Waarom deze PlayStation 5-controller je DualSense gaat vervangen

Games Dennis Mons 24 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Gamers staan weer voor een duivels dilemma. Sony heeft de DualSense Wireless Edge-controller voor PlayStation 5 aangekondigd. En ja, die is veel beter dan je gewone DualSense. Zo weet WANT-redacteur Dennis Mons je in dit artikel te vertellen.

Ben jij het type gamer dat zich mateloos stoort aan het feit dat je met de DualSense-controller voor PlayStation 5 zo weinig opties hebt om je controller écht pro te maken? Dan wordt de Edge wellicht de perfecte oplossing voor je.

Het moest er een keer van komen voor PlayStation 5

Met de DualSense Edge Wireless-controller stapt Sony PlayStation feitelijk in de voetsporen van Microsoft. Dat laatste bedrijf bracht zowel de Xbox Elite als de Xbox Elite 2-controller uit die door veel Xbox-gamers wordt gezien als een Heilige Graal. Je kan deze controller gewoon aanschaffen, maar met een prijskaartje van meer dan 180 euro is het niet goedkoop.

Toch zijn er genoeg hardcore gamers die het fijn vinden om hun controller te kunnen aanpassen. En ze tellen er goed geld voor neer.

playstation 5 dualsense edge
Qua uiterlijk weinig verschil (Afbeelding: Sony PlayStation)

Zoals gezegd brengt Sony dus een soortgelijke controller uit. De DualSense werd al geprezen vanwege het feit dat het een volledige, meeslepende ervaring gaf tijdens het gamen. Dat liet het bedrijf op de lancering van de PlayStation 5 al zien met de ogenschijnlijk simpele game Astro’s Playroom.

Nu gaat de Edge een stuk verder en zijn er talloze custom-opties die je kunt gebruiken. In een speciaal menu en schuifjes op de controller kan je instellen hoe gevoelig je analoge sticks en schouderbuttons zijn. Wil je een snellere ‘triggerfinger’ voor FPS-games? Geen probleem. Wil je alle nuance van je schouderbuttons tijdens een racegame: makkelijk opgelost.

Fysieke oplossing

Evenals de Elite 2-controller van Xbox is het mogelijk om met de controller voor PlayStation 5 verschillende ‘dopjes’ op je analoge sticks te zetten. Er zijn drie types: standaard, high dome en low dome. Daarnaast zijn ook de extra schouderbuttons op de achterkant van de controller te verwijderen of te vervangen. En natuurlijk kan je bepaalde knoppencombinaties koppelen aan die buttons.

playstation 5 dualsense edge
Keuze te over wat je met de knoppen doet (Afbeelding: Sony PlayStation)

Speel met een controllerprofiel op je PlayStation 5

Als je door hebt welke instellingen en knoppen het beste werken voor een bepaalde game (zoals God of War of een multiplayer-shooter), sla je eenvoudigw je profiel voor die game op. Wanneer je begint te spelen, kies je vervolgens het juiste profiel en alle instellingen worden geladen, zodat je niet steeds hoeft te pielen in talloze menu’s. Het klinkt dus als muziek in de oren voor PlayStation 5-eigenaren. Lees hier alle details op het PlayStation-blog.

Xbox-gamers die al speelden met de Elite en Elite 2-controller willen echt niet meer terug. En we vermoeden dat dit ook het geval zal zijn met PlayStation 5-gamers. Is dit het einde van de ‘klassieke’ DualSense? Dat ligt eigenlijk vooral aan de prijs en de lanceringsdatum van de Edge. Over die twee zaken is nog niets bekend.

En dan te bedenken dat Sony wellicht al werkt aan een PlayStation 5 Pro. Meer weten? Check zeker even het onderstaande artikel:

Sony lijkt al bezig te zijn met opvolger van de PlayStation 5

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen