Zo herken je criminelen die je via Google of WhatsApp willen oplichten

Lifestyle Jeroen Kraak 16 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Oplichting via het internet is een groot probleem, vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van diensten als Google Chats of WhatsApp. Wij waarschuwen je over de populairste manieren van oplichten en hoe je criminelen kan herkennen.

Oplichting via het internet is niets nieuws, desondanks neemt het elk jaar toe. Je denkt vast dat jij veel te slim bent om daar in te trappen, maar toch overkomt het zelfs de meest pientere mensen onder ons.

Gelukkig kun ook jij gewoon oplichters die willen toeslaan via Google Chat of WhatsApp herkennen door extra oplettend te zijn. Experts van beveiligingsbedrijf Trend Micro geven je nu tips waardoor je internetcriminelen te slim af bent.

De manieren waarmee oplichters je proberen te verleiden via Google en WhatsApp

Natuurlijk ken je de scam van de Afrikaanse prins al. Ook WhatsApp-fraude van een familielid die geld nodig heeft, is inmiddels zo standaard dat je dat meteen herkent. Er zijn echter veel meer manieren waarmee internetoplichters proberen toe te slaan. Hier komen ze:

Klassieke phishing

Phishing, doet zijn naam eer aan. Oplichters proberen op die methode gegevens van je buit te maken die ze kunnen gebruiken. Dit kan op allerlei manieren, zoals een nep-enquête of een andere manier waarop ze je gegevens kunnen buitmaken.

Zo herken je criminelen die je via Google of WhatsApp willen oplichten
Gmail van Google. (Afbeelding: Unsplash/Justin Morgan)

Pas dus altijd op en check goed met wie of wat je op het internet gegevens deelt. Check ook echt of het een toegevoegde waarde heeft. Bij de minste twijfel moet je het gewoon niet doen.

Relaties

We zouden allemaal wel de liefde van ons leven in de supermarkt tegen het lijf willen lopen, maar helaas is dat niet het geval. Het internet is dan een goede optie om toch de liefde te vinden, al moet je hier wel voor oppassen. Op Tinder, maar ook op Facebook, WhatsApp, Google Chat of Instagram zijn oplichters actief.

De gesprekken worden al snel romantisch, maar dan wordt er om geld gevraagd. Dit is een waarschuwing, want hoe mooi het verhaal ook is, je kent de persoon nog niet. Toch weten oplichters slachtoffers te maken door emotionele manipulatie. Pas dus goed op.

Werk

Net zoals naar liefde zijn we ook op zoek naar de ideale baan. Een manier waar oplichters je interesse proberen te wekken is met nepaanbiedingen. Via iMessage, Google Chat, of Gmail probeert een zogenaamde headhunter je te benaderen.

Zo herken je criminelen die je via Google of WhatsApp willen oplichten
(Afbeelding: Pexels/Mikhail Nilov)

Vaak proberen deze oplichters je op een link te laten klikken om daar je gegevens te laten invullen. Doe dit gewoon niet. Check altijd wie diegene is die je een baan aanbiedt en welke organisatie erachter zit. Benader desnoods het bedrijf zelf.

Investeringen

We willen niet alleen meer geld verdienen via een beter salaris, maar ook via investeringen. Want hoe fijn is het als je geld groeit zonder er maar iets voor te hoeven doen. Ook hier spelen oplichters graag op in en komen met de meest fantastische vooruitzichten. Ze sturen je berichten via WhatsApp of Google chat.

Doe net zoals bij een aanbieding voor een baan goed onderzoek hierna. Onderzoek wie er precies achter zit. Is het bijvoorbeeld een firma die aangesloten is bij de AFM en dergelijke. Vaak als je via internet een aanbieding krijgt, zitten hier gewoon oplichters achter. Investeer dus niet zomaar.

Helpdesk

Dit is een klassieker onder oplichters, maar wordt nog steeds gebruikt. Mensen doen zich via telefoon, WhatsApp of iMessage voor als een medewerker van Microsoft, Google, of Apple met een melding dat er een probleem is op je apparaat. Ze vragen om toegang tot afstand of een geldbedrag om een probleem op te lossen.

Doe dit nooit. Hiermee kunnen zij toegang tot je computer krijgen en dus ook tot alle gegevens die je op hebt geslagen.

iPhone-gebruikers opgepast: zo proberen criminelen je smartphone te hacken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen