Polestar Phone bizar? Dan heb je deze telefoons nog niet gezien

Smartphones Jeroen Kraak 2 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Elektrische autobouwer Polestar komt met een eigen smartphone. Raar zou je denken, maar het kan nog veel gekker als we naar deze telefoons kijken.

Apple heeft het geprobeerd met de Apple Car, maar die zal waarschijnlijk nooit het daglicht zien. Xiaomi daarentegen doet het een stuk beter met de Xiaomi Car, en ook Sony werkt samen met Honda aan zijn eigen auto. Dit zijn allemaal elektronicamerken die de overstap maken van smartphones naar elektrische auto’s.

Omgekeerd gebeurt dit een stuk minder. We hebben nog geen Tesla- of BMW-smartphone gezien. Porsche werkt weliswaar samen met Honor, maar dit heeft puur te maken met het uiterlijk. Maar een volwaardige smartphone? Daarvoor moet je bij Polestar zijn. Toch zijn er nog opmerkelijkere pogingen in smartphoneland geweest van niet-autobouwers.

Dit is de Polestar Phone

Het Chinese merk voor elektrische auto’s brengt een smartphone uit onder de toepasselijke naam Polestar Phone. Hiervoor werkt het samen met Meizu, dat al elektronica produceert. Dat is geen vreemde stap, aangezien beide merken onder de Chinese autobouwer Geely vallen.

Als je naar het uiterlijk kijkt, lijkt het op een uitgerekt model van de Samsung Galaxy S24, maar dan met een grotere ledflitser. Aan de voorkant bevindt zich een 2K+ 6.5-inch scherm met een 21:9 verhouding, 1250 nits helderheid en een verversingssnelheid van 120Hz.

Polestar is lang niet het eerste opvallende merk met een smartphone
(Afbeelding: Polestar)

Onder de motorkap van de Polestar (Phone) bevindt zich een Snapdragon 8 Gen 3, 16GB RAM en 1 TB geheugen. Daarnaast is er ook ruimte voor een 5050 mAh batterij. De camera’s aan de achterzijde omvatten een 50 MP hoofdcamera met beeldstabilisatie, een 13 MP ultragroothoeklens en een 10 MP telefotolens. Aan de voorkant bevindt zich ook nog een 32 MP selfiecamera.

Naast de specificaties en het ontwerp staat vooral AI centraal, en misschien wel het belangrijkste: de integratie met je elektrische auto. Het moet als het ware een verlengstuk zijn van je auto. Sterker nog, bij sommige elektrische auto’s van het merk wordt de telefoon helemaal gratis meegeleverd. Dit geldt echter alleen in China, want daar wordt de smartphone uitgebracht.

5 andere gekkere telefoons dan de Polestar Phone

Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn er in het verleden tal van smartphones uitgebracht waarvan we nooit hadden gedacht dat ze zouden verschijnen.

Heineken Boring Phone

Een recent voorbeeld van aparte telefoons is Heineken. Het bedrijf heeft in samenwerking met HMD een telefoon uitgebracht die misschien wel de saaiste telefoon ooit is. En dat is precies de bedoeling, want het biermerk wil juist dat mensen minder met hun smartphone bezig zijn om zo meer sociale interactie te krijgen.

Heineken en HMD komen met de saaie telefoon (en het is top)
De saaiste telefoon. (Afbeelding: Heineken)

Bang & Olufsen’s opmerkelijke pogingen

We kennen Bang & Olufsen vooral als een audiomerk, maar in de jaren 2000 probeerde het voet aan de grond te krijgen in de smartphonemarkt met een aantal opvallende modellen tegen nog opmerkelijkere prijzen.

Zo was de Serenata een uitschuifbare muziekspeler en telefoon in één. Het had een ronde knop aan de bovenkant en een touchscreen daaronder. Het werkte samen met Samsung en werd verkocht voor 2000 dollar. Dit was in 2007, terwijl de iPhone 15 Pro 17 jaar later nog steeds aanzienlijk goedkoper is. Het is dan ook geen verrassing dat het geen succes werd.

Eerder kwamen ze ook met een vouwtelefoon die bestuurbaar was met een soort iPod-wiel met daaromheen cijfers. Ook deze was geen succes. Gelukkig lijkt de Polestar Phone hierbij vergeleken nog vrij normaal.

Bang & Olufsen Serenata
Bang & Olufsen Serenata (Afbeelding: Bang & Olufsen)

Haier: een smartphone in plaats van een wasmachine

Haier is tegenwoordig vooral bekend als een witgoedmerk, maar in 2004 probeerde het ook een smartphone uit te brengen. Deze was vrij opvallend, omdat het haast leek op een zwangerschapstest. Met het kleine scherm en de opvallende knoppen was het behoorlijk lastig om te bedienen.

Aan de achterkant zat ook nog een 0,3 megapixelcamera. Toch had deze telefoon wel één voordeel: de batterij ging op een volle lading zo’n zes dagen mee.

Polestar Phone bizar? Dan heb je deze telefoons nog niet gezien
(Afbeelding: Haier)

Geen Polestar maar Pablo Escobar

In 2019 was het mogelijk om de Escobar Fold te bestellen. Een smartphone geïnspireerd op Pablo Escobar. Deze smartphone was echter net zo crimineel als de drugskoning zelf, want het was gewoon een Samsung Galaxy Fold met een Escobar-laagje. En nee, die was niet wit.

Het idee was overigens afkomstig van Roberto De Jesus Escobar Gaviria, de biologische broer van Pablo. Net zoals zijn broertje was hij niet vies van de duistere zaakjes, want het blijkt een scam te zijn. Hij bood een Galaxy Fold ver onder de aankoopprijs aan. Die deal was daadwerkelijk te mooi om waar te zijn.

Polestar Phone bizar? Dan heb je deze telefoons nog niet gezien
(Afbeelding

Duur maar lelijk: Caviar en Vertu

En dan hebben we het nog niet eens gehad over merken als Caviar en Vertu. Dit zijn bedrijven die bestaande telefoons pimpen met goud, zilver, platina, Rolex-horloges en alles wat maar duur is. Het resultaat: afschuwelijke smartphones waar je ondanks de prijs echt niet mee gezien wil worden.

Recentelijk heeft Caviar een telefoon uitgebracht die geïnspireerd was op de Tesla Cybertruck. Maar of dat een succes was…

Spuuglelijke Cybertruck-versie Galaxy S24 Ultra kost meer dan 8.000 euro
De Tesla-telefoon van Caviar. (Afbeelding: Caviar)

Vergeleken met de vijf voorgaande telefoons is de Polestar Phone nog niet eens zo gek. Het lijkt een zeer degelijk toestel te zijn. Nu maar hopen dat het ook naar de rest van de wereld komt, zodat ook wij het kunnen testen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen