rmens
rmens Apple 12 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Phyphox: experimenten met de iPhone-sensoren

Naast een microfoon en camera, zit een iPhone vol sensoren. Apple gebruikt de gyroscoop, magnetometer, barometer en lichtsensor voor functies zoals het automatisch dimmen van het scherm, stats binnen de gezondheid-app en besturing van games.

Die sensoren lenen zich ook voor (natuurkundige) experimenten. De Universiteit van Aken (Duitsland) biedt met Phyphox direct toegang tot de sensoren en koppelt waarden en parameters aan kleine experimenten.

Je kunt met de app niet alleen de versnellingswaarden van de gyroscoop zien of de actuele luchtdruk meten, maar ook testen hoe snel een lift gaat, g-krachten bepalen, de omwentelingen van een wiel of ander object meten en een akoestische stopwatch maken.

Klik/tap voor groter.

Kleine experimenten kunnen met de app worden uitgevoerd, bij ieder experiment staat een korte uitleg. Het vereist soms enig natuurkundig inzicht, maar is erg geschikt voor ouders die een technisch-speelse middag met kinderen op de juist leeftijd willen hebben of gewoon nieuwsgierige geeks.

Docenten kunnen de app gebruiken om experimenten in de klas te doen. Data kan geëxporteerd worden en de app heeft een optionele webinterface. Naast de ingebouwde experimenten, kunnen ook eigen proeven gemaakt worden.

Inspiratie

Weet je niet waar te beginnen? Bekijk onderstaande video’s waarin de mogelijkheden toegelicht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!