Elon Musk lanceert ChatPGT-concurrent Grok voor meer betalende X-leden

Apps Jeroen Kraak 29 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Als het aan Elon Musk ligt, moeten we ChatGPT, Google Gemini en Microsoft Copilot vergeten. Met Grok heeft hij nu een alternatief voor X-gebruikers.

Elon Musk is flink actief met verschillende bedrijven. Hij maakt elektrische auto’s, raketten, hersenimplantaten en jawel: een chatbot.

Om precies te zijn is dit Grok. Het is het antwoord van Elon Musk op ChatGPT. Maar is deze net zo succesvol? Meer X-gebruikers kunnen het binnenkort testen. Over wanneer doet de ondernemer geen uitspraken.

ChatGPT-alternatief Grok voor meer X-gebruikers beschikbaar

Grok is op dit moment alleen beschikbaar voor bepaalde Premium+-leden. Zij betalen 16 euro per maand en krijgen naast toegang tot het ChatGPT-alternatief ook een blauw vinkje en geen advertenties op het platform.

Nu heeft Elon Musk gezegd dat Grok ook beschikbaar wordt voor de ‘gewone’ Premium abonnees. Dat abonnement hebben we niet in Nederland, maar Amerikanen krijgen voor 8 dollar per maand toegang tot een versie van X zonder advertenties.

Wat is Grok precies?

Elon Musk heeft flink wat geld gestoken in Grok. De naam is afkomstig van een term die schrijver Robert Heinlein bedacht in zijn sci-fi-boek uit 1961: Stranger in a Strange Land. De novelle ging over een mens die werd opgevoed door buitenaardse wezens op Mars om hem vervolgens terug te brengen naar de aarde.

Grok staat voor het moment dat je iets begrijpt op het punt waarop het een deel van jou wordt. Het is dan ook een populaire term onder sci-fi-fans, programmeurs en hackers, dus het is niet zo raar dat Elon Musk zijn dienst deze naam heeft gegeven.

Grok moet volgens Elon Musk neutraal en grappig zijn. Iets wat hij niet vindt van ChatGPT. Hij noemt de dienst ook weleens WokeGPT. Desondanks geeft Grok niet altijd de antwoorden die Musk zou gebruiken. Zo noemt hij “woke” “een oproep tot actie om op de hoogte te blijven en discriminatie te bestrijden”. Musk kondigde daarom meteen aan om actie te ondernemen.

Inmiddels heeft hij ook een Super Grok aangekondigd die speciaal is voor Premium+-abonnees. Deze moet nog beter zijn en nog meer features hebben.

Elon Musk verliest titel rijkste man aan Jeff Bezos
Dat is balen. (Afbeelding: EPA/Tolga Akmen)

Waarom doet Elon Musk dit?

Hiermee lijkt Elon Musk zijn pijlen vol gericht te hebben op OpenAI. In februari klaagde hij het moederbedrijf van ChatGPT aan omdat het contractbreuk zou hebben gepleegd. Musk ondersteunde het bedrijf bij de oprichting.

In de aanklacht zegt Elon Musk dat OpenAI was bedoeld als een open-source non-profit lab dat zou proberen Google in te halen in de race om AI, maar het zou het tegenovergestelde zijn van Google. In plaats daarvan vraagt OpenAI net zoals X een vast bedrag per maand voor de meest accurate versie van de software.

Hoewel Elon Musk de broncode voor Grok heeft vrijgegeven gebruikt hij de dienst dus ook als een manier om geld te verdienen. Dus de grote vraag is of de Tesla-topman niet gewoon hetzelfde doet? X-gebruikers kunnen de dienst dus gewoon gebruiken, als ze er tenminste voor betalen.

Het Elon Musk-interview waarmee deze journalist zijn deal met X verloor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen