ChatGPT lijkt zijn kunstmatige borst nat te kunnen maken voor Google

Tech Wesley Akkerman 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel mensen maken nu dankbaar gebruik van OpenAI’s ChatGPT. Soms voor de grap, soms voor complete schoolopdrachten. In de toekomst kan de kunstmatige intelligentie gaan rekenen op concurrentie vanuit Google. Dat maakt CEO Sundar Pichai bekend tijdens de bespreking van de recente kwartaalcijfers.

Gebruikers moeten namelijk direct kunnen communiceren met Googles “nieuwste, krachtigste taalmodel“, als een soort lotgenoot van de zoekmachine. Google toont al jaren zijn spierballen met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Echter, met een antwoord op ChatGPT of DALL-E is het bedrijf tot nu toe niet gekomen.

Google versus ChatGPT

Pichai benadrukt in de bespreking dat Google er mede voor gezorgd heeft dat dergelijke kunstmatige intelligentie überhaupt bestaat. Zelf werkt het bedrijf sinds vorig jaar aan consumentenapplicaties binnen dit domein. Daar moeten we in de komende maanden meer over gaan zien, wanneer Google zover is.

Het aankomende systeem werkt met LaMDA. Dat is een AI waarmee je middels gesprekken dingen genereert. Hoe de app of software er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Google-medewerkers testen de ChatGPT-concurrent nu intensief achter de schermen. Wellicht krijgen we snel te zien waar het bedrijf aan werkt.

Ontwikkelen met verantwoordelijkheid

Maar het kan ook zomaar nog even duren. Want Google wil hier de tijd voor nemen en de kunstmatige intelligentie met hoge verantwoordelijkheid ontwikkelen. Aanvankelijk kunnen we experimentele AI-functies verwachten, die soms als bèta uitkomen. En vanaf dat punt zal Google de  eigen ChatGPT-versie opschalen.

Afgaande op de populariteit van ChatGPT (en het feit dat OpenAI er zelfs een Plus-versie voor uitbracht), is duidelijk dat mensen willen spelen of experimenteren met kunstmatige intelligentie. En Google zou Google niet zijn om op de trein van die trend te springen — al gaat het dus nog wel even duren voordat we bij het eerste station zijn. Tot die tijd kun je je huiswerk overlaten aan OpenAI.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

YouTube

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen