Jelle van Es
Jelle van Es Games 10 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

[PREVIEW] Fuser: Kruip in de huid van een echte DJ

Ontwikkelaar Harmonix is een studio die voornamelijk muzikale games op de markt brengt. Hun absolute hoogtepunt beleefden zij met de game Rock Band. Daarvoor waren ze ook verantwoordelijk voor de Guitar Hero-reeks en maakten ze de Kinect-game Dance Central. Het zal je wat dat betreft ook niet verbazen dat het in Fuser ook draait om nummers.

Deze keer ben je een DJ op een groot festival. Het is aan jou om de verschillende nummers die je tot je beschikking hebt aan elkaar te mixen. Per nummer kun je dan bepalen welk gedeelte je ervan pakt. Door de vocals van het ene nummer te mixen met de beat van een ander nummer, krijg je een compleet andere belevenis en kan het feest beginnen in Fuser. Onlangs kreeg ik een uitgebreide presentatie van de ontwikkelaars, waarna ik zelf ook aan de slag kon met een beperkte previewversie. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Genoeg nummers in Fuser

In Fuser zijn er rond de vijftig verschillende nummers waarmee je aan de slag kunt gaan. Dat is op zich niet heel erg veel, maar in elk nummer zitten drie of vier verschillende elementen die je los in je mix kunt gebruiken. Op die manier is er echt heel erg veel mogelijk en is elke set die je speelt weer net wat anders. Dat moet er ook op lange termijn voor zorgen dat het een game is die echt meerwaarde biedt en die heerlijk is om zo nu en dan naar terug te keren. Naast de nummers in de game is het ook mogelijk om met verschillende soorten instrumenten loops te maken, wat de diepgang nog verder vergroot.

Fuser
Genoeg keuze (Afbeelding: Harmonix)

Gameplay is toegankelijk en divers

Het doel van Fuser is om er een dikke set uit te gooien. De preview-versie die ik speelde had daarbij een drietal stages om mee los te gaan. De eerste was daarbij een fijne tutorial, waarbij je leert hoe je een beetje nummers aan elkaar rijgt. De andere twee waren verder in de game en dan merk je wel dat je tussendoor echt even wat skills er bij moet leren, want de moeilijkheidsgraad lag wel wat hoger. Naast dat je altijd een goede mix moet maken tussen de verschillende elementen en genoeg afwisselt, is het ook een game waarbij timing belangrijk is. Je wilt de nieuwe elementen namelijk altijd op de beat er in laten vallen. En daarvoor krijg je dan ook meer punten en aan het einde van de rit een hogere beoordeling in sterren.

Het leven van een DJ (Afbeelding: Harmonix)

De drang om beter te worden

En dat soort elementen zorgen er voor dat je in Fuser constant beter wilt worden. Je wilt de nummers die je hebt begrijpen, je wilt toffe loopjes maken met de diverse instrumenten en die er in mixen. Heb je uiteindelijk een toffe set gemaakt? Dan is het mogelijk om die binnen de game zelf te delen of makkelijk te downloaden, zodat je het vervolgens op je sociale kanalen weer deelt met de rest van de wereld.

Mix alles aan elkaar (Afbeelding: Harmonix)

Fuser biedt een muzikaal feestje

Fuser is voor mij een game die heerlijk is om zelf te spelen, maar ook zeker fijn is om met anderen mee te kijken. In de presentatie was er Harmonix-werknemer, die echt heel erg goed ging op de game. De manier waarop zij verschillende nummers met elkaar verbond en afwisselde was zeer fijn. En dan zit je in zo’n videogesprek met je hoofd mee te deinen op de muzikale presentatie die er wordt voorgeschoteld.

Multiplayer oogt tof

Tot slot kent Fuser ook nog een multiplayer-modus. Daarin kun je met vrienden gaan samenwerken om een nog toffere set te maken en elkaar af te wisselen. Wanneer je niet zelf aan de beurt bent, heb je de mogelijkheid om verzoekjes in te dienen. Lukt het je medespeler om die in de set te verwerken, dan gaat de score verder omhoog. Het ziet er uit als een toffe sociale bijeenkomst, maar wel iets dat ik enkel in de presentatie van de ontwikkelaar heb gezien. Zelf ben ik er nog niet mee aan de slag gegaan.

Fuser
Ook interessant met vrienden (Afbeelding: Harmonix)

Fuser komt op 10 november uit. De game is dan te spelen op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!