Zo check je hoe gezond je Windows-PC of -laptop is

Tablets, Laptops & Computers Sam Dille 8 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Is jouw PC of laptop traag? Of is je opslag bijna vol? Dan kan je deze handige Windows-app vast goed gebruiken.

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw PC of laptop is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Heb je een apparaat van Windows, dan heb je geluk. Een handige applicatie, de PC Health Check-app, doet een groot deel van het werk voor je.

De handige applicatie werd geĂŻntroduceerd op Windows 10-apparaten. Het doel van de app is om gebruikers te laten controleren of hun apparaat voldoet aan de systeemvereisten voor een Windows 11-upgrade. De app biedt ook veel andere tools waarmee je de gezondheid van jouw laptop kunt controleren en verbeteren.

Deze app van Windows maakt jouw PC of laptop kerngezond

Wij laten je zien waar je deze app vindt en hoe je hem precies gebruikt, zodat je in detail kunt checken hoe het met jouw laptop gesteld is. Hier komt het stappenplan.

#1 Zoek de PC Health Check-app op je Windows-PC of -laptop

Je moet natuurlijk eerst weten waar je de app kunt vinden, anders kun je hem niet gebruiken. Waarschijnlijk heb je de PC Health Check-app al op je Windows-PC of -laptop staan. Als je hem wilt openen, ga je naar de zoekbalk en begin je te typen: ‘PC Health Check’. Als je de app nog niet op je apparaat hebt, kun je hem downloaden in de Microsoft Store.

#2 Open de applicatie

Als je de PC Health Check-app opent, zie je een eenvoudig dashboard met een samenvatting van hoe je apparaat ervoor staat. Aan de linkerkant vind je gedetailleerde informatie over je apparaat, zoals de processor, het RAM-geheugen en het systeemtype.

PC Health Check app van Windows: Homepagina
De homepagina (Afbeelding: Windows/Future)

#3 Activeer Back-up en synchronisatie

De Back-up en synchronisatie-functie in de PC Health Check-app houdt je gegevens veilig door ze te kopiëren, zodat je ze terug kunt krijgen als er iets misgaat.

Als je de back-up en synchronisatie niet hebt ingesteld, krijg je een waarschuwing met ‘Aandacht vereist’. Klik op het uitklapmenu en volg de instructies om een back-upbestemming te kiezen en te bepalen welke bestanden je wilt bewaren. Stel dan een schema in dat past bij je gebruik.

#4 Gebruik de Windows Update-functie

De Windows Update-functie in de PC Health Check-app is onmisbaar om je Windows-PC of -laptop veilig, snel en stabiel te houden. Het zorgt ervoor dat je altijd de nieuwste updates voor Windows hebt, inclusief beveiligingspatches, nieuwe functies en stuurprogramma-updates.

Als je naar het gedeelte ‘Windows Updates’ gaat in de app, zie je een optie om de Windows Update-pagina in Instellingen te openen als een nieuw venster. Daar kun je handmatig checken of er updates beschikbaar zijn door op de knop ‘Controleren op updates’ te klikken.

Health Check app: Updates controleren
Op zoek naar nieuwe updates (Afbeelding: Windows/Future)

#5 Controleer de efficiëntie van de batterij

Als je Windows op een laptop gebruikt, kun je de PC Health Check-app gebruiken om te kijken hoe goed je batterij het doet.

Ga naar het gedeelte ‘Batterijcapaciteit’ in de app en klik erop. Daar zie je allerlei info over hoe lang je batterij nog meegaat en hoe goed hij nog werkt. Ook krijg je handige tips om ervoor te zorgen dat je batterij langer meegaat.

PC Health Check app van Windows: batterij controleren van laptop
Check hier hoe fit de batterij is (Afbeelding: Windows/Future)

#6 Controleer de opslagcapaciteit van je PC of laptop

Ga naar het opslaggedeelte van de PC Health Check-app om te checken hoe vol je apparaat zit en hoeveel ruimte er nog over is. Klik op ‘Opslaginstellingen beheren’ voor meer details.

Hier kun je verschillende dingen regelen, waaronder hulp bij het opruimen van je computer of laptop, en opties om je opslag beter in de gaten te houden.

#7 Hier krijg je een paar extra tips

Onderaan het scherm van de PC Health Check-app staat een categorie genaamd ‘Tips voor pc-gezondheid’. Klik erop om een nieuw venster te openen en tips te lezen over hoe je je computer gezond en snel kunt houden. Dit gaat over dingen als het verbeteren van de prestaties, het beter beveiligen van je systeem en het slim beheren van je opslagruimte.

Als je laptop Ă©Ă©n van deze 7 tekenen vertoont, is het echt tijd voor een nieuwe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen