Nog nooit was een potje schaken zo interessant dankzij Neuralink

Gadgets Jeroen Kraak 22 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoewel schaken een zeer tactisch spel is, vinden veel mensen het saai om te kijken. Nu speelde een man voor het eerst het spel met een implantaat van Elon Musks Neuralink in zijn hersenen, en dat betekent zeer veel voor de toekomst.

Elon Musk kennen we vooral van Tesla, X en SpaceX, maar met Neuralink heeft hij ook een bedrijf dat speciale hersenchips maakt. Daarin heeft het nu een nieuwe stap gemaakt.

Het bedrijf deelt een video op X, waarop te zien is hoe een man aan het schaakt terwijl hij een implantaat van het bedrijf in zijn hersenen heeft. Dit is pas een begin naar veel meer mogelijkheden.

De man die aan het schaken is, is de 29-jarige Noland Arbaugh. Hij raakte door een ongeluk verlamd van zijn schouders tot aan zijn voeten. Een spelletje spelen door middel van zijn handen zou onmogelijk zijn, maar dankzij Elon Musks Neuralink kan het toch.

Dat komt allemaal door Telepathy, dat is geen echte telepathie overigens, maar de naam van het implantaat van Neuralink. Met dat implantaat is het mogelijk om via hersensignalen een cursor te bewegen. Zo kon hij dus schaken op een computer. Eerder speelde hij op die manier ook al de game Civilization VI.

Het systeem werkt nog niet perfect, want Arbaugh loopt nog tegen een aantal problemen aan. Zo moet de batterij van het gadget af en toe worden opgeladen. Hij beschreef het bewegen van de cursor alsof hij The Force uit Star Wars kon gebruiken.

Op dit moment is de Telepathy zo groot als een muntje en wordt die in de schedel geplaatst. Microscopische draadjes kunnen hersensignalen opvangen die vervolgens draadloos verstuurd worden naar een ontvanger.

Sinds 2023 mag Neuralink de chip op mensen testen, maar daarvoor deed het al tests bij dieren. Zo claimde Elon Musk al eerder dat het bedrijf apen een versie van Pong konden spelen.

Het doel van Neuralink is om het menselijk brein te koppelen aan computers. Dit om complexe neurologische aandoeningen op te kunnen lossen. Iets wat ideaal is voor mensen die bijvoorbeeld met een verlamming kampen.

Dit is slechts het begin

Naast Elon Musks Neuralink zijn er ook nog andere bedrijven die hetzelfde proberen. Zo wist het Zwitserse École Polytechnique Fédérale een verlamde man weer te laten lopen. Dat ging door middel van implantaten in de hersenen en de ruggengraat. Zo kon de man zijn gedachten doorgeven aan zijn benen.

Dit is allemaal mogelijk omdat de hersenen een kleine elektrische impuls genereren wanneer we iets doen. Elke impuls wordt van de ene naar de andere neuron doorgestuurd. In totaal zijn er ongeveer 86 miljard neuronen in het menselijk brein, wat laat zien hoe ingewikkeld het is om dit raadsel te ontcijferen. Desondanks worden de eerste stappen nu gezet.

Als het aan Elon Musk ligt gaat de technologie straks nog veel verder. Hij ziet het zelfs voor zich dat gezonde mensen chips gaan gebruiken om hun capaciteiten zelfs te vergroten. Maar of we dat nou willen?

Vergeet AI, Google en Musk: deze cyborg-computer is ons doemscenario

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen