Elon Musk wil je brein in: doodeng of stiekem bijzonder geniaal?

Tech Dennis Mons 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De excentrieke miljardair Elon Musk heeft deze week meer gemeld over zijn plannen voor Neuralink. Het is een implantaat dat in theorie in staat is om vele medische toepassingen te hebben. Maar staan we te springen om zo’n chip je brein?

Op papier is het prachtig: dankzij een implantaat in het hoofd zouden bijvoorbeeld blinde mensen ineens weer kunnen zien en verlamde mensen kunnen lopen. Maar staan we desondanks om deze technologie te springen?

Elon Musk wil het brein repareren met Neuralink

Met de ontwikkeling van de intrigerende technologie is ondernemer Elon Musk al flinke tijd bezig. In eerste instantie werd het deels ontwikkeld om eventueel wangedrag van kunstmatige intelligentie tegen te gaan. Musk heeft namelijk nogal angst voor A.I.

Overigens is dat ook een van de redenen dat hij SpaceX heeft opgericht. Mocht kunstmatige intelligentie namelijk ineens kwade plannen hebben, dan kunnen we volgens hem altijd nog vluchten naar Mars.

Ingebracht door middel van robots

Inmiddels focust hij zich echter op het inzetten van Neuralink-technologie om mensen met een handicap te helpen door hun brein te ‘hacken’. Het implantaat is een klein apparaatje met 64 ‘draden’ die in 15 minuten tijd dankzij een robot kan worden ingebracht. “Zie het alsof je een klein deel van je schedel vervangt met een smartwatch”, aldus Musk.

De reden dat dit met een robot moet gebeuren is vanwege het minuscule formaat van een Neuralink. “Stel je voor dat je een haar neemt en in een pudding stopt, bedekt met huishoudfolie. En dan ook nog eens met extreme precisie, en dat vervolgens 64 keer”, stelt Elon Musk.

Musks bedrijf doet al sinds 2019 experimenten op apen en varkens. In 2020 kondigde hij aan snel te willen beginnen met tests op mensen. Dat werd vervolgens uitgesteld naar dit jaar, maar deze week stelde hij dat dit pas over zes maanden gaat gebeuren.

Moeten we dit willen met z’n allen?

Dat de technologie in theorie in staat is veel hersen- en zenuwaandoeningen te verhelpen is natuurlijk prachtig. Maar je kunt er wel degelijk je kanttekeningen bij zetten. Zo stelde een dierenrechtenpartij in de VS dat Elon Musk 23 dode apen op zijn geweten heeft. Zij zouden hevige pijn hebben ondervonden van de implantaatexperimenten. Niet echt heel prettig om te weten als je de Neuralink overweegt.

Daarnaast is er nog een andere kopzorg. Neuralink wordt ook ontwikkeld om apparaten te kunnen bedienen (of kunstmatige intelligentie onder controle te houden). Daarvoor staat de Neuralink draadloos in contact met andere technologie, zo is ook te zien in de onderstaande video van een aap die een Neuralink in zijn brein heeft en Pong speelt.

Dat betekent echter ook dat het in theorie in de toekomst mogelijk is om van buitenaf de chip over te nemen. En dat betekent feitelijk dat je brein gehackt kan worden. Sterker nog: als kunstmatige intelligentie slim genoeg wordt, kunnen dus juist computers dat doen.

We kunnen je vooralsnog geruststellen. De voordelen wegen zeker zwaarder dan eventuele nadelen. Het punt is namelijk dat deze eerste versies van Neuralink van Elon Musk alleen code kan verzenden en niet ontvangen. Oh, tenzij kunstmatige intelligentie daar natuurlijk iets op vindt. Dan zijn we alsnog de pineut.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen