PlayStation 5 krijgt broodnodige facelift en iets hoger prijskaartje

Games Mark Hofman 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De PlayStation 5 ziet er vanaf november dit jaar iets anders uit. Sony heeft zijn bekende ‘Slim’-tactiek toegepast op de console, maar laat de consument daar wel iets meer voor betalen.

Nederlandse gamers kunnen voor 449,99 euro aan de slag met de Digital Edition. Liever gamen met een schijfje in je console? Dan koop je voor 100 euro extra een afneembare disc drive.

Sony geeft PlayStation 5 de Slim-behandeling

Het is inmiddels traditie geworden dat Sony een tijdje na de lancering van zijn meest recente console een Slim-model van die console op de markt brengt.

Je zou het een beetje de strakgetrokken versie van je huidige vriend of vriendin kunnen noemen. Meer van hetzelfde, maar toch net een beetje anders.

De nieuwe PlayStation 5 is qua volume zo’n 30 procent gereduceerd en weegt tot wel 24% minder dan zijn voorganger. ‘Tot wel’, want het model met een discdrive weegt logischerwijs een beetje zwaarder.

Anno 2023 steelt de discdrive weer eens de show

Persoonlijk sta ik er best van te kijken dat we anno 2023 vooral aandacht hebben voor de discdrive. Zeker in een tijd waar het streamen van games en dus het stoppen van schijfjes in gleuven een beetje op z’n einde loopt.

PlayStation 5 Slim nu flink goedkoper bij Amazon
(Afbeelding: Sony)

Toch snap ik de aandacht wel, want de Digital Edition vervangt het disc-model van de PlayStation 5 met een kleine aanpassing. De drive zelf is afneembaar en kan vanaf nu dus los gekocht en zelf gemonteerd worden.

In Nederland zorgt dat ervoor dat je als gamer zo’n 100 euro extra moet lappen. Maar het zorgt er ook voor dat je, als je halverwege de levensduur van je PlayStation 5 opeens toch snakt naar een discdrive, niet gelijk een hele nieuwe console hoeft te kopen.

Wil je de PlayStation 5 neerzetten, dan is er ook een aparte standaard te koop voor 29,99 euro.

PlayStation 5 slaat handen ineen met de Portal

Het nieuwe PlayStation 5-model is overigens niet de enige console die Sony dit jaar heeft aangekondigd. Eerder onthulde het bedrijf ook al de PlayStation Portal. Al is de naam ‘console’ wellicht niet helemaal terecht.

Nintendo Switch of toch een Wii U: wat is de PlayStation Portal?
(Afbeelding: Sony)

PlayStation Portal heeft veel weg van een Nintendo Switch qua uiterlijk, maar is niet in staat om zijn eigen games te spelen. Daar heeft het de hulp van een PlayStation 5 en hetzelfde wifi-netwerk nodig.

Je kunt met de handheld van 219 euro dus genieten van je favoriete games zodra de televisie bezet is, maar daar blijft het wel bij.

Meer weten over het apparaat? Jeroen heeft alle informatie in het onderstaande artikel voor je op een rijtje gezet:

Nintendo Switch of toch een Wii U: wat is de PlayStation Portal precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen