ChatGPT is indrukwekkend, maar volgens experts alles behalve baanbrekend

Tech Dennis Mons 30 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Zet het nieuws aan en je hoort een paar keer week over de baanbrekende technologie die ChatGPT heet. Maar is het echt zo vooruitstrevend? Een aantal slimme koppen bij grote bedrijven denken van niet. Zij stellen dat zij er al veel langer mee bezig zijn, maar op hun hoede zijn.

Nog deze week kwam de AI van ChatGPT voorbij in het NOS-journaal. Vooral scholieren en studenten duiken blijkbaar op de tool die met enig gemak je huiswerk en essay schrijft. Dat ChatGPT dus de wereld even wakker heeft geschud is een feit, maar niet iedereen acht dit nog de revolutie die het claimt dat het is.

ChatGPT’s AI is achterhaald?

Eind vorig jaar maakte de wereld kennis met ChatGPT. Het stelde je niet alleen in staat om op een normale wijze informatie te vragen in plaats van maffe Google-termen te gebruiken, het begon zelfs proza te schrijven én geeft het wat tips over eventuele gezondheidsproblemen. Mits je daar naar vraagt natuurlijk.

Intrigerend, en zeker niet meer weg te denken anno 2023. Toch stellen veel mensen in de industrie dat het allemaal niet zo miraculeus en zaligmakend is als we denken.

Sommige techliefhebbers en journalisten zijn enorm onder de indruk van AI-technologie zoals dat van ChatGPT. Anderen zijn kritischer en stellen dat de kunstmatige intelligentie slechts wat informatie van heinde en verre van het internet plukt en daar enigszins een samenhangende verhaal van bakt. De uitslag van zo’n opdracht lijkt te kloppen, maar is volgens onderzoekers nog te vaak nonsens (ze noemen het zelf ‘hallucinaties’).

Volgens een aantal pientere mensen bij onder andere Meta (van Facebook), Google en een handvol start-ups is de technologie verre van nieuw. De CEO kunstmatige intelligentie bij Meta, Yann LeCun, zegt zelfs dat ChatGPT sowieso niet innovatief is.

chatgpt, ai, kunstmatige intelligentie, meta
Een quote van de bot zelf. (Afbeelding: OpenAI)

Dat klinkt een beetje (boel) als een reactie van een bitter bedrijf. Meta/Facebook (maar ook Google) stonden vorig jaar niet bepaald in de schijnwerpers vanwege AI. Is het een knorrige reactie? Le Cun vindt van niet. Hij stelt dat grote bedrijven wel AI kúnnen uitbrengen of toepassen. Ze wíllen het gewoon nog niet.

Flinke kritiek op het trucje van ChatGPT

Grote bedrijven als Google en Meta zijn dus wat voorzichtiger als het gaat om het toepassen van AI. Zo wordt gesteld dat OpenAI, het team achter ChatGPT, een start-up is die geen winst kent. ChatGPT en beeldtegenhanger Dall-E hebben dan wel veel media-aandacht opgeleverd, maar de harde knaken blijven uit.

Dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld ChatGPT niet de toekomst is. De waarde van het bedrijf OpenAI wordt nu geschat op 29 miljard dollar, zeker na een investering van 10 miljard dollar door Microsoft. Dat geeft volgens LeCun het ‘bedrijfje’ wel het voordeel dat het sneller kan ontwikkelen in tegenstelling tot technologiemolochs als Google en Meta. Consequenties door krakkemikkige AI zijn dan nog enigszins te overzien?

Google en Meta zitten niet stil

Hiermee wil LeChun aangeven dat grote bedrijven zeker niet stilzitten. Ook zij zijn al lange tijd bezig met AI en hebben indrukwekkende demonstraties gegeven. Die waren echter niet bepaald een succes.

Zo startte Facebook vorig jaar met de inmiddels befaamde Blenderbot. Deze begon racistische reacties en nepnieuws uit te spugen. Het haalde zelfs uit naar het moederbedrijf Meta. De stekker werd er niet uitgetrokken, maar het is wel onder curatele gelegd. Begrijpelijk, want zo’n AI-bot kan funest zijn voor je publieke imago.

Dat wil dus niet zeggen dat grote bedrijven geen successen scoren. Google gaf onlangs nog een demonstratie van een robot die zichzelf kan programmeren, toonde het een AI-novellist, een AI-dokter en zelfs AI die van een foto een video kan maken van 30 seconden. Dat ging vlekkeloos.

Het is juist daarom dat grote bedrijven al lange tijd bezig zijn met de technologie, maar het niet zomaar implementeren. Ze zijn (gelukkig) op hun hoede. Als er belangrijke zaken zoals gezondheid of klimaat worden aangepakt door kunstmatige intelligentie wil je niet je naam erboven hebben staan als het fout gaat.

Zo’n scriptie op school laten schrijven door ChatGPT is één ding, maar als we zeer belangrijke zaken laten benaderen en uitvogelen door AI ontwikkeld door grote bedrijven, snappen we ook heel goed dat ze zoiets hebben van: “Ja we konden dit allang, maar we wachten nog heel even, oké?”.

Hoe Astronomen met een kleine laser buitenaards leven proberen te vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen