Sam Dille
Sam Dille Gadgets 14 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Vijf geniale manieren waarop jij je oude tech een tweede leven geeft

De stap om je oude vertrouwde elektronica weg te gooien is best groot. Als de apparaten nog steeds goed werken, lijkt het een verspilling, toch? Dat is het zeker, want er zijn nog tal van dingen die je met je oude verzameling kunt doen.

Elektronisch afval wordt jaarlijks steeds meer. In 2020 gooide de wereldbevolking al meer dan zeven kilo elektronica per persoon weg en dit aantal zal naar verwachting alleen maar stijgen. De EU werkt op dit moment zelfs aan een universele oplader in de strijd tegen e-afval. Ook jij houdt je vuilniszak een stukje leger, met hulp van onze vijf tips.

Geef oude elektronica een nieuw leven met deze vijf tips

Deze vette dingen kun je doen met oude apparatuur. Heb jij echter geen idee wat je met je oude snufjes aanmoet? Dan zijn er nog altijd genoeg mensen die je spullen kunnen gebruiken. Voor grotere elektronica zoals telefoons, pc’s en tablets is het de moeite waard om te kijken naar organisaties zoals Computers with Causes. Dit is een liefdadigheidsinstelling die apparaten verzamelt en uitdeelt aan gezinnen met een laag inkomen.

1. Gebruik jouw oude laptop of tablet als tweede scherm

Een extra monitor kan je kijkgebied tijdens het gamen flink vergroten. Je krijgt er een beter overzicht door en je werkt een stuk productiever. Afhankelijk van het model en de beschikbaarheid van de software is oude elektronica prima te gebruiken als tweede scherm. Als je een oude Mac gebruikt, is dit nog gemakkelijker dankzij de native Sidecar-feature. Android-apparaten hebben vergelijkbare oplossingen zoals SuperDisplay.

Tweede monitor
Er is veel te zien. (Afbeelding: Unsplash)

2. Help wetenschappers de ruimte te verkennen en kanker te genezen

Als je een oud apparaat hebt met een nog werkende processor, kun je deze rekenkracht in plaats van weggooien, beter inzetten voor iets goeds. Door verbinding te maken met een gedistribueerd computernetwerk, laat je jouw pc communiceren met miljoenen andere elektronica. Ze vormen samen een soort van grote supercomputer, die ‘s werelds grootste problemen probeert op te lossen. De apparaten werken samen aan bijvoorbeeld medische, astronomische, biologische en wiskundige projecten. Het enige dat je hoeft te doen, is je apparaat inschakelen, verbinden met internet en deze app op de achtergrond inschakelen.

3. Maak van je oude tablet een digitaal fotolijstje

Oude tablets zijn perfect om als digitale fotolijsten te gebruiken. Vaak is dit binnen een paar simpele stappen gepiept. Het enige wat je hoeft te doen, is oude foto’s in de foto-app van je tablet zetten en je galerij op de stand ‘diavoorstelling’ zetten. Schakel vervolgens de slaapfunctie van het scherm uit en geniet van al je lievelingsfoto’s.

Digitaal fotolijstje van oude elektronica
Een digitaal fotolijstje van een oude tablet. (Afbeelding: digitaltrends)

4. Gebruik je oude telefoon als beveiligingscamera

Nu de meeste smartphones een behoorlijke camera hebben, is het effectiever dan ooit om van je oude telefoon een beveiligingscamera te maken. Afhankelijk van de app die je gebruikt, kan je een telefooncamera live laten streamen op afstand. In sommige gevallen kun je zelfs beeldmateriaal opslaan in de cloud. Hoewel dit voornamelijk geldt voor thuisbeveiliging, kun je jouw elektronica ook veranderen in dashcam. Applicaties, zoals Drive Recorder, maken het mogelijk om geen glimp van de rijweg te missen.

Oude elektronica in een nieuw jasje
En klik! (Afbeelding: Manything)

5. Verander oude elektronica in privé-mediaservers

Als familiefoto’s en -video’s te veel ruimte innemen op je ‘nieuwe’ computer, kun je makkelijk bestanden droppen op de server van je oude elektronica. Zodra de harde schijf zich op jouw netwerk bevindt, hebt je er overal in je huis toegang toe. Zelfs op afstand. Sluit hem aan op je tv en gebruik Plex om je oude pc de gewenste upgrade te geven. Deze methode zou je ook kunnen toepassen op oude game consoles.

Android 12 zorgt voor de terugkeer van een oude geliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!