De perfecte elektrische fiets bestaat niet, maar zo koop je hem alsnog

Elektrische fietsen Sam Dille 10 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

E-bikes zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Dat heeft gezorgd voor een explosie van nieuwe modellen. Daarom kan het moeilijk zijn om de ideale elektrische fiets te vinden.

Laten we eerlijk zijn. De perfecte elektrische fiets bestaat eigenlijk niet. Er zijn altijd wel bepaalde concessies die je moet doen op het gebied van prestaties, kenmerken of budget. Maar door slim te shoppen kun je wel heel dicht in de buurt komen. Wij helpen je daarbij.

Verschillende soorten e-bikes

Voordat je op zoek gaat naar jouw perfecte elektrische fiets, is het belangrijk dat je weet op welke categorie je wil gaan zoeken. In Nederland is de e-bike onder te verdelen in twee verschillende categorieën: de elektrische fiets en de speed pedelec.

De elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Deze ondersteuning stopt als je deze snelheid hebt bereikt. Je kunt een elektrische fiets aanschaffen met een voor-, midden- of achtermotor.

De speed pedelec is een elektrische fiets met een ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Deze fiets gaat een stuk sneller en daarom zijn er strenge regels aan verbonden. Je moet bijvoorbeeld minstens zestien jaar zijn en in het bezit zijn van een brommerrijbewijs.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets

Als je weet welke soort elektrische fiets bij je past, dan kun je kijken naar wat een perfecte e-bike voor jou moet hebben. Misschien weet je nog niet helemaal waar je precies naar zoekt. Daarom hebben we een paar punten voor je onder elkaar gezet. Ze kunnen handig zijn om in je achterhoofd te houden tijdens het speuren.

elektrische fiets speed pedelec
Speed pedelec in volle vaart (Afbeelding: Remko de Waal / ANP)
  • Vermogen van de motor: hoe hoger het aantal Watt, hoe meer stabiliteit en snelheid.
  • Batterijcapaciteit: grotere batterijen verhogen het rijbereik per lading.
  • Beoogde gebruik: voor welke ondergrond is de elektrische fiets het meest geschikt? Verharde wegen, paden of heuvelachtige gebieden.
  • Banden: heb je dikke banden nodig voor off-road gebruik?
  • Aandrijfsysteem: een voor-, achter- of middenmotor? Hoeveel versnellingen heb je nodig?
  • Remmen: hydraulische schijfremmen bieden de meeste veiligheid in alle weersomstandigheden.
  • Overige kenmerken: verlichting, spatborden, bagagedrager of telefoonhouder
  • Budget: de prijzen variëren sterk. Stel daarom een realistisch budget samen.

Online versus fietsenwinkel

Oké, je weet nu een beetje wat je in een goede elektrische fiets zoekt. Dan is het nu tijd om te kijken naar waar je hem het beste kunt kopen. Online of in een fysieke winkel. Beide opties hebben voordelen. Online heb je een bredere selectie en kun je makkelijker vergelijken, terwijl je in een winkel vaak persoonlijk advies krijgt samen met de mogelijkheid om een proefrit te maken

Wat je ook kiest, let er wel op dat je online alleen shopt op veilige websites met een betrouwbare klantenservice. Als je een elektrische fiets koopt in een winkel dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten tijdens de proefrit. Een goede testrit maakt de kans groter dat je een perfecte e-bike kiest.

Test bijvoorbeeld de versnellingen uit en controleer of de e-bike veilig afremt. Inspecteer ook de banden en check of de batterij snel leegloopt na een rit. Informeer ook naar eventuele reparatiekosten.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is afrekenen of bestellen. Hopelijk heb je nu dan echt die perfecte elektrische fiets gevonden. Veel rijplezier!

Waarom je volgens fabrikanten je elektrische fiets niet moet repareren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen