[PREVIEW] Assassin’s Creed Valhalla: Viva de Viking

Games Jelle van Es 12 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Het was eigenlijk altijd een zekerheid: aan het einde van het jaar stond er een nieuwe Assassin’s Creed op ons te wachten. Als dat zo het geval zou zijn geweest, dan hadden we vorig jaar al met Assassin’s Creed Valhalla kunnen spelen. De uitgever besloot echter de ontwikkelaar een jaar extra tijd te geven om zo een game af te leveren die dik in orde zou zijn.

Assassin’s Creed Valhalla is een game die gemaakt wordt door hetzelfde team als Origins, de game die geldt als de reboot van de serie. Odyssey is weer door een ander team gemaakt. Zodoende zou je kunnen zeggen dat de maker zo’n drie jaar de tijd heeft gehad om deze game te maken. Eind dit jaar moet de game uitkomen, maar voordat het zover is, kreeg ik alvast de kans om een paar uur met de game aan de slag te gaan. Daarbij werd ik redelijk midden in het verhaal gedropt en kon ik een beperkt gebied van de complete wereldkaart ontdekken. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Assassin’s Creed Valhalla kent een toffe setting

De laatste twee games in de Assassin’s Creed-reeks nam je mee naar zonnige oorden van het Oude Egypte en Griekenland. Met Assassin’s Creed Valhalla komen we in een setting van de Middeleeuwen, waarbij je in Scandinavische gebieden en Engeland los kunt gaan. Je komt terecht in dorpjes met kerkjes en kleine huisjes. Dat is echt even iets anders. Ook de natuur waar je door heen loopt is een stuk wilder en begroeider. Daardoor voelt het echt als een setting die we niet eerder hebben gehad in de game.

Assassin's Creed Valhalla
Een toffe setting dus (Afbeelding: Ubisoft)

Health-systeem is interessant

Met Assassin’s Creed Valhalla wordt enerzijds voortgebouwd op de elementen die de voorgaande games hebben neergezet, terwijl er tegelijkertijd ook wel wat vernieuwing in zit. Zo is het health-systeem in de game aangepast. Het is geen game meer waarbij je na een gevecht automatisch je health er bij krijgt wanneer je geen klappen krijgt. In plaats daarvan zoek je constant naar voedsel, waarmee je dan rations opbouwt. Die kun je dan tijdens een gevecht oppeuzelen om op die manier je gezondheid weer op te bouwen.

Xbox Series X Assassin’s Creed Valhalla
Eten om gezond te blijven (Afbeelding: Ubisoft)

Speciale aanvallen zijn tof om uit te voeren

Daarnaast krijg je met Assassin’s Creed Valhalla te maken met speciale aanvallen die je kunt inzetten. Deze bouw je op door bepaalde acties in de game uit te halen, zoals succesvolle aanvallen of het juist op tijd ontwijken van een aanval. Wanneer die balk is opgebouwd, kun je met zo’n aanval veel schade uitrichten. In mijn geval vond ik het fijn om een aantal bijlen naar vijanden te gooien. Op die manier deel je veel schade uit aan diverse vijanden. Ideaal als je omsingelt bent. En wanneer je te maken hebt met een baasgevecht, dan trap je hem of haar op de grond met zo’n aanval en ram je de neergeslagen vijand op de grond nog even extra hard.

Assassin’s Creed: Valhalla
Kies de aanval (Afbeelding: Ubisoft)

Genoeg te beleven in Assassin’s Creed Valhalla

Zoals in bijna elke game in de reeks lijkt het er op dat er in Assassin’s Creed Valhalla ook genoeg te doen is. Zo heb je nog altijd de verschillende hoge plekken in de game die je kunt beklimmen voor een mooi overzicht en vervolgens het synchroniseren van die omgeving. Verder zijn er allemaal kleine zijmissies te beleven met korte verhalen, kun je op zoek gaan naar schatten in burchten om op die manier de regio meer rijkdom te geven en ga zo maar door. In de paar uur die ik het speelde heb ik me vooral gericht op de verhalende missies, maar in het kleine beschikbare gebied had ik zeker nog twee keer zoveel tijd kunnen doorbrengen door alles te voltooien.

Assassin’s Creed Valhalla
Voel jij je al thuis? (Afbeelding: Ubisoft)

Raiden vanaf de boot

Een interessant extra element aan Assassin’s Creed Valhalla is de mogelijkheid om met jouw af te reizen naar een bepaald gebied en daar met jouw bemanning een zogenaamd Raid uit te voeren. Het komt er in de praktijk op neer dat het een behoorlijk lang gevecht is, waarbij jouw medestrijders ook daadwerkelijk nuttig zijn. Aan het einde van zo’n sessie staat er dan een laatst zwaar gevecht op je te wachten en als je dat weet te voltooien, dan kun je rekening houden met diverse upgrades en bergen met goud. De voldoening is hierdoor groot.

Assassin's Creed Valhalla
Los op boten (Afbeelding: Ubisoft)

Hier en daar wel wat verouderd

Assassin’s Creed Valhalla heeft een goede indruk op me gemaakt. De game bouwt behoorlijk goed voor op wat er in de vorige games is neergezet, waarbij het geheel nog net wat meer RPG-achtig aanvoelt. Tegelijkertijd moet ik zeggen dat het ietwat verouderd is. Terwijl ik de preview-versie van de game speelde, was ik ook bezig met Ghost of Tsushima. En waar die laatste game er voor zorgt dat alles wat je in de game doet echt een meerwaarde heeft, daar had ik het gevoel dat je bij deze game veel ruimte tussen gebieden hebt die niet veel te bieden hebben. Daarnaast zijn de verschillende cutscenes in de game niet veel beter dan wat ik van Odyssey me herinner. De game doet hier en daar zeker een stap vooruit, maar tegelijkertijd had ik na een jaar pauze in de serie een ietwat grotere stap verwacht.

Assassin’s Creed Valhalla verschijnt eind dit jaar. In eerste instantie op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Later kun je de game gratis upgraden naar de PlayStation 5 en Xbox Series X. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen