit moment niet om. Waar het wel om gaat is namelijk OxygenOS 11, de speciale OnePlus schil die over het systeem ligt.

Er waren wat geruchten te vinden dat de OnPlus 8T het roer wat dat betreft volledig om zou gooien. We zouden meer richting Samsungs One UI gaan en de minimalistische schil verliezen. Gelukkig is dat niet aan de orde en doet OxygenOS exact datgeen waar het goed in is: zaken minimalistisch houden.

Uiteraard biedt de OnePlus 8T met OxygenOS 11 wel wat veranderingen. Zo kan je met behulp van Zen Mode 2.0 afkicken met een hele groep en maak je gebruik van een Always-on display. Op dat gebied brengt OnePlus ook wat wijzigingen, gezien het feit dat je gebruik kan maken van de Inside EOD bijvoorbeeld. Het is een balk die op het scherm verschijnt en aangeeft op welke momenten, en hoevaak, jij de telefoon ontgrendelt hebt.

Daarnaast is de OnePlus 8T meer geoptimaliseerd voor het gebruik met één hand. Menu’s zitten wat lager en de gebaren zijn ietsjes aangepast. Geen wereldschokkende vernieuwing, maar wel degelijk fijn en makkelijk!

OnePlus 8T
Plat (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het camerasysteem

Het camerasysteem van de OnePlus-smartphones waren eigenlijk altijd zo goed als ondermaats. Ach, misschien is dat niet de juiste benaming voor de systemen. De camerasystemen behoorde tot een van de mindere elementen aan de smartphones van OnePlus. Iets waar het bedrijf eerder dit jaar, met de OnePlus 8 Pro, verandering in bracht. Het camerasysteem was daadwerkelijk goed, had weinig problemen en de vele functionaliteiten voegde ook echt iets toe aan het dagelijkse gebruik. Maar helaas keert het bedrijf met de OnePlus 8T weer terug in oude gewoontes.

De OnePlus 8T beschikt over een camerasysteem dat er qua ontwerp uitziet als een hele verbetering. In de praktijk valt dat eigenlijk hartstikke mee. Zeker wanneer je het systeem naast dat van de OnePlus 8 van eerder dit jaar legt. Het is praktisch hetzelfde systeem, maar dan wel met één extra sensor: de monochroom sensor. Het is mogelijk om kleurenfilters te gebruiken dankzij deze lens, maar dat was eerst software-matig al te doen. De sensor zit er om meer data te kunnen verzamelen, maar het verschil is amper te zien.

OnePlus 8T
Hallo, camerasysteem! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Daarnaast keren problemen uit het verleden weer terug. Foto’s zijn qua details gewoon goed als je de Wide-lens gebruikt, maar dat gaat in de Ultra-Wide modus weer een aardig stuk verloren. Foto’s zijn in de ene situatie wat grauwig, waar ze in de ander weer iets teveel oranje zijn. De Macro-lens is een leuke toevoeging, maar je hebt er eigenlijk niet zo veel aan gezien de kwaliteit tegenvalt.

Kijk je op videogebied naar het camerasysteem dan zijn extra functionaliteiten als supersteady, portret-mode en night scape toegevoegd. Toevoeging die gewoon prima werken, maar niet echt indrukwekkend zijn en iets bijdragen aan het geheel.

De OnePlus 8T maakt wederom aardige foto’s en video’s, maar laat je op bepaalde punten gewoon in de steek. Ik had stiekem gehoopt dat OnePlus de kwaliteiten van de 8 Pro zou verkassen naar deze prijsklasse. Maar dat dit niet gebeurt is mag duidelijk zijn. Slechte foto’s maak je er niet mee, maar wie een smartphone voor het camerasysteem koopt moet dit toestel wel echt laten liggen.

OnePlus 8T: de batterij

De batterij is zonder meer mijn meest favoriete deel van de hele OnePlus 8T. De smartphone is voorzien van een grotere 4500mAh batterij waar je makkelijk anderhalve dag mee doorkomt. Uurtje of 38 met een enkele lading moet makkelijk lukken. Maar het is de magie die komt kijken wanneer je de OnePlus 8T op moet laden. De smartphone is namelijk in staat om op te laden met een vermogen van 65W. Dat zorgt er niet alleen voor dat je binnen 39 minuten van 0% naar 100% lading gaat, maar dat je binnen 15 min genoeg lading hebt voor een hele dag. Echt ontzettend fijn!

Wanneer telefoons voorzien zijn van dit soort mogelijkheden, worden er direct zorgen uitgesproken over de batterij. De vraag is vaak hoe het zit met de gezondheid van zo’n batterij en de kans op oververhitting. Wat dat betreft geeft de OnePlus 8T je voldoende om beide te onderhouden. De batterij is bijvoorbeeld in twee delen gesplitst, zodat de hitte verdeeld wordt. Daarnaast zijn er verschillende softwarematige aanpassingen te doen, zoals de maximale lading, om de gezondheid van de batterij goed te houden.

OnePlus 8T
8T (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het enige nadeel is dat de OnePlus 8T, net nu het eindelijk wel kon, geen ondersteuning biedt voor draadloos laden.

OnePlus 8T: OnePlus valt terug in oude gewoontes

De OnePlus 8T is een uitstekende smartphone voor een uitstekende prijs. Laten we dat voorop stellen. De smartphone ligt heerlijk in de hand, ziet er strak uit en beschikt over een indrukwekkend beeldscherm. OxygenOS 11 is zo goed als we gewend zijn en de batterij, met het laadvermogen van 65W, is bijna perfect. Zet daar het prijskaartje van €599 tegenover en je hebt gewoon een goede deal te pakken.

Maar OnePlus als bedrijf valt met deze telefoon wel terug in oude gewoontes. Het camerasysteem is niet indrukwekkend en valt op sommige gebieden gewoon tegen. Er is geen mogelijkheid tot draadloos opladen en de telefoon is beperkt waterdicht. Wie de OnePlus 8T naast de OnePlus 8 zet ziet dat dit een hele kleine upgrade is. Iets dat de OnePlus 8 ook al was van de OnePlus 7T.

Mensen met een ouder model dan de OnePlus 7 zou ik dus aanraden om te overwegen om dit toestel te kopen. Mensen die voorzien zijn van een wat nieuwe model, kunnen het beste nog even wachten. Dit is wat dat betreft niet de upgrade die je zoekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen