Mark Hofman
Mark Hofman Games 23 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Pokémon Unite: hoe speelbaar is de game zonder microtransacties?

Met de komst van Pokémon Unite is er weer een prachtige free-to-play game verschenen voor de Nintendo Switch. Al is het met dit soort games altijd wel de vraag hoe speelbaar ze daadwerkelijk zijn, zonder er ook echt geld in te stoppen. Een vraag die Mark in dit artikel voor je beantwoord.

Na drie dagen spelen kan ik wel stellen dat Pokémon Unite op positieve wijze verrast. De game speelt heerlijk weg, ziet er strak uit en heeft me inmiddels veel plezier bezorgd. Al worden de microtransacties, zoals bij iedere free-to-play game, wel door de neus geboord. Gezien het verdienmodel is het logisch, maar het roept wel de vraag op of deze game goed te spelen is zonder in-app aankopen. Ik leg het je in dit artikel allemaal uit.

Pokémon Unite: alles over de valuta

In Pokémon Unite draait het niet allemaal om valuta’s. Het is bijvoorbeeld mogelijk om nieuwe Pokémon vrij te spelen door simpelweg veel potjes te spelen. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat dit de makkelijkste manier van spelen is. Om het jezelf wat makkelijker te maken is het verstandig om de verschillende valuta in de game te gebruiken.

Pokémon Unite
Ik heb niets om aan te trekken (Afbeelding: The Pokémon Company)

Pokémon Unite is voorzien van de volgende:

Coins

De meest toegankelijke valuta zijn de Aeos Coins. Deze muntjes zijn te verdienen door de game simpelweg te spelen en daardoor ook bepaalde uitdagingen te voltooien. Zo is het mogelijk om munten te krijgen wanneer je drie potjes op een dag speelt, maar kun je ze ook verdienen met speciale events.

Met de coins is het mogelijk om de game goed te spelen, al moet je wel rekening houden met een wekelijks limiet. Spelers die niet in de game investeren kunnen maximaal 2100 muntjes per week verzamelen in Pokémon Unite.

Gems

Zoals iedere free-to-play game is ook Pokémon Unite voorzien van een premium valuta. Deze zijn binnen te halen door simpelweg geld over te maken naar de ontwikkelaar. De enige manier waarop je Aeos Gems, zoals de valuta heet, kunt verdienen is door het speciale aankoopmenu binnen de game.

Aeos Tickets

Er zijn items aan te schaffen door middel van speciale Aesos Tickets. Deze kaartjes zijn, net als de Coins, niet met echt geld te kopen. Wel is het mogelijk om ze te verdienen in Ranked matches en tijdens speciale evenementen.

Pokémon Unite
De keuze is reuze (Afbeelding: The Pokémon Company)

Fashion Tickets

De Fashion Tickets zijn een cosmetische valuta en allen te gebruiken in de Fashion Ticket Exchange. Deze zit verwerkt in de Aeos Emporium en zorgt ervoor dat je personage er in Pokémon Unite uitstekend bijloopt. Je verdient de kaartjes door speciale evenementen of via de Energy Machine die je vanaf level 6 vrijspeelt.

Holowear Tickets

De Holowear Tickets zijn een variant op de Fashion Tickets en alleen via de Energy Machine te verdienen. Je kunt ze uitgeven in de Zirco Treding sectie van de Pokémon Unite shop.

Pokémon Unite de goede oude Battle Pass

Het is inmiddels wel duidelijk dat Pokémon Unite een free-to-play game is (Goh, dat heeft ‘ie pas tien keer gezegd). Veel van dit soort spellen zijn voorzien van een Battle Pass en dat geldt ook zeker voor deze titel. Het houdt simpelweg in dat je gaande weg allerlei toffe rewards kan verdienen. Betaal je voor de Battle Pass, dan krijg je ze allemaal. Betaal je niet, dan krijg je om de zoveel levels een gratis item.

In Pokémon Unite zijn het voornamelijk cosmetische producten die je via de Battle Pass kunt verdienen. Al zitten er wel echt een paar pareltjes bij. Je kunt hem aanschaffen door 490 Aeos Gems te betalen. Omgerekend is dat een bedrag van €8,99.

Pokémon Unite
In stijl met je favoriete Pokémon (Afbeelding: The Pokémon Company)

Het is ook mogelijk om een Premium Pass Plus te kopen. Bij de aanschaf van deze variant krijg je niet alleen de pass zelf, maar sla je ook de eerste 10 levels over. De PPP kost je 840 Aeos Gems.

Pokémon Unite: zoveel kosten de Aeos Gems

Zoals gezegd kosten de Aeos Gems, waarmee je de Battle Pass dus vrij kunt spelen, je keiharde knaken. De pas zelf kost je dus €8,99, maar welke opties heb je nog meer?

Om je een duidelijk overzicht te geven zet ik de kosten even op een rijtje:

 • 60 Gems | €1,09
 • 245 Gems | €4,49
 • 490 Gems | €8,99
 • 1220 Gems | €21,99

Pokémon Unite zet logischerwijs in op verkoop en introduceert een aantal interessante acties. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst een in-app aankoop doet worden de eerste vier pakketten met Gems verdubbeld. Dat zorgt voor de volgende constructie:

 • 120 Gems | €1,09
 • 490 Gems | €4,49
 • 980 Gems | €8,99
 • 2440 Gems | €21,99
Pokémon Unite
Geweldige stijl (Afbeelding: The Pokémon Company)

Er zijn ook grotere Aeos Gem-packs te koop waarbij je aan aantal Gems als bonus krijgt. Dit aanbod ziet er als volgt uit:

 • 2450 + 290 Gems | €43,99
 • 3050 + 290 Gems | €54,99
 • 6000 + 1100 Gems | €109,99

De prijzen zijn op moment van schrijven actueel. Mochten er wijzigingen plaatsvinden dan zal het artikel aangepast worden.

Pokémon Unite: speelbaar zonder microtransacties?

Een hoop informatie voor ik de volgende vraag kan beantwoorden: is Pokémon Unite te spelen zonder microtransacties. Het simpele antwoord op die vraag is: ja. Het spel is zeker goed te spelen zonder de in-app aankopen en zal je, zeker in de eerste paar uur, heel veel plezier bieden. Veel langer dan dat heb ik het spel nog niet kunnen spelen, maar tot nu toe is het uitstekend te doen.

Het gecompliceerdere artikel is dat het je op sommige punten wel lastig gemaakt wordt. Zo verdien je bijvoorbeeld 30 tot 50 Aeos Coins per gespeelde wedstrijd en kost een nieuwe Pokémon je al snel tussen de 5000 en 10.000 Coins. Er is dus wel echt werk aan de winkel op het moment dat je alle, of simpelweg betere, personages hebt.

Pokémon Unite
Tijd voor wat punten (Afbeelding: The Pokémon Company)

Het limiet voor het aantal Coins dat je per week kunt verdienen helpt wat dat betreft ook niet mee. Je bent al snel drie weken bezig voor je een goedkoop personage kunt kopen en ruim 5 weken bezig voor een duurdere. Wie het spel dus fanatiek wil gaan spelen en de boel serieus aan wil pakken, die zal toch echt wat euro’s moeten investeren.

Ben jij iemand die casual een potje tussendoor wil spelen of een avondje wil genieten van een MOBA met je favoriete personages? Dan zit je met Pokémon Unite gewoon gebakken en kun je uitstekend uit de voeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!