Apple CarPlay kent onmisbare trucjes die bijna niemand gebruikt

Apps Sam Dille 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple CarPlay maakt het mogelijk om op een verantwoorde manier je iPhone te gebruiken in de auto. Hoewel veel functies voor de hand liggen, zijn er ook enkele waarvan je niet wist dat het kon.

Apple CarPlay is een enorm handig systeem waarmee je veel van de basisfuncties van je telefoon rechtstreeks vanuit je auto kunt bedienen. Het is niet voor niets de grote concurrent van Android Auto.

Met CarPlay kun je berichten, navigatie en entertainment direct op het scherm van je auto bekijken. Het werkt draadloos of via een kabelverbinding. Veel moderne auto’s hebben al CarPlay-functionaliteit, maar als je er nog niet bekend mee bent, weet je misschien nog niet alles wat het kan doen.

Deze functies van Apple CarPlay ken je vast nog niet

Daarom helpen we je op weg met een paar handige trucjes die het rijden een stuk makkelijker en veiliger maken. Je vindt ze allemaal in onderstaande lijst.

#1 Deel je reis met je maatje

Soms beland je in een enorme file, op het verkeerde moment. Bijvoorbeeld als je onderweg bent naar een vergadering of iemand gaat ophalen. In dit soort gevallen kan Apple CarPlay automatisch een melding sturen naar de personen die op je wachten.

Je kunt je verwachte aankomsttijd delen door op het scherm te tikken en ‘Deel verwachte aankomsttijd’ te selecteren. Je kunt dan kiezen uit je contactenlijst en je reistijd delen met een of meer personen. Ze ontvangen een melding met de verwachte aankomsttijd en kunnen je reis volgen in de app.

In de file staan
Heb jij even pech (Afbeelding: Unsplash)

#2 Bestuur je Smart Home-producten met Apple CarPlay

Gebruik je naast Apple CarPlay ook veel Smart Home-producten die werken met Apple HomeKit? Dan kun je ze makkelijk bedienen met CarPlay. Door Siri commando’s te geven, kun je automatisch poorten, garagedeuren en lichten activeren.

Je kunt zelfs aan Siri vragen of je de garagedeur open hebt laten staan. Het is ook mogelijk om routines in te stellen voor thuiskomst. Zoals het aanzetten van de lichten, het aanpassen van de thermostaat en het starten van je favoriete playlist.

#3 Vind jouw geparkeerde auto terug

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je staat in een wildvreemde stad en hebt geen idee waar je auto staat geparkeerd. Gelukkig kun je hem makkelijk vinden met hulp van Apple CarPlay. Apple Kaarten en Google Maps slaan een locatiemarkering op zodra je de auto verlaat en de verbinding met CarPlay verbreekt.

Zorg ervoor dat locatieservices zijn ingeschakeld in de instellingen van je iPhone en controleer of de functie ‘Geparkeerde locatie’ is ingeschakeld in de instellingen van Kaarten. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over het vinden van je auto.

Geparkeerde auto terugvinden dankzij iPhone en Siri
Staat ‘ie binnen de lijntjes? (Afbeelding: Unsplash/Joe Gomez)

#4 Help andere bestuurders een handje

Om de verkeersinformatie actueel te houden, kun je met Siri in Apple Kaarten ongevallen, snelheidscontroles of wegwerkzaamheden melden. Deze meldingen worden weergegeven op de kaart met relevante symbolen. Je kunt ook handsfree updates geven met commando’s als: ‘Hé Siri, het ongeluk is weg’.

Zo kunnen andere bestuurders op tijd een omweg zoeken. En je helpt jezelf er ook mee, want je maakt de kans op een nog grotere file kleiner.

#5 Pas het uiterlijk van Apple CarPlay

Als je niet tevreden bent met het standaard uiterlijk van CarPlay en je wilt de achtergrond veranderen naar iets dat meer bij jouw stijl past, dan kan dat heel makkelijk via de Instellingen-app.

Ga naar Instellingen en selecteer ‘Achtergrond’. Daar kun je een raster zien met alle beschikbare achtergronden om uit te kiezen. Elke achtergrond heeft twee versies, voor zowel de lichte als donkere modus. Je kunt helaas nog geen eigen foto’s gebruiken voor je achtergrond. Hopelijk komt daar snel verandering in.

5 dingen waarvan je niet wist dat Apple CarPlay ze kon doen
(Afbeelding: Apple)

Aston Martin en Porsche showen nieuwe versie Apple CarPlay

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen