Polar Grit X Pro getest: extreem sterk allround sporthorloge

Gadgets Maarten Verkoren 3 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

Al jaren staat Polar voor sporthorloges met uitgebreide mogelijkheden en grote precisie. Onlangs verscheen het nieuwste model met tal van upgrades: de Polar Grit X Pro. We testten hem en hier zijn onze bevindingen.

Wat maakt een goed sporthorloge? Smaken en persoonlijke voorkeuren verschillen. Over een aantal factoren is iedereen het eens: kwaliteit van metingen, robuustheid, goede batterij, mooi design en veel opties. Hieronder behandelen we deze variabelen stuk voor stuk en vertellen hoe de Polar Grit X Pro op die onderdelen scoort.

Kwaliteit van de metingen

De voornaamste reden dat je een sporthorloge draagt, is dat je meer inzicht wil in je fitheid en je progressie als je traint. Hoe je dat invult, is voor iedereen anders. De een wandelt vooral en wil kijken of er genoeg dagelijkse beweging is. Een ander wil juist werken aan algehele fitheid en welzijn en kijken hoe het lichaam herstelt tijdens de nacht.

Polar Grit X Pro getest: extreem sterk allround sporthorloge
Zeer allround sporthorloge (Afbeelding: Polar)

En weer een ander gaat de rimboe in met trailruns, hikes of mountainbike-routes. In alle gevallen wil je dat je horloge betrouwbare metingen verschaft. We vergeleken de Polar Grit X Pro met een aantal andere merken en waren zeer tevreden, het horloge is erg precies en de GPS zeer betrouwbaar. Ook de sleeptracking leek me accuraat, kwam aardig overeen met het controlehorloge dat ik aan mijn andere pols droeg gedurende de testperiode.

Robuustheid

Ook heel belangrijk, want met een normaal horloge is het al behoorlijk vervelend als je ergens tegenaan stoot, hem laat vallen of langs een muur krast, maar een sporthorloge krijgt doorgaans nog veel meer te verduren. Ik heb al veel bandjes versleten omdat die niet opgewassen bleken tegen bootcamp in de blubber, vallen met een fiets of zelfs iets simpels als pushups. Ook wil je niet dat de glasplaat van je schermpje na een paar maanden al onder de krassen zit.

Polar Grit X Pro getest: extreem sterk allround sporthorloge
Sterk, nauwkeurig en mooi (Afbeelding: Polar)

De Polar Grit X Pro scoort echt heel goed op dit gebied. De Grit X Pro is waterbestendig tot 100 m, bestand tegen temperaturen van -20 °C tot 50 °C en heeft een krasbestendige lens van saffierglas. De Grit Pro X is aan uitvoerige militaire tests onderworpen. De Titan-uitvoering is zelfs nóg steviger. Met zijn titanium-behuizing is hij extreem duurzaam. Het spreekt bijna voor zich dat ik er in de testperiode met mijn ruwe acties er niet in geslaagd ben om ook maar iets te slopen. Zelfs geen krasje.

Batterij van de Polar Grit X Pro

Hierin scoort Polar Grit X Pro het best van alle sporthorloges die ik tot nu toe geprobeerd heb. Sommige houden het maar een dag vol, andere hooguit drie dagen. De Polar Grit X Pro hoefde ik vaak bij gemiddeld gebruik maar een keer per week op te laden. Een volledige laadbeurt kostte ook nog eens heel weinig tijd.

Polar Grit X Pro getest: extreem sterk allround sporthorloge
Extreem duurzaam (Afbeelding: Polar)

Dat geeft vertrouwen voor de sporters die er een hele dag op uit trekken en werkelijk alles van hun horloge vragen. De meeste sporthorloges moet je tussentijds bijladen als ze de ganse dag moeten registreren, bijhouden en GPS-en. De Polar Grit X Pro laat je niet in de steek. Zeer geschikt voor extreme en veeleisende sporters dus.

Mooi design en veel opties

Gemiddeld gezien zie je steeds mooiere sporthorloges. Vroeger waren ze allemaal uitgesproken lelijk, maar nu zie je geregeld klokjes die je met trots draagt aan je pols omdat ze ook echt wat toevoegen aan je stijl en look. De Polar Grit X Pro is daarop geen uitzondering. Hij komt in verschillende varianten, die allemaal fraai ontworpen zijn.

Polar Grit X Pro getest: extreem sterk allround sporthorloge
Veel extra opties voor de veeleisende sporter (Afbeelding: Polar)

De Polar Grit X Pro houdt op verschillende manieren je algehele fitheid in de gaten en komt ook met suggesties hoe die op peil te houden of te verbeteren. Hij motiveert je echt op dat gebied, als een soort coach. Daarnaast geeft hij vrij gedetailleerde weersvoorspellingen en hoe laat het donker en licht wordt.

Een detail dat ik niet verwacht had, is de mogelijkheid om de muziek die je op te oortjes/telefoon afspeelt, te bedienen op je horloge. Zelfs het volume en dat is een toevoeging ten opzichte van mijn oortjes.

Ook de Polar Grit X Pro is niet perfect

De hoogtemeter zul je in Nederland niet vaak gebruiken maar is, in combinatie met het kompas, een mooie feature voor als je de wildernis in trekt. Het horloge is te customizen, ook de wijzerplaten kun je wijzingen. Hier vind ik persoonlijk dat Polar onder gemiddeld scoort, maar het zal weinig prioriteit hebben bij de makers omdat ze focussen op excelleren op andere gebieden. Je kunt ook tal van trainingsprogramma’s maken en toevoegen, dit gaat via de bekende Polar Flow app op je telefoon.

Polar Grit X Pro getest: extreem sterk allround sporthorloge
Volg eenvoudig de route-aanwijzingen op je horloge (Afbeelding: Polar, Cedric Manoukian)

Als je bekend bent met de Komoot-app, kun je eenvoudig routes uploaden naar je horloge die ze vervolgens turn-based aan je presenteert. Persoonlijk vind ik dit echt van grote toegevoegde waarde. Als je lekker aan het wandelen, fietsen of hardlopen bent, niet je telefoon erbij hoeven pakken om te kijken waar je heen moet. Dat is een game changer!

Polar Grit X Pro: conclusie

Al met al een subliem sporthorloge dat doet wat het moet doen en meer. De Polar Grit X Pro doet zijn naam eer aan en scoort zeer goed op de belangrijkste parameters die bepalen wat een goed sporthorloge maakt. Wat je doelen ook zijn, je kunt ze bereiken met de Polar Grit X Pro.  

Koop de Polar Grit X Pro o.a. hier vanaf €499,-.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen