Patent maakt multi-user iPad mogelijk

Apple Koen van Tongeren 30 dec 2011
Leestijd: 2 minuten

De iPad groeit langzaam maar zeker toe naar de personal computer. Dat is te danken aan meer ‘serieuze’ apps voor bijvoorbeeld tekstverwerking of media-bewerking, een keur aan externe toetsenborden en andere accessoires, maar bovenal aan iOS 5 waarmee vrijwel alles op de iPad zonder tussenkomst van een computer ingesteld en gebruik kan worden.

Toch mist er nog altijd één mogelijkheid op de iPad waardoor het apparaat in veel huishoudens nog niet de computer kan vervangen: het gebruik door meerdere personen via een eigen login. De basis van het iOS besturingssysteem voor de iPad en Mac OS X is weliswaar het zelfde, toch heeft de eerste een single-userstructuur terwijl de tweede gebouwd is voor meerdere gebruikers. Daar gaat misschien verandering in te komen, afgaand op een nieuw patent dat deze week opdook. Hierin wordt beschreven hoe meerdere gebruikers van één iPad elk hun eigen apps en instellingen krijgen, door in te loggen met hun gezicht!

Het patent beschrijft een inlogmethode die toegepast kan worden op iOS-apparaten én Mac’s. De camera op het apparaat herkent welke gebruiker er voor zit, ontgrendelt het beeldscherm en toont de apps, wallpapers en andere instellingen die voor die specifieke gebruiker toegewezen zijn. Hiermee biedt het een alternatief voor het intypen van een pincode of een wachtwoord.

Nu is het inloggen op een apparaat via gezichtsherkenning an sich niet vernieuwend. Er zijn al Android-telefoons verkrijgbaar die deze functie bieden als alternatief op een persoonlijke pincode om in te loggen. De methode die in het patent van Apple beschreven wordt is echter in een aantal opzichten anders. Om te beginnen hoeft het beeldscherm niet eerst uit de slaapstand gehaald te worden. De camera blijft altijd geactiveerd. Zodra een gebruiker in beeld komt start de gezichtsherkenning. De methode van deze herkenning verschilt ook van de bestaande methodes die biometrische gegevens opslaan en vergelijken. Apple’s methode kijkt vooral naar verschillen van een aantal elementen in gezichten en combineert dat met de detectie van verschillende tinten in huidskleur.

Het belangrijkste verschil met andere gezichtsherkenningsmethodes en het grootste nieuws dat uit dit patent te halen valt blijft echter de mogelijkheid om meerdere gebruikers in te laten loggen op één apparaat en daarop hun eigen apps en instellingen te krijgen. Nu is dat bij het gebruik van de iPhone waarschijnlijk weinig functioneel. Voor de iPad kan dit echter een nieuwe killing-feature zijn ten op zichte van concurrerende tablets én ten op zichte van personal computers. Als elk gezinslid een eigen afgeschermd ‘hoekje’ krijgt op de iPad, zal de huiscomputer in veel gezinnen steeds meer stof gaan happen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen