Starship voor het eerst succesvol gelanceerd door SpaceX

Ruimtevaart Jeroen Kraak 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

SpaceX heeft voor de derde keer een Starship gelanceerd. De vorige twee eindigden in een grote explosie, maar deze overleefde de eerste fases van de lancering wel.

Het is de grote droom van Elon Musk: mensen naar Mars brengen. Voor dat doel bouwt zijn bedrijf SpaceX het Starship: de krachtigste raket die ooit is gebouwd. Eerst is echter de maan aan de beurt.

Maar voordat er echt een bemande vlucht kan plaatsvinden, moet er eerst grondig getest worden. Vandaag vond met succes de derde testvlucht plaats. De vorige twee versies van het Starship explodeerden voortijdig.

SpaceX lanceert voor de derde keer het Starship

Tijdens de derde test van het Starship is het de bedoeling dat de raket een vlucht van een uur maakt. Daarna moet het ruimteschip van SpaceX in de Indische Oceaan terechtkomen.

Het Starship bestaat uit het bovenste deel waar straks astronauten in moeten zitten en de booster, die de naam Super Heavy heeft meegekregen.

SpaceX Crew Dragon
De capsule SpaceX die astronauten naar de maan moet brengen. (Afbeelding: SpaceX)

Tijdens de vlucht verbrandde de Super Heavy het grootste gedeelte van zijn brandstof om snelheid te maken en daarna maakte het zich los van de bovenste trap, die vervolgens verder vloog. De bedoeling was dat de booster autonoom zou landen, maar niet alle motoren bleken te werken. Hierdoor raakte SpaceX de booster kwijt en ontplofte die op de grond.

Dat klinkt misschien als een mislukking, maar toch is dit nu de booster die het verst is gekomen. SpaceX gaat de beelden van de crash bestuderen om erachter te komen wat er precies is misgegaan. Hierdoor kan een volgende versie weer beter worden.

Een beter resultaat

Met het Starship verliep de test wat beter. Het doel van deze vroege tests is volgens Elon Musk om een orbitsnelheid te bereiken. Een snelheid die goed genoeg is om in een stabiele baan rond de aarde te komen. Daarvoor is een snelheid nodig van zo’n 28.000 kilometer per uur.

Ook worden er verschillende tests gedaan tijdens de vlucht. Zo zal geprobeerd worden om de deur van het laadruim te openen, om in de toekomst satellieten de ruimte in te kunnen brengen.

Daarnaast probeert het drijfgas van de ene naar de andere tank te brengen. Drijfgas is nodig in een raket om brandstof en oxidator vanuit de tanks naar de brandstofpompen te duwen. Dit kan van belang zijn om het Starship in de toekomst onderweg bij te laten tanken als het zich in een baan om de aarde begeeft.

Na die test moest het Starship een harde landing maken, die volgens de vergunning plaatsvindt op minimaal 370 kilometer van het meest dichtbijzijnde stukje land. SpaceX verloor echter op een gegeven moment het contact met het schip.

Ondanks dat SpaceX het Starship kwijtraakte, spreekt het toch van een succesvolle test. Nog nooit werd er zo’n hoge snelheid bereikt. Bovendien lukten de tests met het drijfgas en de deur van het laadruim. Het bedrijf kijkt dan ook uit naar de volgende testvluchten waar nog grotere afstanden moeten worden afgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen