Patenten wijzen op Thunderbolt in iOS-apparaten

Apple vriesspeech 6 jan 2012
Leestijd: 1 minuut

De connectie werd door Apple vorig jaar met veel bombarie aangekondigd als een nieuwe manier van I/O-interface. Thunderbolt kan enorme snelheiden van datatransmissie mogelijk maken en daarnaast kan het dienen als enkel aansluitpunt voor meerdere apparaten.

Zo kan je een monitor, enkele harde schrijven en ander randapparatuur met de juiste connectoren via een enkele Thunderbolt-poort laten lopen. De realiteit wijst uit dat dit niet onaardig werkt. Apple maakt nu langzaam aan alle Macs Thunderbolt-klaar, maar de rest van de markt beweegt nog niet erg mee. Ondertussen onderzoekt Apple de mogelijkheid om Thunderbolt toe te passen binnen iOS-apparaten. De site Patently Apple heeft opgemerkt dat Apple allerlei Thunderbolt-gerelateerde patenten aanvraagt die het mogelijk moeten maken om een connectie tot stand te brengen “tussen een draagbare mediaspeler, een display en computer, of tussen een aantal apparaten.”

Qua precieze functionaliteit is er verder weinig bekend. Het zou mogelijk kunnen zijn dat de laadtijden en datatransmissie van iOS-apparatuur op deze manier sterk worden versneld. Het is niet duidelijk of het iOS-apparaat op dat moment echt functioneert als een Thunderbolt-apparaat (zoals een Mac), of slechts als randapparatuur. Eveneens zou de aansluiting deels opnieuw ontworpen moeten worden, om zo in bijvoorbeeld iPods en iPhones te passen.

Het is opvallend dat Apple zoveel patenten ineens registreert voor Thunderbolt. Het systeem werd namelijk door Intel en Apple samen ontwikkeld, destijds onder de naam LightPeak. Volgens Intel is Thunderbolt (en het betreffende handelsmerk) nog steeds eigendom van Intel en kan Apple er dus weinig aanspraak op maken. Nu lijkt het er echter op dat Apple zoveel mogelijk Thunderbolt-patenten wil bezitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen